Bölüm Tanıtımları

Dokuz Eylül Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği

Dokuz Eylül Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği

Puan Türü: TS-2
Kontenjan: 108
Başarı Sırası: 3,460
En Küçük Puan: 420,000
Bu bilgiler 2013 ÖSYM verilerinden alınmıştır.

Bilgi: *2012 yılı itibariyle Eğitim Fakültelerinin 2.öğretim bölümleri kalkmıştır.

Fakültemiz buca semtinde bulunmaktadır. Ulaşım İzmir’in her yerinden kolaydır. Fakülte bahçesi çok güzel ağaçlarla dolu. Dekanlık binamız tarihi bir yapıdır. Anadolu Kartalları filminin bazı bölümleri fakültemizde bizzat dekanlık binasının içinde çekilmiştir. 2 adet istediğimiz her şeyi rahatlıkla alabileceğimiz temiz kafeye sahibiz. Sosyal etkinlik olarak; tiyatro, gezi, halk oyunları gibi çeşitli kulüplerde zamanınızı değerlendirebilirsiniz. hemen hemen her hafta okulumuz gezi kulübü uygun fiyatlara geziler düzenlemektedir.


Dokuz Eylül Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği bilgi paylaşım grubudur.
sınav tarihleri, sınav konuları, ders notları, derslerle ilgili yardımlaşmalar http://www.facebook.com/groups/218940008136165/497227833640713/?notif_t=group_activity  Aklına takılan her soruyu bu sayfanın duvarında paylaşabilirsin. tüm üst sınıflar ya da mezun arkadaşlar yardımcı olacaktır.

     Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi etrafında arkadaşlarımızla oturabileceğimiz bir çok güzel mekan vardır. Fakültemizin etrafı her geçen gün daha da gelişip güzelleşmektedir. Her bütçeye uygun güzel mekanlar vardır. Hizmet kalitesi çok iyi olan oldukça keyifli canlı müzik yapan kafeler fakültemizin etrafında sıralanmıştır.

Dokuz Eylül Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği bölümünün hazırlık sınıfı bulunmamaktadır. Öncelikle öğretmenlik isteyen arkadaşlar mezun olduktan sonra KPSS’ye gireceklerini unutmamalıdır. Zira binlerce atama bekleyen öğretmenin olduğu unutulmamalıdır. Fakat 2012 yılında önceki yıllardan fazla atama olduğundan dolayı 2013 mezunları için büyük bir şans doğmuştur. Eğer mezun olduğunuz dönem seçimlere denk gelirse öğretmen olmanız biraz daha kolaylaşıyor. Maalesef Türkiye’de sistem böyle işliyor. Binlerce okulun öğretmen eksiği olmasına rağmen sınırlı sayıda öğretmen ataması yapılıyor. Okulumuz dersleri genel olarak zor değil fakat Osmanlıca gibi dersler bizleri zorluyor.

Birinci sınıfta gördüğümüz dersler;

EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ: Dersin hocası  ÖĞR.GÖR. KAZIM ŞAHİN`dir. Bu ders sadece ilk dönem vardır ve bir dönem boyunca kazım hoca hiçbir sıkıntı çıkarmadan dersi çok keyifli işlemiştir.herkes bu dersten AA geçmiştir zaten.keyifli kolay bir derstir.Anadolu öğretmen mezunuysanız zaten liseden de bilirsiniz dersin içeriği sizi zorlar nitelikte değildir.

TÜRK DİLBİLGİSİ I: SES BİLGİSİ: Dersin hocası  YRD.DOÇ.DR. TAHİR KAHRAMAN`dır.çok değerli bir hocadır.Dersin içeriği zor olmamasına rağmen Tahir hoca çok ince eleyip sık dokuduğu için bizi zorlar.dersinden devamsızlık yapılmaması gerekir tüm ders saatini dolu dolu işler.iyi çalışılması gereken bir derstir.takmayan çoğu öğrenci zaten bu dersten kalmıştır.kesinlikle hak yemeyen bir hocadır.öyledir ki sınav notlarımız 67.5 22.8 falan gibi ince hesaplarla verilir. 
Ders bahar döneminde de TÜRK DİLBİLGİSİ II:ŞEKİL BİLGİSİ  adı altında zorlaşarak aynı hocayla devam eder.

 

OSMANLI TÜRKÇESİ I: Dersin hocası YRD.DOÇ.DR. MEHMET AKKAYA’dır. Ders açık konuşmak gerekirse zordur. Arapça bilmeyen biri için daha da zor gelir. Ancak Arapça bilenler alfabeye önceden aşinadır bu da ona kolaylık sağlar. Çok çaba harcanması gereken önemli bir derstir. Mehmet hocamız da çok farklı bir kişiliktir. Onun dersine kesinlikle paçoz bir şekilde gitmeyin kıyafete çok önem veren, öğrenciyi baştan aşağıya süzen, bir açık gördüğünde lafını esirgemeyen birisidir. Derslerini çok düzenli işlemez onu bu yüzden çok iyi dinleyip, takip etmek gerekir. Dersin yarısı onun anılarıyla geçer ki bunlar da ders alınması gereken güzel hikayelerden oluşur. İlginçtir ki her öğrenciyi gözlerine bakarak ya da sevdiği birkaç Osmanlıca harften tanır, onun hakkında birkaç özellik söyler ki hepsi doğrudur tüm sınıfı şaşırtır. Dersleri eğlencelidir, devam zorunluluğu vardır ancak hiç yoklama almaz ancak kimin gelip gelmediğini bilir ve ona göre geçirir ya da geçirmez. Bu derste önemli olan hocaya kendini sevdirmek, derslere sürekli devam etmektir aksi takdirde 100lük kağıt versen de geçemezsin. İkinci dönem de OSMANLI TÜRKÇESİ II olarak bu ders aynı hocayla aynı şekilde devam eder.

EDEBİYAT BİLGİ VE KURAMLARI I: Dersin hocası çok değerli PROF.DR. İLHAN GENÇ`tir. Dersi kendi yazdığı edebiyat bilgi ve kuramları kitabından işler. Kolay bir ders değildir. Aruz kalıpları falan ezberlemek ve beyitte o kalıbı bulmak hiç kolay değildir. Düzenli çalışıldığında rahatça geçilir. Hocamız zaten alanında 1 numaradır. Hakkınız ne ise onu verir. Çok sevimlidir, dersi işlerken zamanın nasıl geçtiğini anlamazsınız keyif almaya bakınız. Ders EDEBİYAT BİLGİ VE KURAMLARI II olarak bahar döneminde de devam eder.

 

YAZILI ANLATIM I: Dersin hocası YRD.DOÇ.DR. ÖMER İNCEdir. 1.sınıfın en kolay derslerindendir. Ömer İnce zor bir hocadır ancak çok sevimlidir. Dersi dolu dolu işler. Yazılı Anlatım basit bir ders olduğundan sizi zorlamaz rahatlıkla AA geçebilirsiniz. Vize ve finalinde dilekçe yazımı gibi kolay sorular karşınıza çıkar. Ders YAZILI ANLATIM II olarak bahar döneminde de devam eder.
 

SÖZLÜ ANLATIM: Dersin hocası YRD.DOÇ.DR. SABAHATTİN ÇAĞIN`dır. Ders çok kolaydır. Hocamız bu yüzden zorlamadan tek sınav yapar.Ama sınıf olarak ona kendinizi sevdirmelisiniz yoksa vizede de finalde de zorlar. Mesela derse gelmediğinde gelmez, odasına sık sık gidip onu rahatsız etmenizden hoşlanmaz. Ya vize ya da sadece final yapar. Vize yapmadıysa finalde, final yapmadıysa da vize de dersin içeriğine uygun olarak 5 adet şiir ezberleyip gelin der. Okutur ve ona göre not verir. Ya da tahtaya tek tek çıkartıp bir konu hakkında konuşma yaptırır. Vize ya da finalinizden biri böyledir. Şöyle bir önerim olacaktır; şiir ezberlerken kolaya kaçmayın uzun ve iyi şairlerin şiirlerini ezberleyin.(Kaldırımlar gibi) Ders SÖZLÜ ANLATIM II olarak ikinci dönem de devam eder.

YAZI YAZMA TEKNİKLERİ: Dersin hocası METE SEZGİN’dir. Oldukça meşakkatli bir derstir. Mürekkep divit vb. güzel yazı için gereken tüm araç gereçlere sahip olmak gerekir. Belki de sizi en çok uğraştıran ders olabilir. Defterinizi baştan itibaren temiz düzenli ve öğrettiklerinin hepsi bulunacak şekilde tutmanız gerekir. Sınav yapmaz dönem sonunda defter kontrolü yapar ve 3 adet çalışma yapmanızı ister. Tek tek defterleri kontrol eder, vize notu yanlış hatırlamıyorsam böyledir.final notunu da yaptığınız çalışmalara göre verir. Derse hiç devamsızlık yapmadan gelirsen hocamız final notuna +10 verir.

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I: Dersin hocası DR. MİTHAT KADRİ VURAL`dır. Kesinlikle şimdiye kadar öğrendiğiniz tarihten çok farklı bir tarih dersi göreceksiniz. Mithat hoca çok dolu, bilgili, genç bir hocadır. Ve bu bilgileri bize aktarmak için elinden geleni yapar. Bu dersten sonra eminim ‘bizim şimdiye kadar öğrendiğimiz tarih değilmiş.’ diyeceksiniz. Aynı zamanda hukuk fakültesine de dersle gitmektedir. Dersine bu kadar emek harcadığına göre sınavı da kolay olmaz. Size roman aldırır Üçüncü Kılıç adlı kitabı okutur. Ama sormaz, bizim dönemde öyleydi. Sınavında; öğrettiği her şeyin dışında farklı kaynaklardan da bazı bilgiler yazarsanız direk fark eder ve iyi puan alırsınız. İkinci dönem de bu ders Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II  adı altında aynı hocayla devam eder.

Yabancı Dil I (Ingilizce): Dersin hocası  ÖĞR.GÖR. EROL ŞAHİN’dir. Okul açılmadan İngilizce muafiyet sınavına girmediyseniz ya da geçemediyseniz bu dersi alacaksınız. Ancak mutlaka tarihini kaçırmadan bu sınava girin ve yıl içinde bu dersle uğraşmayın. Bazen programda tek gün İngilizce oluyor sırf bu ders için okula gitmenize gerek kalmasın. İngilizceye en baştan başlanır. Bu yüzden sıkıcı bir derstir. Vize ve final test olur, orta derecede İngilizcen varsa bu dersi rahatlıkla geçersin. Ders ikinci dönem de  Yabancı Dil II (Ingilizce) adı altında aynı hoca ile devam eder.

 

EĞİTİM PSİKOLOJİSİ: İkinci dönemin eğitim dersidir. Dersin hocası YRD.DOÇ.DR. ŞÜHEDA ÖZBEN’dir. Çok değerli bir hocadır. Dersini çok önemser tüm öğrencilerin derse katılımını ister. Her ders sonu ne öğrenildiği hakkında tüm sınıf öğrencilerinden birer cümlelik özet alır. Sınavlarında da derste ne işlediyse sorar. Derste devamsızlık yapmayan iyi dinleyip,iyi not alan her öğrenci kolaylıkla geçer.

Dokuz Eylül Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği bölümünden mezun olduktan sonra ne olabilirim ?

Farklı ortamlarda çalışma imkanımız yoktur. Özelde dershanelerde çalışmak istersen bu ve devlette istersen KPSS`ye girip atama beklemen gerekir. Yeni eğitim sistemimiz 4+4+4 ile birlikte biz Türkçecilere gün doğmuştur. Yılda 500 civarı Türkçeci atanırken bu sayı 2012 Eylülünde yeni sistemle birlikte 4600 e çıkmıştır. KPSS `de atanma puanımız 85 civarı iken bu yıl puanın düşmesi bekleniyor. Şuan en fazla ders sayısı da ortaöğretimde Türkçe dersine aittir. Bu da ek ders sıkıntısını ortadan kaldırmaktadır. Yani atanana kadar her şey. Atandıktan sonra herkesin de bildiği gibi çok rahat bir meslek. Umarım sizin yılınızda da atamalar çok olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu