Haberler

TYT 2018 Hakkında Detaylı Bilgilendirme

TYT Sınavı Nedir?
TYT(Temel Yeterlilik Sınavı), 12.10.2017 tarihinde YÖK tarafından uygulamaya sokulan, eski sistemdeki YGS sınavının sadeleştirmesiyle oluşturulmuş bir ön aşama sınavıdır. Bu sınavda geçtiğimiz yılların aksine 120 soru sorulmaktadır.

TYT Sınavının İçeriği Nedir?
TYT sınavı ortaöğretim ve 9.sınıf konularına ithafen hazırlanmış, basit Matematik ve Türkçe konularını içermektedir. Konu dağılımı olarak YGS sistemiyle  aynı olduğu ifade edilen bu 2 dersten 40’ar soru sorulmaktadır. Yapılan son değişiklikle birlikte TYT sınavına 20 sosyal bilimler ve 20 fen bilimleri testi eklenmiştir. Toplamda 120 soru; sınav süresiyse 135 dakika.

TYT Sınavının Etki Değerleri Nedir?
YGS sınavı için 6 farklı puan türü bulunurken, her puan türü için derslerin farklı etki değerleri bulunmaktaydı. Ancak yeni sistemde her alandan öğrenci için tek bir puan türü bulunmakta ve bu puan türünede ortak bir etki  değeri bulunmaktadır. Türkçe ve Matematik dersleri eşit katsayılara sahipken sosyal bilimler ve fen bilimleri testinin katsayısı daha az.

TYT Puanı Nasıl Hesaplanmaktadır?
TYT puanında her ders için yaptığınız net sayılarına bakılmaktadır. Bu net sayılarının da ders bazlı katsayısı bulunmakta. Standart sapma değerleri de bu katsayılar ve öğrencilerin yaptığı netlere göre hesaplanmaktadır.

 

TYT Sınavı Baraj Sistemi Nedir?
TYT sınavı bir ön aşama sınavı olduğu için kendi içerisinde bir baraj sistemi bulunmaktadır. Bu baraj sistemi ilk aşama sınavı olan YGS ile aynı şekilde gerçekleşmektedir. Öğrencilerin herhangi bir ön lisans programına yerleşebilmesi için 150 puanlık barajı geçmesi, TYT puanının hesaplanması için ise 180 puan barajını geçmesi gerekmektedir. Bu kurallar ek olarak 200 puan barajını geçen kişilerin bu puanını gelecek senede kullanabilmesine izin verilmiştir.

TYT Sınav Süresi Ne Kadardır?
Son yapılan değişiklikle birlikte TYT’de 120 soru çıkacak. TYT sınav süresi ise 135 dakika.

TYT Sınavı Ne Zaman Gerçekleştirilecek?
TYT sınavı 23 Haziran 2018 cumartesi günü yapılacaktır.

Barajı Geçtiğimi Bilmeden Nasıl Sınava Gireceğim?
Yeni sistemde barajın geçip geçmediği açıklanmadan diğer sınava girme yükümlülüğü öğrencilere bırakılmıştır. Öğrenci istediği takdirde iki sınava da girebilir ancak TYT barajını geçemediği takdirde YKS puanı hesaplanmaz.

2018 TYT&YKS Puan Hesaplama Motoru

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. ben suan universite okuyorum bu sene TYT sınava gırersem barajı da gecersem ve YKS e gırmezsem bu sınava da 2019 da gırcem okul puanım yarıya dusecek mı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu