Sınavlar

ALES’ten 80 almak için ne yapılabilir?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) yüksek lisans / doktora yapmak isteyen veya akademisyenlik için başvuru düşünen kişiler için zorunludur. Artan rekabet koşullarında bireyler daha iyi bir konuma gelebilmek için lisans diplomasıyla yetinmemekte yüksek lisans diplomasına istemektedirler.

ALES yaklaşık 5 yıllık bir aradan sonra 2017 güz döneminden başlayarak yeniden sistem değişikliğine gitti. Eskiden daha uzun süre ve nispeten daha kolay sorulara sahip olan ALES son dönemde hayli zorlaşmıştı. ALES’de 40 Sayısal-1 , 40 Sayısal-2 , 40 Sözel-1 ve 40 Sözel-2 sorusu bulunmaktaydı. Adaylar toplam 160 sorusunun 120 adetini çözmekle yükümlüydüler. Yeni gelen değişiklikle ise sistem tamamen değişti. Artık sınavda 50 Sayısal 50 Sözel sorusu bulunuyor. Sistem tanıtılırken bu çok iyi bir gelişme olarak gösterilmiş olsa da uygulamaya geldiğimizde bu şekilde değil. Eskiden soru sayısı çok olduğu için bazı konuları atlayabilme lüksüne sahiptiniz ancak yeni sistemde soru atlamanız hedefinizden çok uzak kalmanıza sebep verebilir.

ALES’den 80 almak için ne yapmak lazım? ALES sınavının puan hesaplaması standart sapma içeren bir formül üzerine kuruludur. O nedenle yaptığınız net sayısının tek başına bir önemi yoktur. Sınava giren çoğunluğun ne yaptığının önemi vardır.

  • İşte bu yüzden her dönem sınava girmelisiniz. Özellikle güz dönemlerinde genelde mezunlar, yüksek lisansı kazanamayanlar, üniversite 4. Sınıf öğrencileri sınava girdiği için ortalama daha düşük oluyor. Son sınıf öğrencileri konuları biliyorum edasıyla sınava giriyor ama üniversitede uzun uzun soru çözmeye alıştıklarından süreden tökezliyorlar.
  • Özellikle yeni sistemden dolayı sınava hazırlanırken bütün konuları çalışmış olmanız lazım. Aman bundan 1 soru çıkacak bunu da yapmam diyemezsiniz. PEGEM yayınlarının konu anlatımlı kitabı emsallerinden pahalı olmasına karşın bu konudaki en başarılı kaynaklardan birisi.
  • Sadece konuları bilmek yetersiz. Süreden sıkıntı çekmemek için bol bol soru çözmelisiniz. PEGEM ve YEDİ İKLİM’in soru bankaları gayet başarılı.
  • Sınava çalışırken sınavdaymış gibi çalışmalısınız. Sınavda yapamadığınız bir soruya takılırsanız süre yetişmez. Önemli olan hızlıca yapıp diğer soruya geçmektir. Eğer ki bir soruyu yapamadıysanız fazla vakit harcamayın hemen bir sonraki soruya geçin.
  • Sözel mantık soruları zor gibi gelse de aslında en kolay soru tipidir. Mantığını çözdüğünüz anda o soruya ait kaç soru varsa (genelde 4) hepsini kolayca yapabilirsiniz. Özellikle sözel mantık çalışmasını youtube üzerinden yapmanızda fayda var. Gerçekten çok iyi eğitim videoları mevcut.

ALES’den 75 almak kolaydır. Yukarı çıktıkça her puan daha da zorlaşır. Çünkü ortalamadan uzaklaşıyorsunuz. O nedenle 80 üzerinde bir not için dediklerimize uyarak sıkı bir çalışma evresinden geçmeniz lazım. Düzenli çalışan birisi olarak günde 3-4 saat çalışma ile 3-4 haftalık bir dönem fazlasıyla yeterli olacaktır. Başarılar dileriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu