Son Dakika
22 Eylül 2017 Cuma

İl Göç Uzman Yardımcılığı Çıkmış Sorular

20 Haziran 2017 Salı, 11:43

İl Göç Uzman Yardımcılığı çıkmış karışık sorular

1.Lobicilik faaliyetleri en fazla hangi ülkede yapılmaktadır?

Cevap ABD

2.Kaşmir sorunu hangi ülkeler arasında yaşanmıştır

Cevap Hindistan ve Pakistan.

3.. Maslow un ihtiyaçlar hiyerarşisinde en üst basamaktaki ihtiyaç hangisidir?
a)saygı
b)kendini gerçekleştirme
c)güvenlik
d)fizyolojik
e)sosyal

Cevap B.

  1. İkame izni basvurulari nereye yapilir?

Cevap.  yasal olarak bulundugu ulke konsolosluklarına yapılır.konsolosluk basvurularını 90 ıcınde sonuclandırır.konsolsluk bu basvuruları genel mudurluge ıletır.ancak bazı durumlarda ıkamaet ızınlerı valılıklerede yapılabılınır.MADDE21.

  1. basvuru sahıbının geri çekilmesi veya geri çekilmiş sayılabılmesı ıcın mazeretsız olarak mülakata kaç defa üst üste gitmemelidir?
    a.1defa
    b.2defa
    c.3defa
    d.4defa

Cevap.C

  1. İsrail hangi Deklarasyon ile kurulma fırsatı bulmuştur

Cevap.Balfour

  1. )ikamet izni başvuruları yasal olarak bulunulan ülke konsolosluğuna yapılmakadır.ancak bazı durumlarda ikamnet izni valiliklerde yapılmaktadır.valılıklere yapılan ıkamet ızınlerı ıle ılgılı asagıdakılerden handısı yanlıstır.
    a-)öğrenci ikamet ızınlerı valılıklere yapımaktadır
    b-)insanı ıkamet ızınleri valılıklere yapılmaktadır
    c-)uzun dönem ıkmat ızınlerı valılıklere yapılmaktadır.
    d-)aile ıkamet ıznınden uzun donem ıkamet iznine geçişlerde izin başvuruları valiliklere yapılmaktadır

Cevap D

  1. Genel Müdürlük, gerektiğinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak, Türkiye dışında olup da kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından Türkiye’ye girmesinde sakınca görülen yabancıların ülkeye girişini yasaklayabilir. Bu kişilere tebligatı kim yapar ?

Cevap.Genel Müdürlük

  1. )vatansızlığın tespitini hangı makam yapmaktadır.
    a.genel mudurluk
    b.valilik
    c.içişleri bakanlıgı
    d.bakanlar kurulu

Cevap A

  1. 1-mülteci ve şartlı mülteci uluslararası koruma statüsü basvurusundan sonra 6 ay sonra çalışma izni almak için basvurabilir
    2-mülteci ve ikincil koruma statüsü basvurusundan sonra 6 ay sonra çalışma izni almak için basvurabilir
    3-mülteci ve ikincil koruma statüsü sahibi statü alınmasından itibaren bağımlı bağımsız çalışabilir.
    4-şartlı mülteci uluslararası koruma statüsü basvurusundan sonra 6 ay sonra çalışma izni almak için basvurabilir
    hangileri yanlış?
    a-1,3 b-1,4 c-1,2 d-3,4 e-2,4

Cevap. C

  1. 1- mülteci
    2-insan ticareti magdurlar
    3-insani ikamet izni sahiplerine
    4-vatansız kişilere
    5-geçici koruma sağlananlara
    6-ikincil koruma
    yukarıdakilerden hangilerine uzun dönem ikamet iznine geçiş hakkı tanınmaz?
    a-1.2.3 b-1,2,3,4,5,6 c-1,3,6 d-1,3,6,5 e-1,2,3,5,6

Cevap.D

  1. geçici bütçe uygulaması 6 ayı geçemez D/Y

Cevap D

  1. türkiyede kaç gundenfazla kalanlara ıkamet izni zorunludur?
    a-)60 gun
    b-)90 gun
    c-)120 guun
    d-)180 gun

Cevap B

  1. Uzun dönem ikamet izni için nekadar suredır türkiyede bulunulmalıdır.?
    a-)en az 1 yıldır turkıyede bulunmak gerekır.
    b-)en az 5 yıldır türkiyede bulunmak gerekır.
    c-)en az 8 yıldır türkiyede ulunmak gerekir
    d-)en az 2 yıldır türkiyede bulunmak gerekır

Cevap.C

  1. )aşagıdakı bılgıleren hangısı yanlıştır?
    a.vatansız kişiler karşılıklılık şartından muaf tutulmaktadırlar.
    b.vatansız kişiler kamudüzeni ve guvenlıgı acısından cıddı bır tehtit oluşturmadıkları surece sınır dısı edilemezler.
    c.valilik tarafından duzenlenen vatansız kişi kimlik belgesı heryıl yenilenmelidir.
    d.vatansız kişi kimlik belgesıne sahıp olarak türkiyede geçirilen süreler ikametgah surelerının toplanmasında hesaba katılır.

Cevap c iki yılda bir yenilenir.

  1. türkiyeye yapılan girişlerde kapsamlı kontrole tabi tutulan kişi en fazla kaç saat bekletilir?
    a)2 saat
    b)3 saat
    c)4 saat
    d)5saat

Cevap C

  1. )etkin ve adil bi karar verebilmek için basvuru sahıbı ıle kayıt tarıhınden ıtıbaren kac gun ıcerisınde bıreysel mülakat yapılmalıdır?
    a.10 gun
    b.15gun
    c.30gun
    d.20gun

Cevap C

  1. Türkçe öğrenme kursuna katılacaklar için kısa dönem ikamet izni en fazla kaç defa verilebilir?
    a-1 b-2 c-3 d-4

Cevap B

  1. mülteci statüsü verilenlere uluslararası koruma statüsü kimlik belgesi kaç yıl süreli verilir?
    a-6ay b-1yıl c-2yıl d-3yıl

Cevap.  Mülteci statüsü verilenlere yabancı kimlik numarasını içeren 3 er yıl süreli kimlik belgesi düzenlenir. Şartlı mülteci ve ikincil koruma statüsü verilenlere, yabancı kimlik numarasını içeren 1 er yıl süreli kimlik belgesi düzenlenir.; bu yuzden cevap 3 yıl olur

  1. Başvuru sahıplerının ıdarı gözetımleri ile ilgili aşagıdakılerden hangısı yanlıstır?
    a.basvuru sahıplerı sadece uluslar arası koruma basvurularında bulunduklarından dolayı idari gözetim altına alınamazlar.idari gözetim istisnai bır durumdur ve belli şartların varlıgı halınde gercekleşir.
    b.basvuru sahıbının ıdari gözetim süresi 30 gunu gecemez
    c.idari gözetim kararlarına karşı sulh ceza hakımıne yapılan basvurular 15 gun ıcerısınde sonuçlandırılmalıdr.
    d.valilik durumun elverişliliğine göre idari gözetim kararı yerıne başka usullerde belirleyebilir.

Cevap C

  1. uluslar arası koruma basvurularına karşı basvuru sahibinin idari gözetim süresi?
    a-6ay b-3ay c-60 gün d-30gün

Cevap.D

  1. ıkamet ıznı ne kadar süre içerisinde kullanılmadıgında gecerlılgını kaybetmektedır?
    a-)15gun
    b-)90 gun
    c-)3ay
    d-)6ay

Cevap. D

  1. vatandası oldugu ulkenın hukukuna göre birden fazla eş ile evlilik halinde verilen aile ikamet izni ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    a-)eşlerden yalnızca bırıne ıkamet ıznı verılırken,hangi eşten olup olmadığına bakılmaksızın bütün çoçuklara ikamet izni verilmektedir.
    b-)eşlerden herikisine ıkamet ıznı verılırken.çoçuklardan sadece tek bi eşten olanına ikamet izni verilmektedir.
    c-)eşlerden yalnızca bırıne ıkamet ıznı verılır ve sadece ikamet ıznıne sahıp eşten sahip olunan cocouklara ıkamet ıznı verılmektedır.
    d-)eşlerden her ıkısıne ıkamet ıznı verılmektedır ve hangi eşten olup olmadığına bakılmaksızın bütün çoçuklara ikamet izni verilmektedir

Cevap A

  1. )uzun dönem ıkamet izninin iptali için ne kadar süre Türkiye dısında bulunmak gerekmektedir.?
    a-120 gunden fazla
    b-180 gunden fazla
    c-1 yıldan fazla
    d-6aydan fazla

Cevap.C

  1. aşağıdakilerden hangisi yanlıştır.?
    a.sınır dışı etme kararı genel mudurlugunun talımatı uzeıne veya resen valılıkce alınmaktadır.
    b.sınır dışı etme kararına karşı ilgililer 15 gun ıcersınde idare mahkemesıne basvuruda bulunabılırler.
    c.mahkeme yapılan basvuruları 15 gun ıcersınde sonuçlandırmalıdır.
    d.yargılama sonuclanıncaya kadar yabancı sınır dışı edılmektedır.

    Cevap.D

  2. vize veya vize muafiyet surelerını kaç gunden fazla aşanlar hakkında sınır dışı etme kararı alınmaktadır.?
    a.10gun
    b.15gun
    c.20gun
    d25gun

Cevap. A

27.Aile ikamet izninin iptali için son bır yılda toplamda kaç gunden fazla yurtdısında kalınması gerekmektedir?
a-)120 gunden fazla
b-)180 gunden fazla
c-)6 aydan fazla
d-)1yıldan fazla

Cevap B

  1. uluslar arası koruma basvuruları nereye yapılır
    a.içişleri bakanlıgına
    b.valılıge
    c.genel mudurluge
    d.konsolosluğa

Cevap B

  1. kısa dönem ıkamet ıznının ıptal ıcın son 1 yılda toplam ne kadar sure yurtdısında kalınması gerekmektedir?
    a-)6 aydan fazla
    b-)120 gunden fazla
    c-)180 gunden fazla
    d-)1 yıldan fazla

Cevap B

  1. aile ıkamet ıznı ıle turkıyede kalıp 18 yasını dolduranlardan kısa dönem ıkamet ıznine gecıs taleplerinin kabul edilebilmesi için bu kişilern en az nekadar süredir ikamet izni ile türkiyede kalmış olmaları gerekmektedır.?
    a-)1 yıldır
    b-)3yıldır
    c-)2yıldır
    d-)5yıldır

Cevap B

  1. deniz limanlarına gelip …. saati geçmemek kaydıyla liman sehrini turizm amaçlı gezecek kişiler kaç saati geçemez?
    a-12 b-24 c-36 d-48 e-72

Cevap E.  denız lımanları vıze muafıyetı 72 saat, 48 saat olan ıdarı gozetımdeydı, 24 saat de ogrencılerın calısma suresı haftalık

32.Konsolosluklardan ikamet ve çalışma izni alarak türkiyeye gelen yabancılar,giriş tarıhınden ıtıbaren en gec kaç gun içinde adres kayıt sıstemıne kayıtlarını yaptırtmak zorundadırlar.?
a-)15 gun
b-)20 gun
c-)60 gun
d-)90 gun

Cevap 20 iş günü

33. ikameyt izinleri hangı makam tarafından uzatılmaktadır.?
a-)genel mudurluk
b-)valilik
c-)bakanlar kurulu
d-)konsolosluk

cevap B

  1. kolluk tarafından yakalananlar hakkında verılecek sınırdısı etme kararlarında, valılıgın bu yondekı degerlendırme ve karar süresi en fazla kaç saat sürebilir.
    a.4 saat
    b.14 saat
    c.24saat
    d.48saat

Cevap.D

  1. Kısa dönem ikamet izni her defasında ne kadarlık sure ıle verılmektedır.?
    a-)15 gunluk
    b-)1 yıllık
    c-)60 gunluk
    d-)1 aylık

Cevap B

  1. )vize sürelerini belirlemede aşağıdakılerden hangısı yetkılıdır.?
    a-)bakanlık
    b-)bakanlar kurulu
    c-)genel mudurluk
    d-)valilik

Cevap B. Vize surelerini belirleyebilir bk uzatan valilik

  1. insan ticareti mağduru ikamet izni uzatılması üst sınırı?
    a-2yıl b-3yıl c-4yıl d-5yıl e-6ay

Cevap.B  6şar aylık sürelerde 3 yılı geçemez üst sınır 3 yıl

  1. Kac tane genel mudur yardımcusu vardır
    A)1 b)2 c)3 d)4

Cevap B

39.Türkiye dısındakı kalısların ikamet kesıntısı sayılması ıcın 1 yılda toplam ne kadar sureyı gecmesı lazımdır?
a-)120 gunden fazla
b-)180 gunden fazla
c-)6 aydan fazla
d-)1 yıldan fazla

cevap c

40.Hangisi özel bütçeli kuruluş değildir?

TODAİE
Atatürk kültür dil tarih yüksek kurumu
TC merkez bankası
Türkiye bilimler akademisi
Türkiye bilimsel ve teknolojik araştırma kurumu

Cevap C

  1. Türkiye’de iç ve dış borç yönetiminden ……………. sorumludur.

Cevap hazine müsteşarlıgı

  1. borçlanma yetkisine sahip olan birim …………..dır.

Cevap TBMM dir.

  1. havalimanı transıt vızelerı en fazla ne kadar süre içerisinde kullanılmalıdır.
    a-)15 gun
    b-)90 gun
    c-)3ay
    d-)6ay

Cevap D

  1. sınır dışı etme kararı verılen kişilere türkiyeyi terk edebılmelerı ıcın ne kadar süre verilmektedir?
    a.10gunden az olmıyacak sekılde 30 gune kadar
    b.15gun
    c.15gunden az olmayacak sekılde 30 gune kadar.
    d.30 gun

Cevap.C

  1. birinci mülakatın gerçekleştirilememesi durumunda yeni mülakat tarıhı en erken kac gun sonra yapılmalıdır?
    a.10gun
    b.15gun.
    c.30gun
    d.20gun

Cevap A

  1. uluslarası koruma basvurularında ;ilgili kişi,yasal temsilci,avukatı bu yonde verılen kararın kendılerıne tebliğinden itibaren kaç gun ıcerısınde uluslar arası Koruma Degerlendırme Komısyonuna itiraz edebilir?
    a.10 gun
    b.15 gun
    c.20 gun
    d.30 gun

Cevap A

  1. Uzun dönem ikamet izni bulunan yabancılar aşağıdaki hakların hangisinden/hangilerinden yararlanamazlar ?
    1-Askerlik yapma yükümlülüğü
    2-Seçme ve seçilme
    3-Kamu görevlerine girme
    4-Muaf olarak araç ithal etme

Cevap. 4 ündende yararlanamazlar.

  1. sınır dışı etme kararı verılen kişilere türkiyeyi terk edebılmelerı ıcın ne kadar süre verilmektedir?
    a.10gunden az olmıyacak sekılde 30 gune kadar
    b.15gun
    c.15gunden az olmayacak sekılde 30 gune kadar.
    d.30 gun

Cevap C

49.NOT: Umuma mahsus pasaport : BORDO RENKLİ

HUSUSİ DAMGALI PASAPORT: YEŞİL RENKLİ

HİZMET DAMGALI PASAPORT: Gri renkli

Geçici Pasaport : PEMBE RENKLİ

  1. AB üyesi olmasina rağmen schengen anlasmasina dahil olmayan ülkeler? CEVAP: İRLANDA,İNGİLTERE
  2. yab. kanununa ilişkin davaya bakacak birden fazla idare mahk. mevcut ise hangi mhk.nin görevli olduğuna karar vermeye yetkili olan mercii kimdir? a.danıştay
    b.hsyk
    c.bim
    d.anayasa mhk.
    e.uyuşmazlık mhk.

CEVAP B

  1. insan ticaret mağduru ikamet izni kaç gun süre ile verilmektedir?
    a-15 gun
    b-365 gün
    c-30 gun
    d-60 gun

CEVAP C

  1. ikamet izni UZATMA süre bitiminden kaç gün önce nereye yapılır?
    a.valilik 90 gün
    b.konsolosluk 90 gün
    c.genel müdürlük 60 gün
    d.valilik 60 gün
    e.konsolosluk 60 gün

CEVAP D

  1. 1929 bunalımından cıkan ilk ülke ?

CEVAP.ALMANYA

  1. BM Genel Sekreteri kimdi

CEVAP.BANKİ MOON

  1. Diplomatik pasaportlar hangi renktir?
    A)yeşil
    B)bordo
    C)mavi
    D)gri
    E)siyah

CEVAP E

  1. Asagidaki haklardan hangisi anayasal olarak yabancılara tanınmaz ?
    A)vergı ödevi
    B)siyasi parti kurma hakkı
    C)eğitim hakkı
    D)sosyal güvenlikten yararlanma hakkı
    E)sendika kurma hakkı

CEVAP B

  1. Türkiyedeki üniversitelerden mezun olan kişinin istisnai çalışma izni alabilmesi için gerekli olan şart nedir?

CEVAP. türkiyede doğmuş olması veya ergin olmadan türkiyeye gelmiş olması gerekli.

  1. Umuma Mahsus Pasaportlar kim tarafından verilmektedir ?

CEVAP. yurtiçinde içişleri bakanlığınca veya valilikçe, yurtdışında konsoloslukça verilir.

  1. Konsolosluklardan ikamet ve calismaz izni alarak TR ye gelen yabancilar kac gun icinde adres kayit sistemine kayitlarini yaptirmak zorundadirlar ?
    A 5
    B 10
    C 15
    D 20
    E 25

CEVAP D

  1. Petrol arama iznine sahip yabancı sirketler, petrol araması yapacakları araziyi satın alabilir D/Y

CEVAP D

  1. 1929 buhranını anlatan en iyi
    eser?

CEVAP.GAZAP ÜZÜMLERİ

  1. hawthorne etkısı nedır ???

CEVAP. Elton mayo nun yaptığı bir araştırmadır insanı sosyal açıdan ele almıştır

  1. Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşinde en altta hangisi bulunur?

CEVAP.FİZYOLOJİK İHTİYAÇLAR

  1. Yabancılara verilecek uzun dönem ikamet iznine ilişkin şartları ….. belirler
  2. A) Valilik
    B) Bakanlık
    C) Göç idaresi
    D) Göç Politikalar Kurulu
    E) çSGB

CEVP D

  1. Yabancılar sözleşmeli olarak resmi kurumlarda çalıstırılabilir ? D/Y

CEVAP D

  1. Transit vizeleri ne kadar sürede kullanılmazsa işlerliğini kaybeder? A)3ay b)6 ay c)1yıl d)15 gün

CEVAP A

  1. Siyasal çözüm” kavramı aşağıdaki durumlardan hangisini ifade etmek için kullanılmaktadır?
    a. Sorunların askeri yöntemler kullanılarak çözümlenmesi
    b. Sorunların müzakere yapılarak barıĢçı yöntemlerle çözümlenmesi
    c. Siyasal iktidarın kaba güç kullanarak sorunları çözmesi
    d. Sorunların siyasal iktidar dışında kalan sosyal ilişkiler aracılığıyla çözümlenmesi
    e. Sorunların siyasal iktidar dışı ekonomik kurumlar aracılığıyla çözümlenmesi

CEVAP B

  1.  Edmund Burke, aile ve kandaş gruplarını aşağıdaki kavramlardan hangisiyle nitelendirmektedir?
    a. Küçük müfrezeler
    b. Devletin ideolojik aygıtları
    c. Burjuva sınıfı
    d. Sosyal gruplar
    e. Klan

CEVAP A

  1.  Liderlerin zalimliğine ve ayak oyunlarına dikkat çekerek siyasetin gerçekçi bir çözümlemesini yapan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?
    a. Nicolo Machiavelli
    b. J. J. Rousseau
    c. Kate Millet
    d. Karl Marx
    e. Max Weber

CEVAP A

  1. AİHM hangi kuruluşun yargı organıdir?
    A)avrupa birliği
    B)avrupa konseyi
    C)birleşmis milletler
    D)AGIT

CEVAP B

  1. holizm nedır ???

CEVAP.  parcaların bır araya geldıgınde bı bütünden daha fazlası oldugunu öne süren bütüncül yaklasım

  1. DİN, can çekişen bir kralın nefes alışı, kalpsiz bir dünyanın kalbi, ruhsuz bir dönemin ruhudur, halkın afyonudur. sözü kime aittir?

Karl Marx
Max Weber
Martin Luther
İbni Haldun
Cübbeli Ahmet Hoca

CEVAP A

  1. Amaca giden her yol mübahtır sözü kime aittir?
    a-rousseau
    b-bodin
    c-hobbes
    d-smith
    e-machiavelli

CEVAP E

  1.  İnsanın ancak siyasi bir topluluk içinde iyi bir hayat yaşayabileceği düşüncesini ifade edebilmek için insanı siyasi bir hayvana (zoon politikon) benzeten düşünür aşağıdakilerden hangisidir?
    a. Aristo
    b. Platon
    c. Phrodon
    d. Prikles
    e. Descartes

CEVAP A

  1. Aş. hangi tarihte Türkiye’de hukuk reformu gerçekleştirilmiş ve türk hukuk sistemi tamamen laik bir temele oturtulmuştur?

1923
1924
1925
1926
1937

CEVAP D.  Atatürk laiklik ilkesini 1937’de anayasaya koymadan önce iki önemli adım attı. İlk adım eğitim birliği (tevhidi tedrisat-1925). İkinci adım ise medeni kanun ile hukuk birliği -1926…. ikinci adımla türk hukuk sistemi tamamen laik bir temele oturtulmuştur. YANIT: D (1926)

  1. Protestan ahlakı ve kapitalizmin ruhueseri kimindir?
    A) weber
    B)marx
    C)comte
    D)hegel
    E)tocqueville

CEVAP A

  1. Gulick ve urwick in yönetim süreçlerini eleştiren bunlar efsanedir atasözüdür diyen kimdir?
    A)taylor
    B)mayo
    C)simon
    D)fayol
    E)Wilson

CEVAP C

  1. Türkiye ekonomisinin 1970li yılların sonunda karşı karşıya kaldığı ekonomik bunalımın temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Döviz darboğazı
    B) Enflasyon oranlarının artması
    C) İşsizlik oranlarının artması
    D) Toplam üretim hacminin düşmesi

CEVAP A

  1. 2.dunya savası sonrası SSCB hangı polıtıkayı benımsedı?
    A.barıs ıcınde yasama
    b.nato ya katılma
    c.ıkı kamp teorısı
    d.tek ulkede sosyalızm

CEVAP C

  1. Aşagıdakilerden hangisi pasaport yerine geçen belgelerden biri değildir ?

A.Pasavan
B.İdari mektup
C.Mülteci vesikası
D.KKTC kimlik belgeleri
E.Uluslararası mürettebat belgeleri

CEVAP C

  1. Doğadaki fiziki yasalar gibi toplumların da yasaları olduğunu savunan düşünür kimdir?
    a) marx
    b)j. bodin
    c)a. comte
    d)t. Hobbes

CEVAP..AGUSTO COMTE

  1. Kapitalizmin ideolojisi sayılan liberalizm çeşidi a.h. hangisidir?

Siyasal Liberalizm
Ekonomik Liberalizm
Aydın Liberalizm
Zihinsel Liberalizm

CEVAP B. ÖNCÜ ADAM SMİTH

  1. Siyaset biliminde laikliğin önemine vurgu yapan ? A)eflatun b)aristo c)rousseau d)machieveli

CEVAP D

  1. Kitlesel hareketlere karşı alınacak tedbirlerle ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar arasındaki iş birliği ve koordinasyon, merkez ve taşrada görev alacak kurum ve kuruluşların görev ve yetkilerinin belirlenmesi, ……. cıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
  2. A) İçişleri Bakanlıgı
    B) Bakanlar Kurulu
    C) Dışişleri Bakanlıgı
    D) Genel Müdürlük

CEVAP B

  1.  Aşağıdaki siyasal düşüncelerden hangisi devlete karşı sivil toplumu tercih ederler?
    a. Liberalizm
    b. Sosyalizm
    c. Faşizm
    d. Totaliterizm
    e. Otoriterizm

CEVAP A

  1. Milliyetçilik aş. hangi ülke için ayrılma hareketi yerine birleşme hareketi haline gelmişti ?

Polonya
Bulgarlar
Almanya
Slovaklar
Yunanlılar

CEVAP C

  1. 1)Kültür
    2)Evrensel Kültür
    3)Uygarlık

kavramlarını birbirlerini kapsamaları bakımından “büyükten küçüğe” sıralayınız ?

CEVAP.2-3-1

  1. 1)Ideolojilerin sonu
    2)medeniyetler çatısması sırasıyla kimin eserleridir
    A)daniel bell , huntington
    B)montesque, rousseau
    C)locke , rousseau
    D) rousseau, huntington
    E)huntington , Rousseau

CEVAP A

  1. Söylediklerinden nefret ediyorum ama ; düşüncelerini söyleme özgürlüğünün sonuna kadar arkasındayım diyen aydınlanmacı kimdir?
    A)voltaire
    B)kant
    C)hume
    D)rousseau
    E)montesque

CEVAP A

  1. “İnsan kendi çıkarı için çalışırken toplumun gelişmesine de hizmet etmiş olmaktadır”.

Herbert Spencer
Benjamint Costant
Max Weber
Adam Smith
Robert Owen

CEVAP SMİTH

  1. Fransa milletvekili seçilmiş, Sosyalist Parti Önderi, Osmanlı ve Türklere yakınlığı yüzünden öldürülen a.h. hangisidir?

Jean Jauraes
Leon Blum
Ferdinand Lassale
Karl Kautksky
Charles Fourier

CEVAP A

  1. Devletin “bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler” ilkesinin gerisinde bir seyirci olmasına karşıydı. Devletin özgürlüğün koşullarını yaratması gerektiğini savunuyordu.

J.S.Mill
R.T.Malthus
A.Smith
J.J.Rousseau
A.Tacguaville

CEVAP A

  1. Genel irade hata yapmaz yanılmaz her zaman doğru yoldadır diyen düşünür hangisidr?
    a)marx
    b)locke
    c)rousseau
    d)montesquieu

CEVAP C

  1. Gücünü üyelerin niteliklerinden alan baskı grubu çeşidi aş. hangisidir?

Kadro baskı grubu
Kitle baskı grubu
Sınıfsal kökenli baskı grubu
Otoriter baskı grubu
İşveren baskı grubu

CEVAP A…Kitle niceliğe bakar, kadro niteliğe bakar.

  1. Marx için-kapitali okumak-ideoloji ve devletin ideolojik aygıtları adli eserler kime aittir?
    a-Habermas
    b-weber
    c-althusser
    d-gramscı
    e-karl popper

CEVAP C

  1. Türkiye nin sivil kökenli 2. cumhurbaskani kimdir?
    a-turgut özal
    b-süleyman demirel
    c-celal bayar
    d-fahrı korutürk
    e-ahmet necdet sezer

CEVAP A. CELAL BAYAR İLKİ

  1. Adolf Hitler, aş. şiddet türlerinden hangisine en iyi örnek olarak gösterilir ?

Öç alıcı şiddet
Ödünleyici şiddet
Kana susamışlık
Engellemelerden kaynaklanan şiddet
Koruma amaçlı şiddet

CEVAP C

  1. Aş. hangisi şiddete dayalı araç veya yöntemlerden biridir ?

Para
Örgüt
Gazete
Boykot
Televizyon

CEVAP D

  1. Türkiye ile Avrupa Birliği, Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat yolunu açacak olan AB
    ülkelerine Türkiye üzerinden yasa dışı yollarla giden 3. ülke vatandaşlarının Türkiye’ye
    iade edilmesini öngören ………………….. uzlaşmaya vardı.

CEVAP.GERİ KABUL ANLAŞMASI

  1. yatıstırma polıtıkası hangı ulkeye uygulanmstır?
    A.japonya
    b.sscb
    c.ıtalya
    d.almanya

CEVAP D

  1. ” İnsanlar açlığa mahkum olacaktır. Varlıklı insanlar çocuk yapsın, fakirler yapmasın ” düşüncesi aş. hangisine aittir ?

Montesquie
Aron
Freud
Malthus
Reisman

CEVAP D

103.

Aşağıdakilerden hangisi uluslararası koruma dairesi Başkanlığınin görevlerinden biri değildir?
A-gecici koruma işlemlerini yürütmek
B-mense ülke bilgilerini toplamak
C-vatansiz kişilerle ilgili işlemler
D – uluslararası koruma islemlerini yürütmek

CEVAP C. Vatansiz kisilerle ilgili islemleri Yabancilar dairesi Başkanlığı tarafından yapılır. Fazla mi ezber oldu bilmiyorum ama ben olsam boyle sorarım. Sinavda cikarsa bana da dua edin

  1. Multeci statusu verilenlerin kimlik belg. kac yillik sureyle duzenlenir

CEVAP 3. sartlı mülteci ve ikincil korumada 1

  1. Konsolosluklara yapılacak vize ve ikamet izni başvurularını almak ve sonuçlandırmak kimin görevidir ?

CEVAP. GÖÇ ATAŞELERİ

  1. .Vizeler ile ilgili hangisi yanlıştır?
    a.vizeler türkiyeye girişe mutlak hak sağlamaz
    b.istisnai durumlarda sınır kapılarının bağlı olduğu valiliklerce verilebir.
    c.yabancı ülke diplomatlarına resen vize verilebilir.
    d.vizeler genel olarak konsolosluklar tarafından verilir.
    e.konsolosluğa yapılan vize başvurusu 30 gün içinde sonuçlanır.

CEVAP E 90 GÜN OLACAKTI

  1. Avrupa‟da gelişen demokrasinin ilk tarihi dayanağı olarak kabul edilen ve İngiltere‟de yaşana tarihi hadise aşağıdakilerden hangisinde tarihiyle birlikte doğru olarak verilmiştir?
    a. Magna Carta – 1215
    b. Burjuva Devrimi – 1648
    c. Ploreter Devrim – 1917
    d. Fransız Devrimi- 1789
    e. I. Meşrutiyet- 1876

CEVAP A

  1. İkamet izni başvurusu istisnai durumlar dışında nereye yapılır ?

İçişleri Bakanlığı
Konsolosluk
Valilik
Dış İşleri Bakanlığı

CEVAP B. İSTİSNAİ DURUMLARDA VALİLİK

  1. Aş. hangisinin kamu tüzel kişiliği vardır ?

Gelir İdaresi Başkanlığı
Tapu ve Kadastro Genel Müd.
Türkiye İnsan Hakları Kurumu
Kadın Statüsü Genel Müd.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu

CEVAP C

  1. Vize türlerine ve işlemlerine ilişkin usul ve esaslar …… ile belirlenir.

Milletlerarası antlaşmalar
Kanun
Khk
Tüzük
Yönetmelik

CEVAP E

  1. Aşağıdaki dillerden hangisi BM genel kurulunun resmi dilleri arasında yoktur?
    a) ingilizce
    b) Fransızca
    c) Çince
    d) Almanca
    e) İspanyolca

CEVAP D KODLAMA F İ Ç A R İ ( Fransızca İngilizce Çince Arapça Rusça İspanyolca)

  1. vatansiz kisi kimlik belgesini kim duzenler?
    A) genel mudurluk
    B) valilik
    C) bakanlik
    D) bakanlar kurulu
    E) konsolosluklar

CEVAP B

113, Aş. isimlerdn hangisi cagdas elit teorilerine katki yapmamıştır?
a-mosca
b-schumpeter
c-mills
d-aron
e-sartori

CEVAP A

  1. Aşağıdaki sektörlerden hangisi Türkiye’de planlı dönemde (1960-1980) plan hedeflerinin üzerinde bir hızla gelişmiştir?
    A) Hizmetler sektörü
    B) Sanayi sektörü
    C) Tarım sektörü
    D) İnşaat sektörü

CEVAP A

  1. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye ekonomisinde Cumhuriyet’in ilk on yılında meydana gelen gelişmelerden değildir?
    A) Teşviki sanayi kanunun çıkarılması
    B) İzmir iktisat kongresinin toplanması
    C) Aşar vergisinin kaldırılması
    D) İş bankasının kurulması

CEVAP Cevap B. BİRAZ AYRINTI BİR SORU=) -TEŞVİKİ SANAYİ KANUNU 1927 -AŞAR VERGİSİNİN KALDIRILMASI 1925 -İŞ BANKASININ KURULMASI 1924 -CUMHURİYET 29EKİM 1923 ANCAK İZMİR İKTİSAT KONGRESİ CUMHURİYET İLAN EDİLMEDEN ÖNCE MART 1923 TE TOPLANMIŞTIR.

  1. Aşağıdakilerden hangisi 24 Ocak 1980 kararları ile Türkiye ekonomisinde ortaya çıkan özelliklerden biri değildir?
    a. fiyatlamanın piyasa koşullarına bırakılması
    b. ihracatın teşviki
    c. yüksek faiz politikası
    d. serbest kur rejimi
    e. genişletici para politikası

CEVAP E

  1. Türkiye’de özelleştirme uygulamaları en çok hangi yöntemle gerçekleşmiştir?
  2. A) Halka arz
    B) İMKB’de satış
    C) Uluslararası piyasalarda arz
    D) Bedelli devir
    E) Blok satış

CEVAP E

  1. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de 1970 yılında yapılan devalüasyona yol açan nedenlerden birisi değildir?
  2. A) Kronik enflasyon olgusu
    B) Dış kaynak girişinin düşük kalması
    C) Döviz rezervlerinin erimesi
    D) Dış ticaret açıklarının artması
    E) Ulusal paranın aşırı değerlenmesi

CEVAP A

  1. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de 1960-1980 döneminde sanayi sektörü içerisinde KİT’lerin ağırlığının yüksek olmasının sebeblerinden birisi değildir?
  2. A) Devletçilik ilkesi
    B) Özel sektör sermayesinin yetersizliği
    C) Politik güdüler
    D) Devlete gelir sağlamak
    E) Piyasa rekabetini geliştirmek

CEVAP E

  1. Aşagidaki kişi eser adlarından hangisi yanlış verilmistir?
    a-Smith- kapitalizmin ruhu ve protestan ahlaki
    b-hobbes-leviathan
    c-locke -uygar yönetim üzerine inceleme
    d-montesquieu-yasaların ruhu
    e-rousseau-toplum sözleşmesi

CEVAP A

  1. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de 24 Ocak 1980 kararlarının yol açtığı sonuçlardan biri değildir?
    A) Dış borçların artması
    B) Fiyat artışlarının hiperenflasyona yol açması
    C) Yabancı sermaye girişlerinin çoğalması
    D) Faiz oranlarının yükselmesi
    E) Dış rekabetin artması

CEVAP B  Cevap B. 24 OCAK 1980 KARARLARININ YOL AÇTIĞI SONUÇLAR ŞUNLARDIR: -DIŞ BORÇLARIN ARTMASI -YABANCI SERMAYE GİRİŞLERİNİN ÇOĞALMASI -FAİZ ORANLARININ YÜKSELMESİ -SERMAYE GİRİŞ ÇIKIŞLARIYLA DIŞ REKABETİN ARTMASI – FİYAT KONTROLLERİNİN KALDIRILMASI TÜRKİYE’DE HİÇBİR ZAMAN HİPERENFLASYON YAŞANMAMIŞTIR.

  1. Aşağıdakilerden hangisi Birinci Beş Yıllık Sanayileşme planını uygulamakla sorumlu kılınmıştır?
    A) Merkez Bankası
    B) Sümerbank
    C) Hazine
    D) Bakanlar Kurulu

CEVAP B AYRICA İŞ BANKASI VE ZİRAAT BANKASI BİRİNCİ BEŞ YILLIK SANAYİ PLANINI UYGULAMAKLA SORUMLU OLAN SÜMERBANK’ A YARDIMCI OLMAKLA GÖREVLENDİRİLMİŞTİR.

  1. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de 1960-1980 döneminde uygulanan politikalardan birisi değildir?
    A)İthal ikameci sanayileşme politikası
    B)Korumacı dış ticaret politikası
    C)Kambiyo kontrolü politikası
    D)Denk bütçe politikası
    E)Dövize çevrilebilir mevduat politikası

CEVAP D

  1. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de planlı dönemde faaliyet gösteren KİT’lerin finanse edildiği kaynaklardan biri değildir?
    A) TCMB kredileri
    B) Bütçe avansları
    C) Proje ve program kredileri
    D) Ticari banka kredileri
    E) Devlet yatırım bankası kredileri

CEVAP D

  1. Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet döneminde geniş teşvik tedbirleri ile geliştirilmeye çalışılan ilk sınai alt sektördür?
    A) Tahıl
    B) Şeker
    C) Tütün
    D) Pamuk
    E) Fındık

CEVAP B

Yorum yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.