Haberler

Mühendislik Öğrencileri İçin Staj Seçimi

Üniversitelerin mühendislik bölümlerinde okuyan öğrencilerin kariyer planlaması ve gelişiminde büyük rol “staj“ işlemindedir. Birçok öğrencinin aklında yer alan “Staj yeri seçerken nelere dikkat etmeliyim?”,” Seçtiğim firmaların büyük ya da küçük olması önemli mi?”,” Staj işlemi bana neler kazandıracak?” gibi soruların cevabını bulacaksınız.

Staj yapmak isteyen öğrencilerin öncelikli hedef olarak Erasmus Staj programlarına başvuru yapmaları önemlidir. Yabancı dillerini ve sektörleri hakkındaki gerekli bilgi ve becerilerini geliştirmelerine olanak sağlamaktadır. Erasmus ve erasmusa benzer öğrenciyi destekleyen eğitim ve staj programlarını üniversitelerin duyuru panoları ve internet siteleri üzerinden takip ederek bilgi sahibi olabilirsiniz.

Staj yapacak öğrencilerin Endüstride öncü olan kurumsal firmalarda staj yapan öğrencilerin gelecekte iş bulma konusunda stajda yetiştirmiş olduğu öğrencilere iş imkanları sunmaktadır. Genel olarak kurumsal firmaların resmi sitelerinde yayınlanan belirtmiş oldukları staj başvuru tarihleri arasında internet üzerinden gerçekleşen mülakatlar sonucunda seçilir.

Staj yapacakları yerleri seçmeden önce dikkat etmeleri gereken bir diğer husus ise ”yönetim stajı mı? “yoksa” üretim stajı mı ?“  istediklerine karar vererek buna uygun yerler seçmeleri olmalıdır. Üretim stajlarında alanlarına göre fabrika, saha, şantiye gibi yerlerde görev alarak çizim üzerine (Autocad, SolidWorks, 3dmax, vb.), yazılım üzerine (C, C#, Java, Pyhton,vb.) gibi programlarla yazılım çizim ve sektörleriyle ilgi birçok programda kendilerini geliştirmelerine olanak sağlamaktadır. Ayrıca kıdemli mühendis ve çalışanlardan aldıkları destek ve bilgilerle sorun çözümü, analitik düşünebilme, sistematik çalışma gibi yeteneklerini geliştirerek ön plana çıkartmaktadır. Yönetim stajlarında ise daha çok ofis, satış gibi bölümlerde yer alarak planlama, yönetim, ürünün veya yapmış oldukları hizmetlerin sunum ve pazarlaması gibi yetenekleri ön plana çıkmaktadır.

Staj yerlerinde kazandığınız tecrübe kazanımlar sayesinde kariyerinizde büyük bir adım atmış olmakla birlikte referans edinmiş olacaksınız. İş başvurularınızda staj yerleri ve referanslarınız sayesinde işe alınma şansınız daha fazla olacaktır. Köklü ve kurumsal firmaların işe alım (kariyer) bölümlerinde istenilen niteliklerde “Tecrübe” kelimesinin ön planda olduğunu göreceksiniz. Yaptığınız stajlar ve staj yerlerindeki yönetici, mühendislerin referansları sizin için bulunmaz bir fırsat olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu