Haberler

Ankara’da üniversiteliler nerede kalabilir?

Üniversitelerin kalitesi, siyasi ortamı ve başkent oluşu sebebiyle Anadolu’nun farklı şehirlerinde yaşayan öğrencilerin en büyük hayali Ankara’da üniversite okumaktır. Bu hayali gerçekleştirenlerse barınma sorunuyla karşılaşmaktadır. KYK yurtları, özel yurtlar, apart daireler ve öğrenci evleri gibi dört farklı seçenek bulunmakla birlikte bu yazımızda alternatiflerin avantaj ve dezavantajları hakkında bilgiler vereceğiz.

1- KYK yurtları
Ankara’da üniversiteyi yeni kazanan öğrenciler için maddi açıdan en iyi alternatif KYK yurtlarıdır. Devlet yurtlarının oda ücretinin çok uygun olması, eski dönemlere nazaran parmak izi giriş çıkış sistemi, odalara buzdolabı, internet gibi hizmetlerin gelişi, odada kalan öğrenci sayısının azaltılması ve günlük yapılan yemek yardımı gibi özelliklerinden dolayı KYK yurtları kalınabilir özelliktedir. Ancak yurt kontenjanının sınırlı olmasıyla başvuru yapan herkese yurt çıkmamaktadır. Yedek sırada bulunanlar veya KYK yurtlarında kalmak istemeyen öğrenciler için ikinci alternatif özel yurtlardır.

2- Özel yurtlar
Başkent’te 100’ün üzerinde özel kız & erkek yurdu bulunmaktadır. Yurtların büyük çoğunluğu üniversitelere yakın alandadır. Ankara’da genellikle Gazi Mahallesi, Beşevler, Emek, Anadolu meydanı, Maltepe, Kurtuluş, Cebeci ve Kızılay gibi semtlerde yoğun olarak bulunan özel yurtların avantajı üniversitenize yakın bir yurt seçimi yaparak yol parası vermemenizdir. Bunun yanında yemek, bulaşık, fatura ödeme gibi sorunlarınıza da özel yurtlar çözüm üretmektedir.

Ankara’da özel yurtların dezavantajı ise oda ücretlerinin yüksek olmasıdır. Elbette bütçenize uygun yurt bulabilirsiniz ancak üniversiteye yakın ortalama bir yurdun fiyatı yıllık 10 bin lira civarındadır. Yani orta gelirli ailelerin ödemekte güçlük çekeceği rakamlarda ücreti olmakla birlikte güvenlik, yemek, ısınma sorununun olmaması, yol ücretinden kaçınabilmeniz, fatura dertlerinin olmaması özel yurtları cazip kılmaktadır.

3- Öğrenci evleri
Ankara’da yaklaşık 300 bin üniversite öğrencisi bulunmakta. Bu öğrencilerin çoğunluğu da öğrenci evlerinde konaklamaktadır. İlk yıl arkadaş çevrenizin olmaması, çevreyi tanımamanız gibi sebeplerden ötürü eve çıkmanız güç ve masraflı olacaktır. Ancak arkadaş çevrenizi oluşturduktan sonra eve çıkabilirsiniz. Başkentte üniversiteye yakın 3+1 evlerin kirası 800 TL civarındadır.

Öğrenci evine çıkmanın maliyeti nedir?
Bir ev kirası depozito, bir ev kirası emlakçıya komisyon, bir ev kirası peşin, beyaz eşya, mobilya, TV, halı, mutfak malzemesi, yatak, dolap gibi eşyaların alımıyla birlikte öğrenci evine çıkmanın maliyeti 4.000 TL civarındadır. Yani bir düzen kurmak için kişi başı 1.300 TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor.

Öğrenci evine çıktıktan sonra da aylık ev kirası, internet-su-elektrik-doğal gaz faturaları, yemek, temizlik malzemesi gibi masraflar kişi başı 500 TL civarındadır.

4- Apart daireler
Apart; içerisinde mutfak, banyo ve yatak odasının bulunduğu eşyalı odalardan oluşmaktadır. İçerisinde yemek yapabileceğiniz araç ve gereçlerin bulunduğu apart dairelerde ısınma, su, elektrik ve internet gibi hizmetler genellikle apart ücretine dahildir. Apart daireleri eşyalı bir evde kiraya çıkmak olarak da düşünebilirsiniz.

Üniversitelere kayıtların internet üzerinden yapılmasıyla birlikte artık kayıt için kazandığınız üniversiteye gitmenize gerek yoktur. Bu durumda kalacak yer sorununuzu ayarlamak için Ankara’ya gelip sokak sokak yurt arayıp para ve zamanınızı harcamaya gerek yoktur. İnternet sektörünün gelişmesiyle artık yurt.unibilgi.net sitesinden Ankara’da bulunan kız ve erkek yurtlarının listesine ulaşabilirsiniz. Örneğin Ankara kız yurtları bağlantısından şehirde bulunan yurtların listesine ulaşabilir ve yurt sayfalarından oda görseli, bina ve oda özellikleri, iletişim bilgileri ve Google street özelliğiyle yurt sokağını görebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu