Sınavlar

2018 Ehliyet Sınav Soruları

Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde, 2 – 2,5 aylık aralarla periyodik olarak her yıl düzenlenen MTSK (Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu) sınavları bazı yıllar 6 kez düzenlenirken bazı yıllar 5 kez düzenleniyor. 2018 yılında da 5 kez düzenlenecek olan bu sınavlar ile ilgili bütün detayları sitemizden takip edebilirsiniz. 2018 ehliyet sınav soruları kategorimizden ise şimdiye kadar düzenlenmiş olan sınavlara ait soruları inceleyebilirsiniz.

2018 ehliyet sınav tarihleri hakkında da sizlere bilgi vermek istiyoruz. 2018 yılında ilk sınav 10 Şubat tarihinde gerçekleştirildi. İkinci sınav ise 21 Nisan 2018 tarihinde Cumartesi günü yapıldı. Önümüzdeki aylarda ve yılın geri kalanında yapılacak olan sınavların tarihi ise 4 Ağustos 2018 Cumartesi, 20 Ekim 2018 Cumartesi, 22 Aralık 2018 Cumartesi olarak belirlenmiş durumda. Bildiğiniz üzere trafikte araç kullanmanın bazı şartları var ve kullanacağınız araca göre farklılıklar gösteren sertifikalar bulunuyor. Bu sertifikalar ise sürücü belgelerinde sınıf olarak tabir edilen kategorilere ayrılmış durumda.

Yani; düzenlenen MTSK sınavlarına, almak istediğiniz sürücü belgesinin sınıfına göre kategorize edilmiş bir uygulama ile girebiliyorsunuz. Bazı sınıfların sürücü belgesi ile sadece motosiklet veya sadece otomobil kullanılabiliyorken bazı sınıfların sürücü belgeleri ile birden fazla araç kullanılabiliyor.

Hangi sürücü belgesi sınıfıyla hangi araçların veya araç türlerinin kullanılabileceği ise farklı bir yazımızın konusu. Gerekli şartlara uyan kişilerin tek bir araç yerine birden fazla araç kullanabilecekleri sınıfların sürücü belgelerini almaları daha mantıklı.

Bu tespitin ehliyet sınavına girmeye karar verilmeden önce aceleye getirilmeden yapılması gerekiyor. Aksi taktirde tek sınavla alabileceğiniz sürücü belgesini ileri ki zamanlarda tekrar tekrar sınava girerek almak durumunda kalmanız da söz konusu olabilir. Çünkü bu gün sadece B sınıfı sürücü belgesi işinizi görürken ileri ki tarihte A2 sürücü belgesine de ihtiyaç duyabilirsiniz. O yüzden şartlarınız ve maddi imkanlarınız elverişli ise, ileriyi de düşünerek bu adımı atmanızda fayda var.

Çeşitli araçların farklı sertifika sınıfları olduğu gibi farklı sertifika gruplarının da kendi sınıfına göre belirenmiş alt yaş sınırları bulunuyor. Sürücü belge sınıfları ve gereken alt yaş sınırları ise şu şekilde belirlenmiş durumda;

  • M, A1, B1 sınıfı sürücü belgesi alabilmek için 16 yaşını tamamlamış olmak gerekiyor.
  • A2, B, BE, C1, C1E, F, ve G sınıfı sürücü belgesi alabilmek için 18 yaşını tamamlamış olmak gerekiyor.
  • A sınıfı sürücü belgesi alabilmek için 20 yaşını tamamlamış olmak gerekirken, 15 kilovat üzeri güce sahip üç tekerli araçlar için ise 21 yaşını tamamlamış olmak gerekiyor.
  • C, CE, D1, ve D1E sınıfı sürücü belgesi alabilmek için 21 yaşını tamamlamış olmak gerekiyor.
  • D ve DE sınıfı sürücü belgesi alabilmek için ise 24 yaşını tamamlamış olmak gerekiyor.

Bunun dışında, sürücü belgesi alabilmek için en az ilkokul mezunu düzeyinde tahsil yapmış olmak, pratisyen veya uzman hekimce verilen sağlık raporu alabilmek, adli sicil kaydı temiz olmak ve ehliyeti süresiz olarak geri alınmamış olmak gibi şartlar da bulunuyor.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. 2000’li yılların başında almıştım,
    Şimdi sınavı nasıldır pek bilgim yok ama makalenizden baya bi bilgi sahibi oldum.
    Teşekkür ederim.

  2. Bizim zamanımızda ehliyet alırken, geçmiş yılların sorularının aynısı soruluyordu. Şu an da bu sistem devam ediyor mu? Yoksa her sene farklı soru bulabilecek kapasiteye eriştiler mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu