Haberler

KYK Öğrenim Kredisi Erteleme İşlemi

Kredi Yurtlar Kurumu kuruluş kanunu 17. maddesine göre “Borç taksitlerini zamanında ödemeyenlerin birinci defada borçlarının bir seneliği, tekrarında ise tamamı ivedilik kazanır. Bu tarihten itibaren borç 6183 sayılı kanun hükümlerine göre mal sandıklarınca tahsil olunarak kuruma ödenir.” ibaresi yer almaktadır.

Bütün öğrenciler okulun normal eğitim süresi bitiminden 2 yıl sonra kredi borçlarını ödemeye başlarlar. Ancak borçlarını ödeyemeyecek durumda olan öğrenciler herhangi bir yerde sigortalı olarak işe başladıkları tarihe kadar kuruma dilekçeyle başvuruda bulunmaları halinde borçlarını süre kısıtlaması olmadan erteleme hakkına sahiptir. Bu noktada borç ödemede zaman kısıtında erkek ve kadınlara ayrı uygulama yapılmamaktadır. Borçlarını zamanında ödemeyen veya işsizlik nedeniyle erteleme talebinde bulunmayan borçlular Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilmektedir.

KYK Öğrenim Kredisi Borç Erteleme Sebepleri Nelerdir?
1- İşsizlik sebebiyle erteleme
Ülkemizde genç işsizlik oranı %25’tir. Üniversiteden mezun olan bireyler uzun süre iş aramakta ve bu süreçte friksiyonel işsiz kabul edilmektedir. 351 sayılı kanunun 16.maddesine göre “Borçlunun kuruma müracaatı esnasında; Sosyal Güvenlik Kurumu veya sosyal güvenlik kuruluşu niteliğindeki başka kuruluşlarla ilişkisinin bulunmaması halinde, ilgilinin talebi ile borcunu ödemesi kredi alma süresinin bitiminden itibaren endeks uygulanmak sureti ile ve birer yıllık sürelerle Kurumca uzatılır.” Bu maddeye göre müracaat tarihinde 4a, 4b ve 4c kaydı bulunmayanların borçları ertelenebilir.
İşsizlik sebebiyle erteleme örnek dilekçesi için TIKLAYINIZ.

2- Askerlik sebebiyle erteleme
351 sayılı kanunun 16.maddesinde “Borç ödeme dönemi askerlik dönemine rastlarsa; borcu başlamamış veya düzenli ödeyenlerin askere başlangıç ve muhtemelen bitiş tarihini gösteren bir dilekçe ile kuruma bildirmesi halinde ödemeleri tefe uygulanmadan ertelenmektedir.” Askerlikle ilgili bilgileri kuruma dilekçe ile bildirmeniz gerekmektedir.
Askerlik nedeniyle borç erteleme örnek dilekçesi için TIKLAYINIZ.

3-Yüksek Lisans veya Doktora sebebiyle erteleme
Yine 351 sayılı kanunun 16.maddesinde “Lisans normal öğrenim süresinin bitiminden sonra öğrenime ara vermeden yüksek lisans öğrenimine devam eden öğrenciler borçlarını yüksek lisans öğreniminin bitiminden; lisans ve/veya master öğreniminden sonra öğrenimine ara vermeden doktora öğrenimine devam eden öğrenciler, borçlarını doktora öğreniminin normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren 2 yıl sonraki aydan başlamak üzere borçlunun yüksek lisans veya doktora öğrenimine başladığı tarihi gösteren belgeyi alttaki dilekçe ekiyle birlikte kuruma gönderilmesi halinde borcu TEFE uygulanmak suretiyle yeniden tespit edilerek erteleme işlemi yapılacaktır. Yüksek Lisans ve Doktora nedeniyle borç erteleme yapılabilmesi için borçlunun borcunun henüz başlamamış olması gerekmektedir.
Örnek dilekçe için TIKLAYINIZ.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Ali bey konuyu güncellememiz gerekiyor. e-Devlet ile oluyor evet.

  2. Sadece edevletten olmuyomu dilekçede göndermelimiyiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu