Ekonomi

Okurken Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları

Bir öğrencinin okurken aynı zaman da çalışması, geçmişe nazaran günümüzde sık sık karşılaştığımız bir durumdur. Okurken çalışmanın avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunmakta. Okulu bitirdikten sonra tecrübeli olarak işe başlamak bu avantajların en başında yer alabilir. İş görüşmesine gittiğinizde buna tanık olursunuz. Alan da hiç bulunmamış biri yerine daha önce çalışıp tecrübe sahibi birini tercih ettiklerini göreceksiniz. Çalışma şartlarına erken alıştıkları için okulu bitirip işe başlama dönemini bocalamadan atlatabilirler.

Zamanlarını nasıl kullanacaklarını iyi bilirler çünkü okul, iş, sosyal yaşam üçlüsünü erkenden idare etmeye başlamışlardır. Hatta bu kişiler zamanın kıymetini de iyi bilirler diyebiliriz. Kendilerine maddi olarak bir kapı açtıkları için daha güçlü birer birey olarak hayatlarına devam ederler. İşte aldıkları pratiğe dökülmüş bilgileri okul da aldıkları teorik bilgiyle birleştirerek daha kolay ve hızlı adımlarla başarıya ulaşırlar. Özgüvenleri oldukça üst seviyededir. Okul arkadaşlarının dışında insanlara görüşüyor olmak onlara daha hareketli bir sosyal yaşam kazandırır.

Tabi avantajları olduğu gibi hayatın en eğlenceli dönemi olarak adlandırdığımız öğrencilik yıllarını çalışarak geçirmenin dezavantajlarını da göz ardı etmek olmaz. Eğer okuduğunuz bölümden farklı bir iş yapıyorsanız, okulunuz ile ilgili çalışmalara ayırdığınız vaktin kısıtlanması olağan bir durumdur. Özellikle fazla ödev ve araştırmaya dayalı bölümlerde kişi fazlasıyla zorlanabilir. Çünkü buna vakit ayıramayabilir. Aradaki dengeyi kurabilmek gerçekten önemlidir. Bir diğer dezavantaj ise çalışan öğrencinin sosyal hayatına ve arkadaşlarına daha az zaman ayırabilmesidir. Okurken çalışmanın belki de en büyük dezavantajı ise kişi üzerindeki baskı ve strestir.  Öğrenciliğinizde bir ödevin ya da projenin teslim tarihini kaçırdığınızda başınıza gelebilecek en kötü şey, dersten kalmaktır. Ancak iş hayatında yapılması gereken bir işin zamanında tamamlanmaması, işin içeriğine bağlı olarak işten çıkartma ile bile sonuçlanabilir.

Daha kolay bir çalışma süreci geçirmek için dikkat edebileceğimiz bazı konular var. İşlerin daha kolay yürümesini sağlamak için öncelikle güzel bir zaman planlamasına ihtiyaç vardır. Bu planlamanın sonucunda sosyalleşmeye, çalışmaya ve öğrenmeye vakit kaldığını görebilirsiniz. Çalışma kararı almanızdaki sebepleri göz ardı etmeden kendinize sık sık hatırlatmak size fayda sunacaktır. En önemlisi ise hedeflerinizi ve isteklerinizi aklınızın bir köşesine yazın ve onu olabildiğince sık okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu