Haberler

Yüzde onluk dilim nedir?

Üniversite öğrencilerinden sıkça duyduğumuz yüzde onluk dilim nedir? sorusunu açıklamaya çalışacağım. Öncelikle örgün yani birinci öğretim öğrencilerinden öğrenim harcı alınmadığını hatırlatalım. Ancak ikinci öğretim öğrencilerinden güz ve bahar dönemi olmak üzere iki kez harç ücreti alınmaktadır. Harç ücretini yatırmayan öğrenciler ders seçimi yapamadığı gibi bu durumun okulunun uzamasına sebep olacağını unutmayın.

Yüzde onluk dilimi bir örnekle açıklayalım;
Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Türkçe öğretmenliği bölümünde (İkinci öğretim) 240 kişi öğrenim görmektedir. Bu bölümde okuyan öğrencilerin %10’luk dilime yani başarı durumuna göre 240/10=24 kişi arasına girmesi durumunda dönemlik harç ücreti öğrenciye iade edilmektedir. Ancak bunun için 3.00 üzerinde bir ortalama yaparak %10’luk dilime girmeniz gerekmektedir.

Yüzde onluk dilime girmek için bir sınırlama yoktur. Yani üniversite bitinceye kadar yüzde onluk dilime girerseniz kalan dönemlerde cüzi bir miktar harç ödemesi yapmanız gerekir. Genellikle bu oran %20’dir.

Örneğin ikinci öğretim okumaktayken dönemlik 700 TL ödüyordunuz ve başarılık olarak %10’luk dilime girdiniz. Sonraki dönemlerde ikinci öğretim harç ücretinin %20’si kadar bir ödeme yapmak zorundasınız. Yani ikinci öğretimden birinci öğretime geçiş yapan öğrenciler yaklaşık %20 oranında harç ücreti öderler.

İlgili Makaleler


Başa dön tuşu