Haberler

Katlamalı Harçta Şubat Ertelemesi Ne Anlama Geliyor

6 Şubat 2015 tarihinde Başbakanlığın devreye girmesiyle katlamalı harçlar şubat sonuna kadar ertelenmişti. Üniversite öğrencilerinin sosyal medyadan #katlamalıharcahayır hashtagıyla örgütlenmesi, imza kampanyası, meclis ve rektörlük önünde eylemler sonrasında YÖK’ten katlamalı harç uygulamasının şubat sonuna ertelendiği açıklaması geldi.

Bu açıklamaya göre şöyle yorum yapabiliriz: Bütün üniversitelerin bahar dönemi için ders seçme tarihi en geç 20 şubat. Yani ders seçtikten sonra katlamalı harç uygulaması en azından dönemlik olarak ertelendi. Katlamalı harç uygulamasında öğrenciler 2015-2016 eğitim-öğretim yılında katlamalı harç ödeyecek yorumunu yapabilir miyiz?
Fakat Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin internet sitesinde yer alan içerikte katlamalı harçların ders seçiminden sonra da alınabileceğine yönelik bir bilgi bulunmakta.

İçerik aynen şu şekildedir;

26 Kasım 2014 Tarihli ve 29187 Sayılı Resmi gazetede 6569 numaralı kanunun 29. Maddesi gereğince; 2547 sayılı YÖK Kanununun 46. Maddesinde yapılan değişiklik ile; 2014-2015 Bahar döneminde NORMAL ÖĞRENİM SÜRESİNİ AŞAN öğrencilerden ; kayıt yenileme işlemlerinin tamamlanmasından sonra, 2014-2015 Bahar dönemi katkı payına ek olarak, kredi başına düşen katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için belirlenen kredi başına katkı payı ve öğrenim ücretlerinin yüzde elli fazlası ile bahar döneminde alınan derslerin kredisi oranınca, hesaplanan ücretler tahsil edilecektir. Artırımlı katkı payı ve öğrenim ücreti ile ilgili Hükümler Mart ayı içerisinde detaylı bir şekilde açıklanarak ilan edilecektir.

Not : Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 06.02.2015 tarih-6629 sayılı yazısında,artırımlı katkı payı ve öğrenim ücretleri ile  ilgili Başbakanlık nezdinde bir çalışma başlatılmış olduğundan; katkı payı ve öğrenim ücretine ilave olarak alınacak ücretler, konusunda  yürütülecek işlemlerin Şubat ayının sonuna kadar ertelendiği bildirilmiştir.

BU NE DEMEK OLUYOR?

Ders kaydı yaptıktan sonra katlamalı harç uygulaması hükümlerine takılan öğrencilerden mart ayı içinde ücret tahsil edilebilecek. Eğer yanlış bir değerlendirme yapıyor isem de neden katlamalı harç uygulaması 2015-2016 eğitim-öğretim yılına kadar ertelenmedi de şubat ayı sonuna ertelendi? Katlamalı harç uygulamasını gündemden düşürmek adına yapılan bu erteleme sonunda öğrenciler yine mağdur olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu