Haberler

Öğretmen alımlarında torpil yok sistem yanlış

Öğretmen alımlarındaki yanlışlıklarla ilgili bilgi vermeden önce sınav süresini bilmeyenler için kısaca öğretmen nasıl olunur? sorusunun cevabını bilmeniz gerekiyor ki bu konuda daha sağlıklı bir yorum yapabilesiniz.

Öncelikle 4 yıl boyunca vize ve final dönemlerinde gece gündüz ders çalışarak mezun oluyorsunuz. Ardından 30 Türkçe, 30 matematik, 27 tarih, 9 vatandaşlık, 18 coğrafya ve 6 tane de güncel bilgi sorularının yer aldığı lisans sınavına giriyorsunuz. Ciddi manada atanmayı bekleyenler bu sınavdan en kötü 70 net yapmalıdır.

İkinci aşamada 80 sorunun bulunduğu eğitim bilimleri sınavı yapılmakta ki bu sınavdan da en kötü 60 civarı net yapmanız lazım. Son aşamadaysa ÖABT denilen alan bilgisi sınavı yapılıyor. 50 soruluk ÖABT’de 35 üstü net yapmanız gerekiyor. Rakamlarla anlatınca basit gözüküyor ancak kısaca şöyle özetleyelim;

Öğretmen olabilmek için 10 ay boyunca düzenli olarak günde en az 5-6 saat verimli ders çalışmanız gerekiyor. Bu süreç adayları çok yıpratmakta. Üstelik atanamama korkusu bambaşka bir şey.

TORPİL YOK SİSTEM YANLIŞ!
1 yıllık emeğin karşılığı olarak KPSS’den iyi bir puan alan ve sonuç olarak atanmayı bekleyen öğretmen adaylarına bu yıl mülakat getirildi. Esasen öğretmen adaylarına mülakatın getirilmesi taraftarıydım. Ancak hem çevremden hem de sosyal medyadan takip ettiğim kadarıyla öğretmen alımlarındaki mülakat amacı dışına taşmış. Neden mi?

1- Mülakatlar 18 farklı şehirde yapılmakta. Bu şehirlerde de beşin üzerinde farklı komisyon var. Yani her adayı farklı komisyon değerlendiriyor. Komisyonda görevliler farklı olduğu için de kimi komisyondaki kişiler 90 bandında puan verirken kimisi de 60 puan veriyor. Bu da ilk kez torpili arka plana itip sistem yanlışlığını gözler önüne seriyor.

2- Bir örnekle açıklayalım. Sınıf öğretmeni adayı 82 puan alarak çok iyi bir derece elde etti. Aynı zamanda başka bir aday da 67 puan aldı ve her iki aday da komisyon karşısına çıktı. 82 puan alarak derece yapan adaya 70 mülakat puanı verip 67 puan alan adaya 90 mülakat puanı verirseniz daha az emek veren öğretmen olarak atanacak.

3- Neden yalnızca mülakat puanı esas alınmakta? KPSS’den 1. olan aday bile mülakatta yeterli puanı alamazsa tercih yapamıyor. En azından KPSS puanı ile mülakat puanı ortalaması alınarak tercih işlemi yapılmalıdır.

Kısacası ilk kez öğretmen alımlarında mülakat sistemi getirildi. Ancak MEB, komisyon çeşitliliği ve sistemdeki bozukluklar sebebiyle hakkaniyetli bir öğretmen alımı yapmıyor. Kısa sürede tepkilere kulak vererek yeni bir alım sistemi geliştirilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu