Haberler

Mezuniyet Sonrası İş mi Askerlik mi?

Üniversite’nin bitimini yaklaştıkça öğrencileri ayrı bir stres sarar. Üniversitenin ilk yıllarında okulun bitmesi için gün sayarken okul bitiminde apayrı bir dünyaya atılacak koca bir adımın heyecanı başlar. Erkekler için karar verilmesi gereken önemli bir problem ise askerlik zamanına karar vermektir. Bireyleri askerlik yaklaşımı açısından 3’e ayırdığımızda askerlik veya iş hayatına giriş kararını etkileyen hususları daha doğru yorumlayabiliriz.

  1. Okul Bitti Standart Bir Yaşam Süreceğim Diyen İnsanlar: Bu grup için askerliğin aradan çıkartılması çok önemlidir. Zira iş başvurularında genellikle askerlik yapmış olma şartı veya en az 2-3 tecilli olması beklenmektedir. Tam iş yerinize alışıp iyi bir noktaya yaklaşırken askere gitmek de kariyerinizi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle bu grup için doğru karar askere gitmek olacaktır.
  2. Askerlik Yapmak İstemeyen İnsanlar: Şimdi bu grup için direk olarak tecil edebildiği kadar etsin denebilir. Fakat durum böyle basit değildir. Bu gruptaki insanların çok dikkatli düşünmesi lazım. Eğer ki yüksek lisans, doktora gerekirse yurtdışı derken bir şekilde tecil ederim sonra bedelli çıkınca bedelliyi kesin yapabilirim diyorsanız seçilebilir. Ancak bundan emin değilseniz yaşınız ilerledikten sonra askerlik yapmak çok daha zor olacaktır. O nedenle eğer kariyer hedefiniz çok yüksek değilse 3-5 yıl çalışıp bu süreçte eğer bedelli çıkmazsa askerliği 27 yaşına gelmeden aradan çıkartmanız lazım. Kariyer hedefiniz de varsa hiç beklemeyip askerliği aradan çıkartın.
  3. Okulu Bitirip Paraya İhtiyacı Olanlar: Bu grup genel olarak iş hayatına atılması gerektiğini düşünüyor. Tam olarak doğru yol bu değil. Bu gruptaki öğrencilerin seçmesi gereken yol okul bitmeden işini ayarlayarak 1-2 yıl çalışmak. Bu süre zarfında askerlik için kendine bir harçlık biriktirmek. Askerliğe başvururken de uzun dönem askerlik için başvurmak. Zaten uzun dönem çıkarsa asteğmen olarak askerlik yaparken maddi olarak bir sıkıntı yaşamazsınız. Kısa dönem çıkarsa da çalıştığınız dönemde biriktirdiğiniz para yeterli olacaktır.

Bir vatandaşlık görevi olarak askerlik zül olarak görülmemeli, ancak bu yükümlülüğün de nasıl bir engel değil de avantaja dönüştürülebileceği değerlendirilmelidir. Bu kapsamda askerlik dönemi olarak yaz ayını tercih etmelisiniz. Sonbahar dönüşünde iş alımı daha yüksek olur. Askerlik yaz aylarında bilinenin aksine daha rahattır. Askerden döndüğünüzde üniversitelere yüksek lisans/doktora için başvuru yapabilirsiniz. Hayırlı teskereler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu