Sınavlar

DGS ile Geçiş Yapılabilecek Bölümler

Dikey Geçiş Sınavı Nedir? DGS ile Geçiş Yapılabilecek Bölümler

Meslek yüksekokul ve açık öğretim önlisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim alanındaki lisans programlarına geçiş yapabilmesi amacıyla 2000 yılından bu yana ÖSYM tarafından uygulanan bir sınavdır. Sınav, öğrencilerin sayısal ve sözel alanlarda akıl yürütme becerisini ölçme amacıyla uygulanır. 120 sorudan oluşan bu sınav için öğrencilere 140 dakika süre verilir. Sınav soruları 60 sözel, 60 sayısal sorusu şeklinde ayrılmıştır.

Adayların yerleştirme puanları hesaplanırken DGS’den almış oldukları standart puan ve önlisans eğitimlerinde elde ettikleri AÖBP baz alınmaktadır. Bu puanlar belirli katsayılarda çarpılarak elde edilen sonucun toplanması sonucu DGS yerleştirme puanının elde edilmesi sağlanmaktadır. Lisans programlarına geçmek isteyen bireyler için öncelikle önlisans mezunu olma zorunluluğu aranmaktadır.

DGS taban puanları bağlantısına tıklayarak dikey geçiş sınavı güncel kontenjan, tavan-taban puan bilgilerine ulaşabilirsiniz.

DGS başvuruları ÖSYM bürolarından ya da ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. DGS başvurusunda bulunmak isteyen bireyler için ÖSYM her yıl Dikey Geçiş Sınavı kılavuzu yayınlamaktadır. DGS ile geçiş yapılabilecek bölümler şu şekilde:

ADALET: Hukuk

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ: Elektrik, Elektrik-Elektronik, Enerji Sistemleri, Fizik, Nükleer Enerji mühendislikleri.

ANESTEZİ: Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri

AŞÇILIK: Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyatetik, Gastronomi, Mutfak Sanatları ve Yönetimi

BALON PİLOTLUĞU: Pilotaj

BASIM VE YAYIN TEKNOLOJİLERİ: Basın ve Yayın, Fotoğraf ve video, Gazetecilik, Görsel İletişim Tasarımı, Grafik, Grafik Tasarımı, Halkla ilişkiler ve Reklamcılık, iletişim, İletişim Sanatları, İletişim Tasarımı, Medya ve iletişim, Reklam Tasarımı ve İletişimi, Reklamcılık ve Halkla ilişkiler

ÇOCUK GELİŞİMİ: Çocuk Gelişimi, Okul Öncesi Öğretmenliği

DEĞİRMENCİLİK: Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi

DİYALİZ: Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri

FİZYOTERAPİ: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

FOTOĞRAFÇILIK VE KAMERAMANLIK: Fotoğraf, Gazetecilik, Görsel İletişim Tasarımı, Grafik Sanatlar ve İletişim, Televizyon Haberciliği ve Programcılığı

İLK VE ACİL YARDIM: Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu