Haberler

TYT Matematikte Başarıya Ulaşmanın Sırrı

YÖK tarafından 2018 yılı itibariyle yürürlüğe giren yeni sınav sistemi TYT ve YKS sınavları, birçok öğrenci için büyük bir kafa karışıklığı oluşturuluyor. Sisteme bakıldığında birçok öğrenci net cevaplar bulamamaktan yakınırken, birçok kişide bu sınavda başarılı olmanın hangi adımlardan geçtiğini tahmin edemiyor. Bu konumuzda sizlere ilk aşama sınavı olan TYT sınavının Matematik kısmında nasıl başarıya ulaşacağınızı anlatacağız;

‘’Matematik temelinize göre çalışma düzeni oluşturun.’’

TYT sınavında belirleyici olacak ders hiç kuşkusuz Türkiye genelinde en az netlerin çıktığı Matematik kısmı olacaktır. Sözel, sayısal veya eşit ağırlık öğrencisi fark etmeksizin her öğrenci Matematik kısmında başarı elde etmek zorundadır. Bu yüzden de temelinize uygun bir çalışma temposu oluşturmak şart.

Temelim hiç yok diyenler için tavsiyeler (Özellikle TS öğrencileri için);

0-10 net arasında gidip gelen ve genellikle dört işlem soruları kovalayan, birçok soruya baktığı anda ön yargıya kapılık yapamayacağını düşünen kişiler genellikle bu bölümde yer almaktadır.

  1. Sınav maratonu için eskiye oranla daha fazla vaktiniz var. Bu yüzden de temel oluşturmak adına Antrenmanlarla Matematik veya Karekök başlangıç serisini alıp konu anlatımı ve soru çözümü şeklinde alıştırma yapın.
  2. Günlük en az 2 ila 3 saatinizi yaklaşık 45 günlük bir çalışma sürecinde Matematiğe ayırın. Günlük en az 1 en fazla 2 konuyu bitirerek ilerleyin ve her konu için en az 200-300 soru çözün.
  3. Konu çalışmaları için videolu anlatımları kullanmaya özen gösterin. Akabinde konu anlatımlı bir kitaptan ve çözümlü örneklerden yararlanarak sistemi kavrayın.
  4. Temelinizi güçlendirmek için çok fazla soru çözmeli ve inşanızı güçlü bir temelin üstüne yapmalısınız. Eğer ki konularda genel olarak iyi bir temele sahip olursanız alt kısımdaki temeli olan kişiler için uygulanması gereken tavsiyeleri uygulamaya başlayın.

Temelim var ancak çok yavaşım ve çözmekte güçlük çekiyorum diyenler için tavsiyeler (Özellikle TM öğrencileri için)

Genellikle deneme sınavlarında 10-20 net arasında yapanlar, konu eksiği fazla olan ve soru çözme pratikliğine sahip olmayan kişiler genellikle bu kısımda yer almaktadır.

Temeli olan bir kişi için sıfırdan başlamak, diğer alanlarda başarıya ulaşmak için ayırabileceğiniz ekstra süreyi yok edecektir. Bu yüzden de var olan temelinize yapacağınız onarmalar ve güçlendirmelerle Matematik kısmını halletmeniz gerekiyor. Bunlar için ise yapmanız gerekenler;

  1. Konu anlatımlı videolar ve konu anlatımlı kaynaklar ile günlük konu çalışmaları yapın. Her konu anlatımı için ekstra not tutun ve bunları haftalık olarak tekrar edin.
  2. Konu çalışmalarınızı konu testleri ile destekleyin. Konu çalışmalarından sonra en az 100-150 soruluk kavrama testleri ile konuyu kafanızda oturtturun. Konular birikmeden en az 2 Matematik soru bankasıyla eş zamanlı olarak konu bitirmeye odaklanın.
  3. Başlangıç için orta seviye kitaplara yönelin ve bolca çözümlü soru bankası edinin. Kaynak alırken video çözümlü soru bankalarına öncelik verin. Yapamadığınız sorular için bu kısımlardan yardım alın ve yanlışlarınızı öğrenmeye odaklı çalışın.
  4. Konularınızın %70’ini tamamladıktan sonra Matematik bölüm denemeleriyle hafta en az 2 kere kendinizi sınayın. Yapamadığınız alanlar için tekrardan konu çalışmaları yapın ve üzerine bolca soru çözün. Yanlışlarınızın üstüne gittiğiniz sürece sürekli bir adım daha ileriye gidebilirsiniz.

Matematiğim iyi ve konu eksiğim pek yok diyenler için;

Belli başlı birkaç konu dışında pek eksiğiniz yoksa ve genellikle konulara hakimseniz, herhangi bir denemede çalışmadan 25 üstünde bir net çıkarıyorsanız bu seviyede olduğunuzu düşünebilirsiniz. Peki bu seviyedeyken neler yapmalıyız;

  1. Bu kişiler için her konuyu çalışırken video kanallarını kullanmaya gerek yoktur. Bu kişiler genellikle takıntılı olduğu konuları tahmin edebilirler. Bu konular üzerine video izlemeleri yeterli olacaktır.
  2. Her ne kadar temeliniz iyi olsa da bu konuyu okuyorsanız her şeyi bilmediğinize emin olabilirsiniz. Bu yüzden de soru çözümü yapmadan önce konu anlatımlı bir kaynaktan genel çaplı bir konu çalışması yapın. Akabinde konu kavrama testleri ile bilginizi iyice pekiştirin.
  3. Matematik için pratikleşmek ve hızlanmak adına çokça soru çözmeniz gerekiyor. Bu yüzden de orta seviye 2 soru bankası ve 1 adet ileri düzey bir soru bankası edinin. İlk süreçte orta seviye soru bankalarından konu anlatımını çalıştıktan sonra ilgili konulardaki tüm soruları çözerek ilerleyin. 1 ay içerisinde bu şekilde soru bankalarının büyük bir kısmını bitirmiş olacaksınız.
  4. 1 aylık bir süreçte emin olun ki büyük bir gelişme kaydedeceksiniz. Bu süreçten sonra ise çalışma sistemini daha çok deneme yapmaya yönlendirin. Günlük 1 ila 2 adet kadar Matematik bölüm denemeleri çözün. Bu denemelerdeki yanlışlarınızı takip edin ve doğrularını öğrenin. İstatiksel olarak sıkça yanlış yaptığınız konuları tespit edip bu konular üzerine çalışmalar yapın ve bolca soru çözün.
  5. İlk süreçte bu konuları iyice oturtmak adına orta seviye soru bankalarınızı bitirin. Akabinde günlük belirli miktarlarda soru çözerek ileri düzey soru bankanıza yönelin. Bu kitabın yanında deneme çözmeyi ihmal etmeyin. İlerleyen süreçler için yavaşça günlük soru çözme sayısını düşürebilirsiniz.

2018 TYT – YKS Puan Hesaplama

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Edanur Hanım merhaba,

    Stres yapacak bir durum yok. YKS EA’da puanınızı etkileyecek en önemli ders hiç şüphesiz Matematik. Bu yüzden bilmediğin konular üzerine yoğunlaşmalısın. Youtube’ta birçok hoca var. Hepsinin aynı konudaki dersini izle ve beğendiğin hocayla devam et. Başarılar dilerim.

  2. Hocam matematik temelim hiç yok 11. Sınıf oldum bu sene ve tm yim çalışırken çabuk sıkılıyorum ve hangi test kitaplarının yardımcı olacağını da pek bilmiyorum ve youtube de de hangi hocaları izlemem gerektiği hakkında da pek emik değilim nasil bir çalişma yapmam gerekiyir bilmiyorum bilgi verirseniz sevinirim

  3. Ya ben Ts de konularda full çekiyom genelde ama matematiği bir türlü yapamıyorum. Yani bazı soru çeşitlerini yapabiliyorumda bazılarında ne yapacağım aklıma gelmiyor.

  4. Altar merhaba. http://video.unibilgi.net burada matematik kısmındaki videolar hem KPSS hem de TYT’ye yönelik. Burda izlerken not tutabilirsin. Sıkılman normal. Sıkıldığında 1-2 test Türkçe çöz sonra yeniden matematiğe dönersin.

  5. Hocam hiç temelim yok, çalışırken çabuk sıkılıyorum bunun üzerine bir yazı hazırlamanız mümkün mü?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu