Haberler

Kapatılan Üniversiteler 2016 Yerleştirmelerini Etkiler mi?

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ’ye yakınlığıyla bilinen kurumlar kapatılmaya başlanmıştı. 23 Temmuz 2016 tarihli YÖK’ün çıkardığı KHK’da 15 özel üniversitenin kapatıldığı duyuruldu. Kapatılan üniversiteler; Gediz Üniversitesi, Şifa Üniversitesi, İzmir Üniversitesi, Altın Koza İpek Üniversitesi, Bursa Orhangazi Üniversitesi, Canik Başarı Üniversitesi, Selahattin Eyyubi Üniversitesi, Fatih Üniversitesi, Turgut Özal Üniversitesi, Zirve Üniversitesi, Kanuni Üniversitesi, Murat Hüdavendigar Üniversitesi, Süleyman Şah Üniversitesi.

Kapatılan 15 vakıf üniversitesinin 2016 üniversite tercih sıralamalarını ne kadar değiştirebileceği hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız. Bu sayede sözel, eşit ağırlık ve sayısal çıkışlı öğrenciler kendi alanlarındaki kaymaları tahmin edebilecek.

KAPATILAN ÜNİVERSİTELERİN TERCİH SIRALAMALARINA ETKİSİ
1- Kapatılan 15 üniversitede var olan öğrenci sayısı toplamda 10.000 civarındadır.
2- Kapatılan üniversitelerde en fazla öğrenci hukuk, psikoloji ve mimarlık alanındadır. Özellikle 1000’e yakın kontenjanıyla hukuk öğrencilerinin tercih sıralamasına etkisi belirleyici olabilir.
3- Genel anlamda düşünüldüğünde bile 600’ün üzerinde program sayısı kapatılmıştır. Her programda %100, %50 burs oranları düşünüldüğünde herhangi bir devlet üniversitesini kazanabilecek sıralamadaki öğrenci burs imkanları sebebiyle özel üniversiteleri seçmektedir. On beş üniversitenin kapatılmasıyla başarılı öğrenciler devlet üniversitesine seçebilir.
4- Değerli arkadaşlar hemen panik olmaya gerek de yok aslında. Türkiyede kapatılan 15 vakıf üniversitesi dışında 55 vakıf üniversitesi daha var. Bu üniversitelerin isimleri, burs imkanları çok daha iyi. Kapatılan bu üniversiteleri tercih edecek adayların birçoğu var olan vakıf üniversiteleri değerlendirecektir. Tabi yine de bu tercih sıralamalarında kaymalara neden olabilir.

Ne tavsiye ediyoruz?
Hukuk, psikoloji ve sağlık bilimleri (TIP, diş hekimliği, diyetisyenlik vb.) bölümleri seçecek olan öğrenciler tercih sıralamasına yazacağı bölümlerin 2015 sıralamalarına iyice göz atsınlar. Bu bölümlerde 500-1000 arası bir değişme olacağını düşünmekteyiz. Ancak bu saydığım bölümler dışındaki üniversite bölümlerinde maksimum 100 kadar bir oynama yapacaktır. Bu rakamlar endişe edilecek boyutta değildir.

Rahat olun ve sanki 15 üniversite kapanmamış gibi tercih edin. Sonuçta tek tercih yapmayacaksınız ve kapatılan üniversitelerdeki öğrenci sayısının tamamı istediğiniz bölümü tercih etmeyecek =)

Her şey gönlünüzce olsun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu