Haberler

2016-2017 Devlet Yurtları Hakkında Bilgiler

2016-2017 Devlet Yurtları Hakkında Bilgiler

Üniversiteye yerleşen öğrencileri bilgilendirmek amacıyla KYK yurtları, bir diğer tabirle devlet yurtları hakkında bilgiler vereceğim. Yemek ücretleri, odaların durumu, temizlik, sıcak su, ısınma vb. konularda kafanıza takılan sorulara açıklık getireceğim. Kredi ve Yurtlar Kurumunun, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlanmasıyla çağ atladığı söylenebilir. Güvenlik, yemek yardımı, her odaya buzdolabı, internet, odada kalan kişi sayısını azaltma, oda eşyalarında değişikliğe gitme devlet yurtlarını tercih edebilir hale getirmiştir. Kesinlikle KYK yurt başvuruları başladığında internetten başvuru yapmanızı öneriyorum. Özel yurt ücretleri gerçekten çok pahalı. Özellikle büyük şehirlerde 750-1500 TL arasında değişiyor. KYK yurt ücretleriyse özel yurt ücretlerinin ortalama beşte biri civarındadır.

2021 DEVLET YURTLARI HAKKINDA BİLGİLER makalesine göz atmanızı öneriyoruz. KYK yurtlarıyla ilgili güncel bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

YouTube video

Devlet yurtları hakkında genel bilgiler;

1- Yurt başvurularını KYK’nın internet sitesinden kyk.gsb.gov.tr yapılacaktır.

2- KYK’ya bağlı farklı özellikte yurtlar vardır. Genel yurtlar ve yarı özel yurtlar olarak bilinen yurtlarda odalarda kalan kişi sayıları farklılık göstermektedir. Ancak odada kalan kişi sayıları haricinde yarı özel yurtların bir artısı bulunmamaktadır.

3- Öğrenciler yurtlara giriş çıkış yaparken parmak izini kullanmak zorundadır.

4- Yurt ücretleri 2016-2017 eğitim yılında aylık 140 TL civarı olacaktır. Yarı özel olarak bilinen yurtların ücretleriyse 170-228 TL arası değişmektedir.

5- Yurda kayıt esnasında öğrenciler bir aylık depozito vermek zorundadır. Kayıt sildirme sonrasında verilen depozito geri alınmaktadır.

6- Yurt ücretinin senelik peşin ödenmesi halinde %20 indirim uygulanmaktadır.

7- Yurt kurallarıyla bağdaşmayan işler yapmanız yurttan atılmanız için bir nedendir.

8- Yurtlarda internet bulunmaktadır.

9- Yurtlarda sıcak su, mini buzdolabı da bulunmaktadır.

10- Yurtlarda sabah ve akşam olmak üzere iki öğün yemek çıkmaktadır. Devlet yurtlarda kalan öğrenciler için sabah kahvaltısında 3 TL akşam yemeğinde ise 6 TL beslenme yardımı vermektedir. Yani 2015-2016 senesinde günlük 9 TL; aylık 270 TL yemek yardımı yapılmaktadır. Kısacası yurda ödeyeceğiniz ücretten daha fazla yemek yardımı yapılmaktadır.

11- Yemek alımlarında günlük fiş uygulaması kaldırılmış yerine parmak iziyle alım başlamıştır.

12- Öğrenciler yurtlarda, öğrenim gördükleri bölümün normal öğrenim süresi kadar kalabilirler. Ancak okulunu uzatan öğrencilerin yurt içindeki durumları göz önüne alınarak en çok 1 sene daha yurtta kalmalarına izin verilebilir.

13- Her sene yurt, burs ve yemek yardımlarına cüzi miktarda zam gelmektedir. Örneğin 2015 senesinde günlük yemek yardım 8 TL iken 2016 yılında 9 TL’ye çıkarılmıştır.

14- Devlet yurtları yazın da açıktır. Ancak öğrencilerin çoğu evlerine döndüğü için yalnızca 3 aylık yaz döneminde tüm öğrenciler farklı bir devlet yurdunda toplanacaktır.

15- Yaz okulu, staj gibi nedenlerle yaz aylarında nöbetçi yurtlarda kalan öğrenciler, asıl kayıtlı bulunduğu yurdun ücretini ödemeye devam eder.

16- Yurttan kendi isteğiyle ayrılan öğrenciler tekrar yurda başvurursa 2 katı ücret alınır.

17- Yurda her sene başvuru yapabilirsiniz. Yurt başvuru sonuçları açıklandıktan sonra yedek veya asil olarak iki farklı kategoride değerlendirilirsiniz. Asil kazanan öğrenciler direk kayıt yaparken yedek öğrenciler bulunduğu yedek sayısını beklemelidir. Çoğu zaman yedek öğrenciler yurtlara geç de olsa kaydını yaptırırlar. Bu noktada yapmanız gereken beklemektir. KYK’nın sitesinde ortalama 2-3 günde bir yedek başvuru sonuçları açıklanmaktadır. Örneğin geçtiğimiz sene 29 kez yedek başvuru sonucu açıklanmıştır.

18- KYK geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında muhteşem işler çıkardı. Turnuva, kurs, söyleşi, gezi ve programlardaki toplam katılımcı sayısı bir milyonu aştı. Yurtta kalan öğrenciler bu programlardan ücretsiz faydalanmaktadır.
kyk-yurtlari

İçindekiler

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. merhabalar. yaz okulu için başka üniversiteye gideceğim nöbetçi yurda ayrıyeten ödeme yapılıyor mu?

  2. Sömestr tatilinde kyk yurdunda barınmadığımız halde neden kyk yurt ücretini yatırıyoruz

  3. Dikey geçiş sınavı ile Uludağ Üniversitesine yerleştim. Kalacak yerim Yok. Yurt başvurusu yarın bitiyor.haftasonu olması nedeniyle okulların öğrenci işleri birimi kapalı. Henüz kayıt yapmadığım İçin yurt başvurusunda bulunamıyorum. Kalacak bir yere ihtiyacım var zor durumdayım

  4. Nesrin hanım merhaba. KYK yurt başvurusu yaparken ailevi durumunuz önemli. Yani anne-babası ayrı olan öğrencilere KYK yurdu daha kolay çıkıyor. Ancak KYK yurt başvuruları bitti. Ek yerleştirme, DGS, yüksek lisans, doktora öğrencisi değilseniz en yakın yurt başvurusu 2018 ağustosta.

    Başarılar dilerim.

  5. Sayin yetkili yazinizin icerigi cok aydinlatici bunun icin size tesekkur ederim. Size bir sorum olacak Anne ve babasi ayrilma durumunda olan universite ogrencilerine devlet yurdunda barinma yeri verilmesi mumkun mu eger mumkun ise nereye basvurulmasi gerektigi konusunda bilgi verirseniz memnun olurum saygilar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu