Haberler

KYK Yurdunda Kalacaklara Tavsiyeler

Değerli öğrenci arkadaşlarım merhabalar. Bugün sizlere KYK yurdu konusunda tecrübeli biri olarak tavsiyelerde bulunacağım. Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla yeni bir hayata adım atacaksınız. Belki de ilk kez uzun süreliğine ailenizden uzakta yaşayacaksınız. Gerçekten zor durum ama insanoğlu her türlü zorluğa alışıyor. Bir süre sonra üniversiteyi okuduğunuz şehri benimsediğiniz vakit bunları düşünmeyeceksiniz. Sağlıklı, başarılı ve mutlu bir üniversite hayatı geçirmeniz dileğiyle ben sözü çok uzatmadan Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurdunda kalacaklara tavsiyelerde bulunayım.

1- Öncelikle KYK yurdu şöyle kötü böyle kötü diyenlere aldanmayın. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın girişimleriyle yurtların imkanları genişledi. Daha önce en az 8 kişi olan odalar yarıya indirildi hatta yarı özel yurt niteliğindeki KYK yurtlarında odalar 2 kişilik. Yalnızca odalarda geçirilecek bir ortam da yok. Her yurtta ders çalışılabilecek çalışma odaları bulunmaktadır. Eviniz gibi olmayacaktır ancak endişe edilecek bir durumda yoktur.

2- Yurt ücreti çok çok uygun arkadaşlar. Bulunduğunuz şehirde özel yurt fiyatlarının 5’te 1 fiyatı. Kaldı ki özel yurtlar öyle ahım şahım otel odaları değil. Özel yurtlarda da odalar 3 veya 4 kişilik. Özel yurtlarda bulunan imkanlar KYK yurdunda da bulunmaktadır.

3- Yurtta yemekler nasıl çıkıyor acaba? sorusu öğrencilerin en çok merak ettiği soru olsa gerek. Yemekler fena değil arkadaşlar. Ancak bazen sevmediğiniz yemek çıkabilir. Böyle günlerde de kantinden tost alarak açlığınızı giderebilirsiniz. Üstelik devlet öğrencilere her gün kahvaltı yardımı 2,50 TL, akşam yemeği yardımı da 5,50 TL olmak üzere toplamda günlük 8 TL yemek yardımı yapmaktadır. Örneğin akşam yemeğinde seçtiğiniz yemekler 7 TL tuttu. Devletin verdiği 5,50 TL’lik yardım üzerine siz de 1,50 TL koyarak yemeğinizi yiyebilirsiniz. Bu yardım öğrenciler için bulunmaz nimet. Kabaca bir hesaplama yapacak olursak 2015 yılı için yurt ücreti 150 TL civarı ancak yurtlarda yapılan yemek yardımı aylık 240 TL. Yani KYK yurdunda bedavaya kalmış oluyorsunuz. Ek bilgi: Yemekler alakart ve tabldot şeklinde verilmektedir.

4- Yurtta çalışma salonları bulunmaktadır. Ancak vize ve final zamanlarında genelde boş masa bulmakta zorlanabilirsiniz.

5- Yurtlarda internet bulunmaktadır. İnternet hızı da fena değildir.

6- Yurda yerleşmeye gelirken çarşaf getirmenize gerek yoktur. KYK çalışanları gerçekten titiz. Odalar, sürekli çalışanlar tarafından temizlenmektedir.

7- Tabi ki KYK yurtlarında her şey dört dörtlük değil. Elbise dolaplarının küçük olması özellikle kız öğrencileri zor durumda bırakabilir. Unutmadan yanınızda askı getirmeyi unutmayın. Dolaplarda askı olmuyor genelde.

8- Banyo ve oda için farklı 2 terlik getirmenizi tavsiye ederim. Hatta yurt terliği de getirebilirsiniz.

9- Mendil ve Tuvalet kağıdı almayı da unutmayın.

10- Saç kurutma makinası almayı unutmayın. Gerçekten yurtta en ihtiyaç duyabileceğiniz şeydir.

11- Kesinlikle kirli çamaşır filesi alın. Eşyalarınızın karışmamasını bu yöntemle önlemiş olursunuz.

12- Elektrik öğrencinin en gereksinim duyduğu şeylerden bir tanesi. Özellikle her gün şarja taktığınız telefonunuzun kablosu maksimum yarım metre uzunluğunda oluyor. Bu yüzden kesinlikle üçlü priz almalısınız.

13- Dolaplar küçük olduğu için ilk gidişinizde tüm eşyalarınızı götürmeyin. Koyacak yer aramayın sonra.

14- Kitaplarınız için masanız yeterli olmayabilir. Kitaplarınızı bir kutuya koyarak yatağınızın altına koyabilirsiniz.

15- En önemli madde. Dikkat edin lütfen. Odada kalacağınız arkadaşlarınız farklı bölüm hatta farklı üniversitelerde okuyor olabilir. Vize final haftanız farklı olacaktır. Bu yüzden odanın ışığı geç kapanır. Işıkta uyumak da epey zordur bu yüzden ilk temin edeceğiniz şey göz bandı olsun.

16- Gideceğiniz şehrin havasına göre kıyafetler getirin. Şehir değişikliği sonrası çok çabuk hasta olabileceğinizi unutmayın.

17- Değerli eşyalarınızı saklayabileceğiniz dolabınız için muhakkak asma kilit satın alın.

18- Oda arkadaşınızla iyi geçinmeye bakın. Oda arkadaşınız yeri gelecek anne-babanız yeri gelecek kardeşiniz olacaktır.

Ufak tefek maddeler yazılarak tavsiyeler daha da uzatılabilir. Ailenizden uzakta zor günleriniz olacak. Lütfen yalnız kaldığınızda, canınız sıkıldığında uğrak mekanlarınız size değer veren ve size zarar vermeyecek kişiler olsun.

İlgili Makaleler


Başa dön tuşu