Bölüm Tanıtımları

Adalet Bölümü Tanıtımı

Adalet bölümü, hukuk sisteminin temel taşları olan hakim, savcı ve avukatlara yardımcı olmak için çalışacak vasıflı eleman yetiştirmeyi amaçlar. 2 yıllık bir bölümdür ve adalet bölümünü kazanmak için TYT puanınıza bakılır.

Adalet taban puanları bağlantısına tıklayarak bölümün taban puan, tavan puan, kontenjan ve başarı sıralaması gibi bilgilere tablo halinde ulaşabilirsiniz.

Adalet Bölümü Nasıl Kazanılır?
Adalet bölümünde okumak için yalnızca TYT girmeniz yeterlidir. Taban puanın üzerine çıkmanız, Türkiye’de özel üniversitelerde adalet okumanızı sağlamak için yeterlidir.

Hangi Üniversitelerin Adalet Bölümleri İyidir?

Ankara üniversitesi, hukuk bölümünde olduğu gibi adalet bölümü için de ülkemizdeki en iyi üniversitedir.

  • İstanbul Üniversitesi
  • Bilgi Üniversitesi
  • Gazi Üniversitesi
  • 9 Eylül Üniversitesi de tercih edilebilecek başarılı üniversiteler arasında yer almakta.

AÖF Adalet Bölümü ile Örgün Eğitim Arasındaki Farklar

Adalet bölümünü açık öğretim ya da örgün eğitimde tamamlamanız arasında herhangi bir fark olmuyor. Aldığınız diploma, tamamen aynı işlevi görmekte. Ayrıca AÖF diplomalarında bölümün açık öğretim olduğu ibaresi de bulunmamakta.

2.Üniversite ile Adalet Bölümü

AÖF için 2. Üniversite imkânı ile de adalet bölümünü okuyabiliyorsunuz. Daha önceden bir üniversite bitirdiyseniz ya da okumaya devam ediyorsanız yeni kayıt döneminde başvuru yaparak bölüme kayıt olabilirsiniz.

Son 8-10 senede üniversiteden mezun olduysanız ya da hala üniversite öğrencisiyseniz, sistemde üniversite mezunu olduğunuz görünmekte. Bu nedenle yalnızca nüfus cüzdanı ve internetten aldığınız başvuru belgesi ile açık öğretim bürolarına giderek kaydınızı yaptırabilirsiniz.

Adalet Bölümünden Hukuk Bölümüne Dikey Geçiş

Adalet bölümünü okuyan öğrencilerin büyük bölümünün düşüncesi bölümü tamamladıktan sonra DGS’ye girerek hukuk bölümüne dikey geçiş yapmak oluyor. Ancak dikey geçiş kontenjanlarının çok da fazla olmadığını söylemek gerek.

Dikey geçiş için hem üniversite notlarınız hem de DGS’de aldığınız puanlar önem arz ediyor. Okullar, hangi bölümden kaç öğrenciyi alacaklarını açıkladıktan sonra tercih yapıyorsunuz ve puanınız yeterse hukuk okumaya başlıyorsunuz.

Hukuk ve adalet bölümünün ortak derslerinden muaf olma ihtimaliniz bulunuyor. Ancak bu durum üniversiteden üniversiteye fark gösteriyor. Genellikle devlet üniversitelerinde 1. Sınıftan başlamak gerekliyken özel üniversitelerde ilave ders alarak 3. Sınıftan başlayabiliyorsunuz.

Adalet Bölümü İş İmkanları

Adalet bölümü, kazanması ve okuması çok zor bir bölüm olmamakla beraber mezuniyet sonrasında iş imkanları oldukça geniştir.

Avukatlık Büroları: Avukatların büyük bölümü yanlarında çalıştırmak için adalet mezunlarını tercih etmektedir. Büroda, evrak işleri ve dava dosyaları için yardımcı olunur.

Zabıt Katipliği: Klavye hızına güvenenlerin yapabileceği bir meslek olan zabıt katipliği, adalet bölümünü bitirenlerin en çok tercih ettikleri çalışma alanlarındandır.

Mübaşirlik: Adliyelerde görevli olan mübaşirler genellikle KPSS ve mülakatla işe alınırlar. Görevleri mahkeme salonunda kayıt almaktır.

Noterler: Noterlerde görevli olmak için de adalet mezunu olmak gerekmektedir. Avukatlar noter olurken, adalet mezunları noter dairelerinde yardımcı eleman olarak çalışmaktadır.

Bankalar ve Özel Şirketler: Bankaların ve özel şirketlerin hukuk departmanlarında çalışabilirsiniz. Genellikle icra alanında iş imkanları olmakla beraber zaman zaman ceza davaları üzerinde de çalışabilirsiniz.

Gardiyanlık: Adalet bölümü mezunları infaz koruma memuru olarak çalışabilmek için KPSS’ ye girebilirler. İnfaz ve koruma memurluğu KPSS atama puanları 75-76’ya kadar düşmekte.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Hangi üniversitenin adalet bölümü dgsgle geçiş yaptıktan sonra daha fazla ders saydırmamızı sağlar?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu