Haberler

JANA – Jandarma Astsubay Sınav Süreci

Jandarma Astsubay Temel Kursu Giriş Sınavı (JANA), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından her yıl düzenlenir. Sınav başvurusu gerçekleştirecek olan bireylerde temel şartlar aranır. Sınava başvurmak isteyen her adayın en azından 2 yıllık ön lisans mezunu olması gerektirmektedir.

Jandarma Astsubay Temel Kursu Giriş Sınavı toplam 100 sorudan oluşuyor. 100 soru içerisinde Atatürk ve İnkılap Tarihi dersinden 15 soru, Temel Yurttaşlık Bilgisi’nden 8 soru, Türk Kültür ve Medeniyetler Tarihi’nden 5 soru ve Türkiye Coğrafyası dersinden 12 soru soruluyor. Kalan 60 soru ise Yetenek soruları olarak adlandırılıyor. 100 soru için adaylara 120 dakikalık bir süre veriliyor. ÖSYM tarafından yapılan JANA sınavı için her aday 65 TL giriş ücreti ödüyor. Ayrıca ÖSYM merkezlerinden yapılan sınav başvuru için 3 TL hizmet bedeli alınıyor.

Adaylar, Jandarma Astsubay Temel Kursu Giriş Sınavı’na girdikten sonra personel alımına göre belirli bir baraj belirlenecektir. Bu baraj adayların sıralamalarına göre her yıl değişebilmektedir. Belirlenen baraja göre ilk aşamayı geçen adaylar, böylelikle ikinci aşama sınavlarına girmeye hak kazanacaklardır. İlk aşamayı geçen adaylar, ön sağlık muayenesine tabi tutulacaklardır. Burada sağlık muayene sonuçlarına göre elemeler gerçekleşecek ve ardından fiziki mülakat aşamasına gelinecektir. Adayları en fazla zorlayabilecek aşama, fiziki mülakat aşaması olarak görülüyor. Fiziki mülakat aşamasını da başarılı bir şekilde geçmeyi başaran adaylar sözlü mülakata girmeye hak kazanıyorlar. Bu aşamada da kişinin özgüveni, psikolojik sağlığı ve diğer özellikleri adaya sorulan sorular ve alınan izlenimler çerçevesinde değerlendiriliyor. Sözlü mülakat aşaması genellikle adayların en fazla heyecana kapıldıkları aşama olarak görülüyor. Adayların mümkün olduğunca sakin ve rahat tavırlar içerisinde bulunması bu aşamayı daha başarılı bir şekilde geçmelerini sağlayabiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu