Haberler

Dikey geçiş nedir?

Öğrenim görmekte olduğunuz 2 yıllık yüksekokul programlarından veya açık öğretim ön lisans bölümlerinden, 4 yıl öğrenim şartı bulunan açık öğretim veya örgün eğitim programlarına geçiş yapma dikey geçiş nedir sorunuzun cevabı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir örnek ile açıklayacak olursak, 2 yıllık adalet bölümünden mezun olan bir öğrencinin, dikey geçiş sınavından başarılı olarak 4 yıllık hukuk bölümüne geçiş yapmasıdır. Bu şekilde 2 yıllık mezuniyetiniz sayesinde geçiş yapmış olduğunuz 4 yıllık bölümün diplomasını alma hakkı elde etmektesiniz.

Dikey Geçiş şartları nelerdir?

Geçiş yapma imkânı bir kısım kurallar ile kısıtlanarak, başvurucular arasında eleme yoluna gidilmiştir. Başvuru imkânı bulunanlar meslek yüksekokulları ve açıköğretim ön lisans mezunları ve staj haricindeki tüm yükümlülükleri eksiklikleri tamamlamış olan son sınıf öğrencileridir. Kısıtlamanın bir diğer türü başvuru yapılabilecek bölümlere ilişkin sınırlamalardır.  İstemde bulunabilecek alanlar her yıl Yüksek Öğretim Kurumu tarafından belirlenmektedir.  Dikey geçiş talebinde bulunan herkesi kabul etmek mümkün değildir. Bu nedenle üniversitelerin belirlemiş olduğu kontenjanlar bir diğer kısıt olarak karşımıza çıkmaktadır.

Dikey geçiş talebinizin olumlu bir şekilde sonlanması için son olarak, dikey geçiş sınavından başarılı bir şekilde geçmeniz gerekmektedir. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından her yıl yayınlanan kılavuzların çok iyi incelenmesi gerekmektedir. Özellikle geçiş yapmak istenen üniversitenin ekstra şartlarının bulunması durumunda, kılavuzu incelemeniz ekstra önem arz etmektedir. Dikey geçiş sınavı sayısal ve sözel bölümlerden oluşan soruları içermektedir. Genel olarak yeteneğinizin ölçümüne yönelik sorulardır. Bu sınavdan almış olduğunuz puan yanı sıra mezun olduğunuz,   son sınıfta iseniz olacağınız, not ortalamanız bir arada değerlendirilmektedir. Bunun yanı sıra bazı 2 yıllık bölümlerin devamı niteliğinde olan 4 yıllık programlarda kontenjan sınırı bulunmamaktadır. Sadece o programın 2 yıllık bölümünden mezun olmanız, kayıt yaptırmak gereken tek şarttır.

Geçiş yapan öğrenciler, önceki programlarda görmüş oldukları derslerden muaf olurlar ve yeniden görmek zorunda kalmazlar. Alacak oldukları dersler önceki ders ve kredilerinden kalan eksiklere göre belirlenir. Yabancı dille eğitim yapan programlar veya zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı zorunluluğu bulunanlar için, bölüme geçiş bu sınıfları başarılı bir şekilde bitirmeye bağlıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu