Haberler

Mevlana ve Erasmus Burs İmkanları

Mevlana ve Erasmus Değişim Programlarındaki Burs İmkanları ve Şartları

Bu tarz değişim programlarına başvurmayı düşünen herkesin yurt dışına gitmeye hak kazanma durumların da nasıl geçinecekleri en çok merak edilenlerdendir. Programa gidilen ülkeye ve gidilen yıla göre değişen burs imkanları mevcuttur. Bu yüzden sabit bir rakam vermek doğru olmaz bu sebeple ilgili sayfalardan verilen burs miktarlarını kontrol edebilirsiniz. Örneğin Mevlana Değişim Programında en son bildiriye göre Japonya ve Amerika için burs miktarı aylık 970 TL iken bu bursun aslında % 70’ini aylık olarak alabilirken geri kalan %30’u aldığınız dersleri başarı ile geçmeniz durumunda döndüğünüzde toplu olarak alabiliyorsunuz. Güney Kore için belirtilen aylık burs 840 TL iken Azerbaycan için de 420 TL’dir. Buradan da anlayabileceğimiz için öncelikle istediğiniz ülkeyi seçip daha sonra burs araştırmasına girişmek daha mantıklı olacaktır.

Bu değişim programlarında ayrıca gittiğiniz ülkeden de burs almanız olasıdır. Bu konu da gidilecek ülke ile irtibata geçerek daha kesin ve daha net bilgiler edinebilirsiniz . Örneğin Japon Hükümeti ülkesine yurt dışından gelen öğrencilere geldiklere ülkelere göre değişiklik gösteren miktarlarda burs vermektedir.

Erasmus Değişim Programında ise sistem daha farklı işliyor. Öncelikle bu programa sadece 1 kez burs için başvurabilirsiniz. Ama Mevlana Değişim Programında ise mesela lisans eğitim sürecinizde bu program ile yurt dışına gidip burs aldıysanız yüksek lisans sürecinizde de başvurup burs alma imkanınız mevcuttur. Diğer bir fark ise Erasmus Değişim Programında burs kavramı yerine hibe kavramı vardır ve hibeniz ise gittiğiniz ülkeye ve orada kalacağınız süreye göre değişir. Bu değişim programında hibeler iki taksit ile ödenir. 1.taksitte %80’i gitmeden önce, 2. taksidi ise kalınan süreye bağlı olarak ve alınan derslerin en az üçte ikisinden başarılı olma şartı ile  geri kalan %20’si olarak alınmaya hak kazanılır.

Erasmus Değişim Programında ülkeler maddi yaşam şartlarına göre 4 gruba ayrılmıştır ve bu gruplarda burs hibeleri 300 ve 600 euro arasında değişmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu