Haberler

Gazi Üniversitesi Not Sistemi

Gazi Üniversitesini yeni kazanmış öğrencilerin büyük çoğunluğu not sistemi hakkında yeterli bilgiye sahip değildir. Bunun için Gazi Üniversitesinde okuyan öğrencilere bu yazımda not sistemi hakkında bilgiler vereceğim. Gazi Üniversitesi not sistemi AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD, FD, FF şeklindedir. Peki bu harfler ne anlama geliyor? Bu harfler sizin başarı durumunuzu göstermektedir. Her harf notuna denk gelen bir katsayı bulunmaktadır. Çan sistemi olduğu için şu aralıkta AA, şu aralıkta da CB harf notu gelir gibi bir durum bulunmamaktadır. Bahsettiğim sistem çan sisteminin olmadığı üniversitelerde uygulanmaktadır.

Gazi üniversitesi çan sistemi şu şekilde uygulanmaktadır. Örneğin 100 kişilik sınıfınızda dersin ortalaması 50. Hocanın inisiyatifine göre harf notu aralıkları belirlenmektedir. Hocanız 80-100 arasına AA, 70-80 arasına BA, 60-70 arasına BB, 50-60 arasına CB, 45-50 arasına CC… tarzında bir ortalama yapabilmektedir. Ancak hoca bu aralıkları dilediği gibi değiştirebilir. Örneğin 50-52 arasına BB, 48-50 arasına CB de verebilir. Not sistemine tekrar dönecek olursak;

AA 4.00
BA 3.50
BB 3.00
CB 2.50
CC 2.00
DC 1.50
DD 1.00
FD 0.50
FF 0.00

Gazi Üniversitesinde DD, FD ve FF harfi o dersten kaldığınız anlamına gelmektedir. DC harf notunda ise istisna bulunmakta. Dönem ortalamanız 2.00’ın üzerinde geldiyse DC notunuz DC+ olur ve o dersten geçersiniz. Ancak dönem ortalamanız 2.00’ın altındaysa DC notunuz DC- olur ve o dersten kalırsınız.

Bazen şöyle bir söylenti çıkıyor arkadaşlar: Örneğin son sınıfta ortalamam 2.00’ın altına düşerse alt senelerdeki tüm DC+’lar DC- oluyormuş? Böyle yalan yanlış bilgilere inanmayın. Bir kere geçtiğiniz dersten asla kalmazsınız.

*Gazi Üniversitesinde ortalamanız 3.00’ın üzerindeyse üst sınıftan en fazla 2 ders alabilme hakkınız bulunmaktadır.

*Bütünlemeye hangi harf notlarını yükseltmek için girmeliyim?
Bütünleme sınavına DC-, DC+, DD, FD ve FF notlarınızı yükseltmek için girebilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. DC+ harf notunuz var ve bunu yükseltmek istiyorsanız bütünlemeye girebilirsiniz ve bütünleme sonucunda notunuz ne olursa olsun DC+ harf notu kesinlikle düşmez. Ancak DC-, DD ve FD harf notunuz bütünleme sonrasında FF’e kadar düşebilir. Bu ayrımı unutmamanızı tavsiye ederim. Bütünleme zamanı işinize yarayacaktır.

Yukarıda verdiğim harf notu ve katsayılarıyla ortalamanızı hesaplayabilirsiniz. Ancak bunun için hesap makinasıyla uğraşmanıza gerek yok gazi üniversitesi not hesaplama sistemiyle ortalamanızı hızlı bir şekilde hesaplayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Yönetmelik değişti. Artık ortalaması 2.00+ olanlar için DC ve DD geçer not. Ortalama 2.00’ın altındaysa DD ve DC notlu dersleri tekrar alıp en azından CC’ye yükseltmek gerekiyor.
    Ortalama 3.00 üzerindeyse üst yarıyıllardan en fazla 2 ders alınabilir diye bir şart da artık yok. Toplam 40 AKTS(kredi)ye kadar ders alınabiliyor. Dersler çakışmadıktan, 40AKTSyi aşmadıktan ve danışman onayladıktan sonra istediğiniz sayıda ders alabilirsiniz.
    Önlisans ve lisans için de artık bütünleme yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu