Ekonomi

Öğrenciler İçin Tasarrufun 6 Kritik Yolu

Günümüzde öğrenci olmak eskiden olduğu gibi bazı sorunları da beraberinde getirmektedir. Öğrencilik yıllarına dair kişilerin en çok yakındıkları konu para sorunudur. Farklı işlerde çalışan öğrencilerden tutun ailelerinden harçlık alan öğrencilere kadar para konusu her zaman başlıbaşına bir sorun olmuştur. Bu durumun çözümüne yönelik iki seçenek mevcuttur. Bunlardan ilki tutumlu olmak, ikincisi ise getirisi yüksek bir iş bulmaktır. Fakat öğrenciliğinizi sürdürürken yarı zamanlı bir işte çalışmak ne yazık ki beklenilen kazancı sağlamamaktadır. Bu durumda geriye tek seçenek kalır, tutumlu olmak. Yazımızın devamında sizlerle aylık harcamalarınızda, nasıl daha tutumlu olabileceğinizi paylaşacağız.

Yeme Alışkanlıklarınızı Kontrol Edin

Öğrenciler günlük hayatlarında kafelerde oldukça fazla zaman geçirir ve yemek ihtiyaçlarını da kafelerden karşılarlar. Fakat bu tutum para konusunda sıkıntı yaşamanız açısından oldukça belirleyici bir etmendir. Sık sık dışarıda yemek yiyorsanız ve gün içerisinde kafelerde çok zaman geçiriyorsanız parasal sorunlar yaşamanız muhtemeldir. Dolayısıyla evde yemek yapmanız ve öğünlerinizi kendiniz hazırlamanız cebiniz açısından da sağlığınız açısından da oldukça yararlı olacaktır. Hazırladığınız yemeklerde kullandığınız malzemelerin teminini de çevrenizde bulunan pazarlardan gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca evde hazırlayacak olduğunuz yemeklere arkadaşlarınızı da davet ederseniz çok mantıklı bir seçim yapmış olursunuz. Öyle ki misafirliğe gelen arkadaşlarınızın ellerinin boş olması çok nadir rastlanan bir durumdur. Bütün bunlar neticesinde hem yemek yapma yetenekleriniz gelişmiş olur hem de daha sağlıklı yemekler yaparak tasarruf etmiş olursunuz.

Alkollü içecekler tüketiyorsanız ve sıklıkla kulüplerde barlarda takılıyorsanız, bu duruma kesinlikle en kısa sürede çözüm bulmanız gerekmektedir. Alkolün dışında sigara ve nargile gibi kullanımı hem cebinize hem de sağlığınıza ciddi zarar verecek ürünlerden kendinizi bir an önce alıkoymalısınız. Bunun sonucunda tasarruf ettiğinizin farkına varacak ve hayatınızın geri kalanına daha sağlıklı bir vücutla devam edeceksiniz.

 Bir Evi Birden Fazla Arkadaşınızla Paylaşın

Öğrencilikte sık yaşanan sorunlardan birisi de kalacak yer sorunudur. Genelde üniversiteye adım attığınız ilk yıllarda yurtta kalmak mantıklı gelir. Fakat ilerleyen aylarda yurt ortamından sıkılarak bir ev ortamı aramanız gayet doğal bir davranıştır. Bu noktada sizi bekleyen en büyük sorun ev kirası ve fatura masraflarıdır. Bir öğrencinin tek başına bir eve çıkması oldukça pahalı olacaktır. Dolayısıyla çevrenizdeki arkadaşlarınızla birlikte bir ev bulup beraber kullanmanız en doğru seçenek olacaktır. Evin genişliğine ve oda sayısına göre kişi sayısını belirlemeniz ve uyum içerisinde bir evde yaşamanız parasal yönden sizi çok rahatlatabilir. Evde bulunan oda sayısına göre kişi başı bir oda kullanabileceğiniz gibi tasarruf etme isteğinize göre odalarda ikişerli olarak da kalabilirsiniz.

Fatura Tasarrufu Yapın

Aileniz ile birlikte yaşarken çok dikkat etmediğiniz fakat arkadaşlarınızla beraber bir evde yaşamaya başladığınız da oldukça önem verdiğiniz bir durum ise faturalardır. Faturaların takibini iyi yapmanız size oldukça fazla tasarruf yaptırabilir. Özellikle ev içerisinde gereksiz yanan ışıkları kapatmak, sızdıran muslukları tamir ettirmek, sıcak suyu boşa kullanmamak gibi kritik noktalar hem faturalarınızın gelecek ay ciddi derece de düşmesini hem de çevreye vermiş olduğunuz gereksiz zararı ortadan kaldırır. Öte yandan her ay ödemiş olduğunuz telefon faturanızı kontrol ederek gereksiz ve kullanmadığınız içeriklere sahip paketlerinizi değiştirebilir ve daha uygun bir pakete geçebilirsiniz. Son olarak telefonunuza dakika yapmak yerine internet üzerinden farklı programlar aracılığıyla ailenizle ya da sevgilinizle konuşarak farklı bir yolla da tasarruf yapabilirsiniz. Bu nokta da ise hem karşınızdaki ile görüntülü bir şekilde konuşarak içinizi ısıtmış olursunuz hem de paket kullanımının önüne geçerek tasarruf yapmış olursunuz.

Ulaşımda Tasarruf Edin

Ulaşım konusunda öğrencilerin bazıları kendi özel araçları ile okula giderken bazıları ise toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşımlarını gerçekleştirmektedir. Bu noktada tasarruf açısından en dikkat çeken özellik kişisel araçlarının kullanılmamasıdır. Yakıt fiyatlarının oldukça yüksek olması size ciddi anlamda para problemi yaşatabilir. Bu nedenle günlük hayatınızda toplu taşıma araçlarını kullanmanızı tavsiye ederiz. Fakat toplu taşıma kullanımından daha avantajlı bir ulaşım şeklide mevcuttur. Bir bisiklet kiralayarak veya kendi bisikletinizle okulunuza gidebilir ve sağlığınızı korurken aynı zamanda cebinizi de çok yormamış olursunuz.

Öğrenci İndirimlerinden Yaralanın

Öğrenci olmak bir bakıma zor gibi görünse de bazı indirimlerden yararlanabilmek de kişiye iyi hissettirebilir. Kitap almanız gerektiğinde, spor salonu kayıtlarında, kütüphanelerde, ulaşımda ve birçok alanda öğrencilerin daha avantajlı olabildiğini söyleyebiliriz. Öte yandan gidecek olduğunuz bir kafede veya farklı alanlarda öğrencilere yönelik indirimin olup olmadığını özellikle kontrol etmelisiniz. Farklı alanlarda mevcut olan öğrenci indirimlerini kaçırmayarak para tasarrufu konusunda uzmanlaşmış olduğunuzu gözler önüne serebilirsiniz. Özellikle spor salonlarına yazılmayı düşündüğünüz de arkadaşlarınızdan da aynı düşünce de olan kişileri de yanınıza alarak bir spor salonuna gitmeniz, indirim alabilmeniz adına oldukça avantajlı bir durum olacaktır. Bir grup halinde gittiğiniz ve öğrenci olduğunuz için salon sahibi tarafından indirimle ödüllendirilmeniz geçekleşmesi oldukça yüksek bir ihtimaldir.

Akıllıca Seyahat Yapın

İller arası seyahatlerinizde veya ülkeler arası seyahatlerinizde bilet alırken dikkatli olmalısınız. Bilet alma işlemlerinizi internet üzerinden gerçekleştiriyorsanız ilk olarak kampanyalar bölümüne göz atmanız oldukça faydalı bir durumdur. Kampanyalar kısmından sonra yapacak olduğunuz en önemli şey öğrencilere yönelik indirimin olup olmadığını kontrol etmektir. Genel olarak internet üzerinden biletleme işlemi gerçekleştiren firmalar öğrencilere yönelik indirimler uygulamaktadırlar. Daha sonrasında ise farklı web siteleri üzerinden fiyat karşılaştırması yapmalısınız. Siteler arası fiyat değişikliklerinin olduğunu göreceksiniz ve en uygun fiyatı bu şekilde seçebileceksiniz. Eğer gidiş ya da dönüş tarihiniz aylar öncesinden netleşmiş ise biletleme işlemini erken yapmanız da sizin açınızdan çok avantajlı olacaktır. Son olarak eğer bir tarayıcı üzerinden belirli bir tarihe yönelik çok sayıda bilet araştırması gerçekleştirdiyseniz, tarayıcınızı değiştirmeniz ya da farklı bir elektronik cihaz üzerinden bilet alımına devam etmeniz faydalı olacaktır.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu