Bölüm Tanıtımları

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Türkiye’de son zamanlarda oldukça popüler bir hal alan, iki farklı mühendislik dalını tek çatı altında toplayan metalürji ve malzeme mühendisliği bölümü, Türkiye’de en geniş kapsamlı işleve sahip mühendislik bölümü arasında yer alıyor.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Nedir?
Bu mühendislik dalı 2 yönlü malzemeyi esas alan ve bu malzemelerini işlenmesi konusunda görevli mühendisler yetiştiren bir programdır. Metal ve metal türü alaşımları işleyen, bunlara ek olarak metalı dışı ahşap, tahta ve benzeri malzemelerinde kullanımını sağlayarak çeşitli kompozit ürünler oluşturan kişiler bu bölüm çerçevesinde eğitim görmektedir.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Hani Puan Türü İle Alım Yapar?
Diğer mühendislik programlarında olduğu gibi YKS Sayısal puan türü ile bu bölüme giriş yapılabilmektedir.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Taban Puanları bağlantısına tıklayarak üniversitelerin taban puan, tavan puan, kontenjan ve başarı sıralaması bilgilerine tablo halinde erişebilirsiniz.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinde En İyi Üniversiteler Hangisidir?
Bu bölümün öncü okullarından olan ve Türkiye’deki en iyi üniversiteler arasında ilk 3’e giren ODTÜ, bu bölüme dair çok geniş laboratuvar imkanları ve deneyimli akademisyen kadrosuyla dikkat çekiyor. Geniş staj imkanları ve nitelikli mezunları ile bu alandaki başarısını herkese gösteren ODTÜ, bu bölümü okuyabileceğiniz en yüksek düzeydeki üniversite diyebiliriz.

Metalurji ve Malzeme Mühendisi Ne İş Yapar?
Bu mühendislik dalından mezun olan kişiler için yapılabilecek işler şu şekilde sıralanabilir;

  1. Seramik ve doğal sentetik ürünlerin sentezlenmesinde görev alıp, şekillendirme ve malzemeye uyarlamada görev alırlar.
  2. Polimer içerikli ürünleri laboratuvar ortamında üretirler ve bu birçok malzemenin mukavemetini arttırma için çeşitli malzemeleri üreterek kullanırlar.
  3. Metallerin laboratuvar ortamında işlenmesinde ve alaşımlar oluşturulmasında görev alırlar. Bunlara ek olarak metallerin malzemeler de kullanılmasında da görev alırlar.
  4. Günümüzde plastik kaplardan, laptopların dış kaplarına kadar her türlü malzemenin yapılmasında görev alırlar. Birçok mühendislik dalının üretim aşamasında arka planda görev alarak isteğe uygun malzemeyi tasarlamaya çalışırlar.

Metalurji ve Malzeme Mühendisli Nerelerde Çalışır?
Bu mühendislik dalının en avantajlı kısmı ise malzeme ihtiyaç duyulan her sektörde çalışabilecek olmasıdır. Üretime dair görev yapan birçok mühendislik dalı için geçerli olan çalışma alanları, bu mühendislik içinde geçerlidir. Bu alanda çalışabilecek yerleri tek tek yazmak pek mümkün olmasa da bazı örnekler verelim;

  • Metal ve malzeme bilime dair endüstriyel üretim sahaları
  • Sanayi ve üretim bazlı çalışma laboratuvarları
  • Seramik ürün üreten işletmeler
  • Elektronik alanında hizmet veren işletmeler
  • Havalimanları ve uçak imalathanelerinde
  • Otomotiv parça üretimi sanayisinde
  • Üniversitede öğretim elemanı olarak

Metalurji ve Malzeme Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?
Bu mühendislik dalında her ne kadar iş bulma gücü yüksek olsa da maaşlar diğer mühendisliklere oranla biraz daha düşüktür. Kamu sektöründe çalışan mühendisler için ücretler 3500 TL civarında olurken, özel sektörde başlangıç için 1500-2000 TL gibi bir ücretle çalışma şartı gözlenebilmektedir. Fakat kişisel gelişime göre maaşlarda artış gözlenebilmektedir.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinin Geleceği Parlak Mı?
Bu mühendislik dalı üretim bazlı çalıştığından ve dünya çapında üretimin büyük bir önemi olduğundan daima bu mühendislik dalına ihtiyaç duyulacaktır. Bunlara ek olarak bu kişiler kendi üretim merkezlerini de kurabildiğinden oldukça avantajlı bir konumdadır. Bu alanda ilgisi olan kişiler için bu bölümü, kendini geliştirebileceği bir üniversitede okumasını tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu