Haberler

Ankara’da Ego kartı devri kapanıyor.

Otobüste, metroda ve Ankaray’da kullandığımız kağıt ego kartlarını Ankara’da yaşayanlar iyi bilir. Kağıt olması nedeniyle kartlar kullanılıp atılıyor. Bu da her gün binlerce ego kartının israfı demek. Çoğu yerde çöp kutusu bulamadığımızı da düşünürsek ego kartları çevre kirliliğini de beraberinde getiriyor.

Ego kartlarının kullanışlı olmadığı yıllardır tartışılagelen bir sorun. Toplu taşıma araçlarında ego kartı cihazlarının yavaş olması nedeniyle uzun kuyrukların olduğunu hepimiz şahit olmuşuzdur. Ankara Büyükşehir Belediyesi geç de olsa bu soruna el attı. Yetkililer, İzmir’deki Kentkart, İstanbul’daki Akbil tarzı yeni bir akıllı kart uygulaması için düğmeye bastı. “Akıllı kart” adını alan bu sistemde kartların makineye sadece gösterilmesi yeterli olacak ve böylece yolcunun kısa süre içinde toplu taşıma araçlarına binmesi sağlanacak. Sistemin yanı sıra, toplu taşıma araçlarına ‘akıllı kart’ın yanı sıra, kredi kartına benzer ‘Dıt kartlar’ ile de binme imkanı sağlanacak.

Ayrıca sistem kapsamında belediyenin toplu taşıma araçlarında, ‘akıllı durak’ uygulaması da başlatılacak. Yolcular güzergâh konusunda bilgilendirilecek. Araç içinde kamera sistemi kurulacak. Başkent Kart uygulamaları, kredi kart türünde, fuar, stadyum, otopark ve ön ödemeli sayaçlar gibi ödeme yapılacak yerlerde de geçerli olacak şekilde düzenlenecek.

Başkent kart sisteminin hangi tarihte devreye girileceğiyse henüz duyurulmadı.

Elektronik kart uygulamasının Ankara’ya neden bu kadar geç geleceğiyse tartışılır bir konudur. İstanbul, İzmir, Eskişehir, Manisa, Kocaeli, Çanakkale ve bir çok kent toplu taşımada elektronik kart sistemini kullanıyor. Umarım Ankara’ya gelecek elektronik kart sisteminde öğrencilere yine bandrol uygulaması yapılmaz.

Başkent kartta model kent İZMİR olmalı.

İzmir’de öğrenci ve öğretmenlere yönelik çıkan kartlar hem öğrenci kartı hem de kentkart olarak kullanılıyor. Kart ücreti 10 TL. Öğrencilik devam ettikçe kartı kullanabiliyorsunuz. Bunun yanında vatandaşlar da 5 TL vererek kentkarta sahip olabiliyor. Kartı elektronik sisteme dokundurmanız yeterlidir. Zaman kaybını önleyen bu uygulamada kartınız cüzdanda olsa dahi siteme gösterebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu