Bölüm Tanıtımları

Hemşirelik Bölümü Tanıtımı

Bireyleri, aileleri ve topluğum sağlığını iyileştirme, koruma ve bozulan sağlık şartlarının tekrardan yerine getirilmesini sağlamak amacıyla hemşireler hizmet verir. Sağlık alanında yapmış olduğu çalışmaları ise bakım verilmesi, yönetimi, eğitimi, araştırması ve danışma rolüyle üstlenmektedir. Hemşirelik hizmetine başlamadan önce almış olduğunuz eğitim; birey hakkında bilgi sahibi olma, öğrendiğiniz bilgileri etkili olarak kullanabilme ve elde ettiğiniz bilgileri uygulama ile birleştirebileceğiniz şekilde öğretilir.

Hemşirelik Lisans programının amacı insanların sağlık problemlerine yönelik sorunlarını saptayabilme ve ihtiyaçları doğrultusunda sağlık bakım hizmeti verebilen bireyler yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda hem bulunan sağlık sorunları hem de oluşabilecek sağlık sorunlarının çözümünde bilimsel problem çözme sistemini kullanabilen hemşireler yetiştirilir.

Hemşireler Lisans eğitimi 4 yıllık sürede, 4600 saatlik teorik, klinik ve saha uygulamaları içeren eğitim sürecini kapsamaktadır. Hemşirelik Lisans programında isteğe bağlı İngilizce hazırlık sınıfı okuyabilirsiniz.

Hemşirelik taban puanları bağlantısına tıklayarak bir önceki yıla ait taban puan, tavan puan, başarı sıralaması, kontenjan bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Bölüm hangi puan türüyle alım yapıyor?
Hemşirelik Lisans Programı SAY puan türüyle alım yapmaktadır.

Bölümü okuyabilmeniz için bulunulması gereken özellikler nelerdir?

  • Hemşirelik Lisans programı için “kan tutmayan” öğrencilerin tercih etmesi gerekiyor.
  • Mesleği yapabilmeniz için mesleğinize saygılı, özellikle yaşlı insanlara sağlık hizmeti verebilmelidir.
  • İnsanlara karşı sevgi ve şevkat gösterebilme yeteneğine sahip, sorumluluk duygusu gelişmiş bireylerin tercih etmesi önceliklidir.
  • Hastane personelleri ve doktorlar arasında düzgün iletişim becerisine sahip, ekip çalışmasına yatkın bir birey olmalısınız.
  • Soğukkanlı ve gelişebilecek sağlık problemlerine karşı dayanıklı olmalıdır.
  • Olası acil sağlık problemlerinde çabuk ve hızlı uygulama yeteneğine sahip sağlık personelleri olmalısınız.

Hemşirelik bölümü zor mu kolay mı?
Hemşirelik Lisans programını tercih etmeden önce bölümün gereksinimlerini göz önünde bulundurmalısınız. Klinik ve saha çalışmaları için öncellikle teorik derslerini kaçırmamalısınız. Bu sebeple diğer bölümlerde olduğu gibi devamsızlık yapılmaması konusunda hassas olmalısınız. Örneğin, devamsızlık yapan bir birey hastaların eğitimi ve sağlık sorunlarının tedavisinde uygulama konusunda yetersiz kalacaktır.

İnsanların sağlık sorunlarını anlayabilme, sorunlara yönelik yapacağı bakım hizmetlerine karar verebilme yeteneğine sahip öğrenciler için bölüm zor değildir. Sağlık ve bakım hizmetlerine alışım sürecinde hassas davranılmalıdır.

Hemşirelik bölümü geleceği, özel sektör ve devlette iş imkanı nedir?
Hemşirelik Lisans programından mezun olduğunuz zaman günümüzde özel sektörde kesinlikle iş bulabilirsiniz. Günümüzde lise öğrencisi olmanıza rağmen hemşirelik bölümünden mezun olduğunuz zaman özel sektörde rahatlıkla iş bulabilirsiniz.

Hemşirelik Lisans programından mezun olduğunuz zaman KPSS’den ortalama 75 ile 90 puan aldığınız zaman devlette iş imkanı bulabilirsiniz. Günümüzde 68 KPSS puanı ile devlette hemşirelik hizmetine başlayan bireyler bulunuyor.

Hemşirelik Lisans programı mezunlarına önümüzdeki 10 yıl boyunca ihtiyaç duyulması bekleniyor. Bu nedenle Hemşirelik bölümünü 10 yıl içerisinde tercih edebilirsiniz.

Erkek hemşireler mesleği yapabilir mi?
Hemşirelik Lisans programını hem erkek hemde bayan öğrenciler tercih edebilir. Erkek hemşireler yeni mezun olmaya başladığı için halk dilinde bu mesleğin sadece bayanlar tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Bunun aksine hemşirelik mesleğinde yoğun bakım, acil ve ameliyathane gibi özel birimlerde erkek hemşire ihtiyacı oldukça fazladır.

İnsanlara yardım edebilme konusunda hassas, sabırlı ve yardım ettiği zaman mutlu olan erkek öğrenciler Hemşirelik Lisans programını tercih edebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu