Haberler

Üniversite Mezunlarının GSS Prim Borçları Siliniyor

1 Ocak 2012’den itibaren zorunlu olarak uygulanmaya başlanan Genel Sağlık Sigortası, günümüze kadar kaosa sebep olmuştu. Özellikle üniversite öğrencilerine ve mezunlara yüklü miktarda borç çıkması, borcu sildirmek için SGK dairelerinde uzun kuyruklara sebep olmuştu. Bir dönem çalışıp daha sonra işi bırakanlara ve işi olmayanların karşı karşıya kaldığı bu sistem çok eleştirilmişti.

Borçlu oldukları için hastanelerde muayene olmaktan çekinen gençlere müjdeli haber geldi. GSS Prim borçlarının borçları yeni düzenlemeyle birlikte silinecek. 30 Haziran 2016’ya kadar da sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanılabilecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen torba yasa ile birlikte Genel Sağlık Sigortası’ndan mağdur olan gençler 2 yıllığına da olsa rahat bir nefes alacak.

Üniversiteyi bitiren gençler mezun olur olmaz ekonomik durumlarına göre Genel Sağlık Sigortası ödemek zorunda kalıyordu. Ne kadar prim ödeyecekleriyse gelir testi ile belirleniyordu. Bunun için öğrenciler ilçelerin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına akın etmiş ve gelir testine girmişti. Gelir testi yaptırmayanlara da sistem otomatik olarak en yüksek prim borcunu atıyordu. Bu sistem yüzünden 5 milyon kişi mağdur olmuş ve toplamda 9 Milyar lira borç çıkmıştı.

Gelir testi yaptıranlara kolaylık sağlansa da onların da borçları silinmedi yalnızca hafifledi. İdarelerin çağrılarına ve sürenin uzatılmasına rağmen gelir testine girenlerin sayısı %10’u bulmadı.

Habertürk’ün haberine göre TBMM’nin torba yasayı kabulüyle GSS Prim borçlarında iyileştirmeye gidildi. Ancak bu değişiklik sorunu tamamen çözmedi. Şöyle ki;

Yapılan düzenlemeyle sadece okulunu hiç uzatmadan tam zamanında bitiren gençlerin mağduriyeti önlenecek. Yapılan değişiklikle lise ve üniversiteden mezun olanların, mezun olduktan sonra 2 yıl süreyle GSS primlerinin devletçe karşılanması öngörülüyor. Ancak lise mezunlarında 20; üniversite mezunlarında da 25 yaş olan üst sınır korunacak.

Örneğin liseden 20 yaşında mezun olan, üniversiteden de 25 yaşında mezun olan gençler 2 yıllık muafiyetten yararlanamayacak.

Yapılan değişiklikle, lise ve üniversiteden mezun olanların, mezun olduktan sonra 2 yıl süreyle GSS primlerinin devlet tarafından karşılanması öngörülüyor. Ancak, lise mezunlarında 20 yaş, üniversite mezunlarında da 25 yaş olan üst sınır korunuyor. Dolayısıyla öğrenci eğer okulunu uzatmışsa, örneğin liseden 20 yaşında, üniversiteden de 25 yaşında mezun olmuşsa bu 2 yıllık muafiyetten yararlanamayacak.

Ancak af niteliğindeki bu düzenlemede 29 yaşından küçüklerin de GSS Prim borçlarının silinmesi gündemde. GSS Primlerinin 2 sene devletçe ödenmesi uygulamasından 500.000’in üzerinde genç faydalanacak.

GSS Prim borcunu ödeyenlerin ödemiş oldukları tutarın iadesi hakkında bir bilgi verilmedi. Ancak borcunu ödeyenlere para iadesinin olmayacağı ancak ödedikleri miktarın ilerleyen yıllardaki vergi vb. borçlara mahsup edilebileceği gündemde.

Henüz prim borçları silinmedi. Hükümetin eylem planında 21 Mart 2016 tarihi belirlenmişti ancak bu tarih biraz daha ertelenebilir. Ancak prim borçları geç de torba yasaya göre silinecek. Ancak gençler 30 Haziran 2016 tarihine kadar hastanelerde tedavi olabilecek.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu