Sağlık

Diş İmplantı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Diş ve diş bakımı alanındaki teknolojik gelişmelere rağmen dünyada birçok insan diş çürüğü, periodental hastalık veya yaralanma nedeniyle diş kaybına uğramaktadır. Diş eksikliği olan insanlar için ise köprü ve protezler ile tedavi söz konusuyken bu gün implant tedavisi ile köprü ve protez tedavilerinde karşılaşılan diş kayıplarının önüne geçilmiş durumdadır.

İmplant çene kemiğine yerleştirilen ve bir kaç ay boyunca kemikle kaynaşmasına izin verilen cerrahi bir operasyondur. Çene kemiğine kaynaşmış bir implanta sahip olmak; doğal bir dişi taklit etmenin en kısa ve en konforlu şeklidir. Yapılan bu diş ile diğer dişleri etkilemeksizin kendi başına mükemmel bir kararlılığa sahip olan bir yapı inşa edilmiş olur. İmplant tedavisi ile sadece diş kaybı olan noktaya tedavi yapılmakta ve doğal diş yapınıza uyacak bir şekilde sabit veya çıkarılabilir dişleriniz için sağlam bir temel oluşturulmaktadır.

Kimler diş implantı yaptırabilir?

Genel olarak implant tedavisi rutin bir dişçilik veya ağız cerrahisi geçirebilecek kadar sağlıklı olan herkes için uygulanabilmektedir. Yalnız sağlıklı bir şekilde implantı tutabilecek kadar çene kemiğinin olması gereklidir. Ayrıca hastanın bununla birlikte iyi bir ağız hijyeni ve düzenli diş kontrolleri konusunda kararlı olması gerekir. Çok sigara kullananlar, diyabet ve kalp rahatsızlığı gibi kontrolü zor olan kronik rahatsızlıklara sahip olan hastaların da implant konusunda bireysel olarak değerlendirilmeleri gerekmektedir. Bunun için de implant tedavisinin uygulanmasında en kestirme yol diş hekiminizle konuşup sizin için en uygun tedavi yönteminin belirlenmesinden geçmektedir.

Diş implantı nasıl yapılır?

İplant sürecinin ilk adımı bireyselleştirilmiş bir tedavi planının geliştirilmesinden geçer. Plan; tüm ihtiyaçlarınızı karşılar nitelikte olup, özel olarak cerrahi ve restoratif diş hekimliği konusunda eğitimli ve deneyimli profesyonel ekip tarafından hazırlanır. Bu ekip sizin için ilk muayene ardından en iyi implant seçeneğini tespit eder.

Çoğu zaman bir diş implantının yeri hasar görmüş bir dişin çıkarılması ile başlar. Çıkarılan bu çürük veya hasar görmüş dişin çıkarılmasının ardından eğer sağlam bir çene kemiği yoksa sağlam bir kemik tabanı elde etmek için “alveoler kemik grefti” yani sentetik kemik yerleştirilmesi gerekmektedir. Bu tedavi süreci iki ila altı ay sürdükten sonra titanyumdan yapılmış diş kökü implantı eksik dişin kemik yuvasına yerleştirilir. Çene kemiğinin iyileşmesine bağlı olarak bu metal çeneye kendiliğinden kaynama yoluyla sıkıca bağlanmış olur. İmplant bu şekilde çene kemiğine bağlandıktan sonra bu metal parçaya abutment adı verilen küçük bir bağlayıcı pabucu takılır.

Sonrasında diş hekiminiz dişlerinizi izler; diş ve ağız yapınıza uygun olarak belirlediği implantın taç adı verilen görünecek olan kısmına yapıştırır. Ayrıca bu kısımda diş hekiminiz dişinizin rengini doğal dişlerinizle eşleştirdiği için implantınız diğer dişlerinizden ayırt edilemeyecek kadar size ait olur ve işlev görür.

Diş implantının sağladığı avantajlar?

İmplantınız doğal dişleriniz gibi çene kemiğine kaynaşacak şekilde tasarlandığından daha kalıcı olur. Protezlerde olduğu gibi kullanan kişinin ağızında kayma yaratmayacağı için endişe etmeden kişiye rahat bir konuşma imkanı sağlar. Protezlerde olduğu gibi çıkma ve kayma yaratmaması kişiye acısız ve ağrısız yemek yeme imkanı sağlar. Artık sizin bir parçanız olan implantınız daha rahat bir gülüş sağlayarak çıkarma durumundan ortaya çıkan utanç ve zorluğu ortadan  kaldırarak bireyin öz saygısını artırır. Diş implantları köprülerde olduğu gibi diğer dişleri azaltmayı gerektirmez ve bağımsız bir diş olduğu için ağız hijyeninde gerekli olan dişler arasına daha kolay ulaşıma imkan sağlayarak ağız sağlığınızı kolaylaştırır. Çene kemiğinize bütünleşerek sizin bir parçanız olan implantız; çenenin neresine yerleştirildiğine bağlı olarak başarı oranı yüzde 98’e kadar çıkarken uygun bir bakımla implantınızı bir ömür boyu kullanabilirsiniz.

Diş implantı yapılırken ağrı hissedilir mi?

Tedavi aşamasında lokal anestezi kullanıldığı için ağrı hissedilmemekte olup sonrasında hissedilen küçük boyutlu ağrılar için ise piyasada kullanılan ağrı kesiciler yeterli olacaktır.

Diş implantı sonrası bakım nasıl yapılmalı?

Tedavi sonrasında ise implantınız  doğal diş temizliği için yapılan fırçalama, diş ipi, antibakteriyel gargara ile durulama ve düzenli diş kontrolleri gibi bakımları gerektirmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu