Bölüm Tanıtımları

Gazi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü

Gazi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü tanıtım yazısı

Gazi Üniversitesi kamu yönetimi bölümü 2015 yılında ismi değişerek “Siyaset Bilimi ve Kamu yönetimi” oldu. 2015 yılında mezun olacak öğrenciler de dahil olmak üzere diplomalarında “Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi” mezunu yazacak. Bölümü merak edenler için detaylı bir açıklama yazacağım.

Öncelikle Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde bulunan 7 bölümün tamamının ikinci öğretim programları yok. Haliyle Gazi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde de ikinci öğretim programı yok. Ayrıca Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, İşletme bölümlerinde zorunlu hazırlık sınıfı bulunmaktadır.

Gazi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü hazırlık sınıfı
Okula kayıt olduktan sonraki İngilizce Muafiyet Sınavı yapılmaktadır. Eğer sınavdan 60 ve üzeri puan alamazsanız 1 sene zorunlu hazırlık okumak zorundasınız. Bölümün hazırlık sınıfı Ankara merkeze 30 KM uzaklıktaki Gölbaşı ilçesinde bulunmaktadır. Yurt ve eve çıkmadan önce hazırlık sınıfının Gölbaşı ilçesinde olduğunu bilmenizde fayda var. Hazırlık sınıfında derslere devam zorunluluğu da bulunmaktadır.

Gazi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü (Hazırlık sonrası)
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünün ana yerleşkesi Beşevlerde bulunmaktadır. A ve B blok olmak üzere iki ayrı binaya konuşlanan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde 7 farklı bölüm bulunmaktadır. Fakültede ulaşım sorunu bulunmamaktadır. Fakülte, Beşevler metro durağına 1 dakika uzaklıktadır. Otobüs ve dolmuş durakları hemen fakültenin karşısında bulunmaktadır. Ankara’nın önemli yerlerinden biri olan Bahçeli 7.caddeye yürüme mesafesindedir.

Fakültede 10.000’e yakın öğrenci bulunmaktadır. A ve B blok önünde iki farklı bahçe bulunmaktadır. Fakülte içerisinde büyük bir yemekhane, kantin, çalışma odaları, bilgisayar odası bulunmaktadır. Yemeğinizi 11.30 – 13.30 arası yemekhaneden yemenizi tavsiye ederim. 2015 yılında yemek ücreti 1,40 TL’dir. Yemekler standart lezzettedir. Belirtmekte fayda var kantinlerde para ile alışveriş yapmanız mümkün değil. 2015 yılı itibariyle yalnızca kredi kartı ile alışveriş yapabilirsiniz. Evet çay ve su alırken bile ödemeyi kartla yapmak zorundasınız.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü 1.sınıfta genellikle temel dersler görüyorsunuz. Bu arada belirtmeyi unuttum bölüm %30 ingilizce. Yani alacağınız her 10 dersten 3’ü İngilizce.  Birinci sınıfta siyaset bilimi (ing), iktisada giriş (ing), bilimsel araştırma teknikleri (ing), anayasa hukuku, Türk dili, bilgisayar, hukukun temel kavramları, İnkılap tarihi gibi temel dersler görülür.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü 2.sınıfta ise her dönem 3 zorunlu 2 tane de seçmeli ders alacaksınız. Zorunlu dersler Kamu Yönetimi (ing) , Siyasal Düşünceler Tarihi, İdare Hukuku. Seçmeli dersler de kamu maliyesi, sosyal psikoloji, Türkiye’de modernleşme ve siyaset gibi dersler arasından 2 tane seçiyorsunuz. Diğer dönem de benzer şekilde 3 zorunlu 2 seçmeli dersiniz var.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü 3.sınıfta da dönem başına 5 ders alacaksınız 3 zorunlu + 2 seçmeli. 3 sınıf dersleri; Mahalli İdareler, Kentleşme, Siyaset sosyolojisi (ing) ve 2 seçmeli ders. Bahar döneminde de İnsan Kaynakları Yönetimi, Mahalli İdareler 2, Çevre Politikaları (ing) gibi dersleriniz bulunmaktadır.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü 4.sınıfta Kent Planlaması, Türk Siyasal Hayatı (ing), Türkiye Ekonomisi dersleri zorunludur.

Devlet Bahçeli, Kemal Kılıçdaroğlu gibi bir çok politikacı, milletvekili, önemli pozisyonlarda müdürlük yapan kişiler Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunudur. Fakültenin sloganı da “Liderler Yetiştiren Gelenek”tir. Fakültede çok kaliteli hocalar bulunmaktadır. Fakültede bulunan Profesör sayısı bir çok üniversitenin profesör sayısından daha fazla. Tabiki bu bazı handikapları da beraberinde getiriyor. Derslerde zorlamaları vs gibi.

Bölümün dezavantajına gelirsek; %30 ingilizce olması bölümün bana göre handikapıdır. İyi bir İngilizce hazırlık eğitimi olmadan bölüme gelen öğrenciler İngilizce derslerde zorlanmaktadır. Özellikle Türkçe olması gereken bazı derslerin İngilizce olmasıysa akıl alır gibi değil. Örneğin Türk Siyasal Hayatı dersi İngilizce olduğu için öğrenci cümleleri kalıp halinde ezberleyip dersi böyle geçiyor. İngilizce derslerde bazı düzenlemelerin getirilmesi şart.

Bölümün bir diğer dezavantajı da şudur: Binlerce İİBF mezunu atanmayı bekliyor. KPSS süreci A Grubu öğrenciler için çok sancılı geçiyor. KPSS + Yabancı Dil Sınavı + Kurum Sınavı + Mülakat gerçekten çok sancılı bir süreç. KPSS’ye çalışırken İktisat, Maliye, Muhasebe, Hukuk, Türkçe, Matematik, Tarih, Coğrafya derslerinin tamamını çözmek zorundasınız. Bu sancılı süreci sıkıntısız atlatanlarıysa güzel bir kariyer beklemekte. İdari Yargı Hakimi, Kaymakam, Müfettiş Yardımcısı, Uzman Yardımcısı gibi unvanlarınız oluyor.

Gazi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünü tavsiye eder misin ?
Bölümün herhangi bir zorluğu yoktur. Sınav haftasından 1 hafta önce güzelce çalışmayla dersleri geçmeniz mümkün. Ankara’da okuyor olmanız büyük bir avantajdır. Sempozyumlar, konferanslar, hobilerinize yönelik faaliyetlerin tamamı Ankara’da. Ayrıca Ankara politikanın merkezi. Bütün Bakanlıklar, kurumlar başkentte. Dilediğiniz kurumda staj yapma şansınız var. Bölümde kaliteli hocalar var. Yalnızca KPSS süreci sancılı. Bunu yapabileceğinize inanıyorsanız tercihlerinize Gazi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünü yazmalısınız.

2015 yılı itibariyle ikinci öğretim programlarının kapatılmasıyla sizi çok daha kaliteli bir eğitimin beklediğini söyleyebilirim.

Sizlere yardımcı olabildiysem ne mutlu. Kafanıza takılan soruları yorum bölümünden sorabilirsiniz. Hemen cevaplamaya çalışacağım.

Başarılar dilerim.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu