Bölüm Tanıtımları

Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Günlük yaşamımızın bir parçası haline gelen teknolojilerden biri de hiç şüphesiz bilgisayardır. İlk icadından günümüze kadar gelişmiş ve gelişmekte olan bilgisayar, birçok insan tarafından kullanılmakta olup, hayatımızı kolaylaştırmaya devam etmektedir.  Bu alanda eğitim alarak kendini geliştirmek isteyen kişiler için, bilgisayar mühendisliği bölümü hakkında bilgileri paylaşacağız.

Bilgisayar Mühendisliği Taban Puanları bağlantısına tıklayarak üniversitelerin taban puan, tavan puan, kontenjan ve başarı sıralaması bilgilerine tablo halinde erişebilirsiniz.

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?

Bilgisayar mühendisliği, yazılım ve donanım alanında bilgisayar sistemlerinin tasarımı, yapısı, geliştirilmesi gibi algoritmik süreçlerin uygulamalarını içerisinde bulunduran mühendislik dallarından biridir. Bilgisayar mühendisleri, yazılım – donanım, programlama dilleri ve yazılım tasarımı üzerine eğitim almaktadırlar. Aldıkları eğitim ile oluşan veya oluşacak olan problemleri modeller ve sonrasında çözmeye çalışır.

BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?

Bilgisayar mühendisleri teknolojinin dokunduğu birçok yerde iş yapmaktadırlar. Bu bölümden mezun olan kişiler, ilgi duyduğu bir alandaki problemleri anlamaya çalışması ile bu problemleri çözmek için hangi yolu izlemesi gerektiğini bilmesi çok önemlidir. Çözüme odaklı olmaları başladıkları işlerde sorunsuz ve hızlı bir şekilde ilerlemelerine olumlu etkileri olacaktır. Bölümü okuyan veya mezun olan kişilerin sadece kod yazdığı düşüncesi yanlıştır. Bu bölüm ile alakalı hangi alanda iyi olduğunuzu bilmeniz, işinizde daha verimli olmanızda büyük katkısı olacaktır. Seçimlerinizi buna göre yapmanız daha sağlıklı olacaktır.

İş Analisti, Test Mühendisi,  Sistem Mühendisliği, Veri Tabanı Yöneticiliği, Bilgi Güvenliği uzmanlığı gibi farklı bölümlere yönelebilirler. Sistemlerin güvenli ve sorunsuz çalışmasını sağlarlar ve çalışacakları kurumlar ya da firmalar için sağlıklı çalışmalarını sağlamaktadırlar. Sistemleri geliştirmek adına bilgileri düzenleyip analizlerini yaparak proje geliştirebilirler. Birlikte çalışma yürüteceği kurum ya da firmaların ağ tasarım, planlanması gibi kurulum alanlarında görev yaparlar ve bu sayede ağların daha sorunsuz çalışmalarını sağlarlar. Çalışacakları alanlarda yapacakları işler değişiklik göstermektedir.

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNDE DERS İÇERİKLERİ NELERDİR?

Bilgisayar mühendisliği bölümünün eğitim süresi 4 yıldır.  Bu 4 yıl içerisinde okutulan dersler; programlama dilleri, algoritmalar, bilgisayar donanım yapısı, veri tabanı, sayısal çözümleme, nesneye yönelik programlama, mikro işlemciler gibi dersler gösterilmektedir. Meslek dersleri dışında istatistik, matematik, elektrik, fizik, ekonomi gibi ders eğitimleri de verilmektedir. Meslek dersleri hem teorik hem uygulama olarak verilir. Teorik, dersler sınıf ortamında tahta üzerinde işlenir. Uygulama, laboratuvar ortamında işlenen derslerdir. Son sınıf öğrencileri aldıkları eğitim üzerine bilgi ve yaratıcılıklarını kullanarak, gelişmekte olan teknoloji ile birleştirip bir bitirme projesi hazırlarlar. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

  1. Mantık ve tasarım yeteneğine sahip olmak,
  2. Dikkatli, azimli ve sabırlı olmak,
  3. Sayısal ve soyut düşünebilen,
  4. Grup çalışmaları yürütebilen,
  5. Sembol ve sayılar ile akıl yürütebilme gücüne sahip,
  6. İyi bir araştırıcı, sürekli araştırmalarda bulunan ve kendini yenileme gereği duyan,
  7. Belirlenmiş bir işi işlem basamaklarını belirleme becerisi bulunan kimseler olması gerekmektedir.

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ İŞ OLANAKLARI

Bilgisayar mühendislerinin iş olanakları oldukça geniştir. Ülkemizde bilgisayar mühendislerinin çalışma alanları; endüstri, eğitim, danışmanlık, ticaret alanlarında faaliyet gösteren kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda, bankalarda, üniversitelerde, bilgisayar yazılımı üreten ve geliştiren firmalarda çalışabilirler.

Özel kuruluşlarda çalışan bilgisayar mühendislerinin çoğu, donanım ve yazılım geliştiricisi olarak görev yapmaktadırlar. Kamu kuruluşlarında ise, eğitmen veya sistem çözümleyicisi olarak çalışabilmektedirler.

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLERİ NE KADAR MAAŞ ALIR?

Bilgisayar mühendislerinin çalışma olanakları ve çalışma koşulları geniş olduğundan en çok tercih edilen bölümlerden biridir. Bilgisayar mühendisliği maaşları kişinin işe ne kadar hakim olduğuna bağlı olup değişiklik göstermektedir.  Özel sektörde maaşlar 4.000 – 5.000 Türk lirası arsında değişiklik gösterir. Fakat yazılım alanında iyiyseniz özel sektörde bu ücret 8.000 – 10.000 Türk lirası civarında olup bazen bu ücreti bile geçebilmektedir. Devlet kuruluşlarında görev yapan mühendislerin maaşı 3.500 – 4.500 Türk lirası olarak değişiklik göstermektedir.   İlk etapta 3.700 civarında maaş alır iken uzun yıllar devlet kurumlarında çalışmış olan mühendislerin biraz daha fazla olabilmektedir.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Bilgisayar mühendisliği hakkında verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bilgisayar müdendisliği çağımızın ve ilerki dönemlerin en önemli mesleği durumunda. İmkanı olan varsa kesinlikle es geçmesinler.

  2. Çağımızın mesleği bilgisayar mühendisliğidir. Devir teknoloji devri, bu yüzden seçimlerimizi de buna göre yapmalıyız. Benden söylemesi…

  3. Aslında geçim kaynağı olarak değil de, normalde yapmış olduğum işlere destek olması yada bilgi ve becerilerimi arttırmaya yönelik Bilgisayar mühendisliği bölümü okumayı istiyorum. Açık yada uzaktan eğitim veren bir okul var mı acaba?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu