Haberler

Ankara Üniversitesini Kazananların Bilmesi Gerekenler

Ankara’da üniversite okumak ayrıcalıktır. Her alanda Türkiye’nin en iyi üniversite ve programları başkent üniversitelerinde bulunuyor. Gri şehrin siyaset kokan havası her alanda üniversiteleri olumlu etkilemektedir. Bu yazımızda Ankara Üniversitesini kazananların bilmesi gereken konular hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

1-) Ankara Üniversitesi Yerleşkesi nerede?
Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü, Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi, Gölbaşı Hazırlık kampüsü, Veterinerlik Fakültesi, Ziraat Fakültesi ve Tandoğan Kampüsünden oluşmaktadır. Ankara’nın hemen her yerinde kampüsü bulunan üniversite dağınık bir yerleşime sahiptir.

Cebeci Kampüsünde nam-ı diğer Mülkiye (Siyasal Bilgiler Fakültesi), Eğitim Fakültesi, İletişim Fakültesi ve 50 kampüsün 50-100 metre ilerisinde de Hukuk Fakültesi bulunmaktadır. Cebeci Kampüsü Kurtuluş-Dikimevi metro istasyonu arasında Cemal Gürsel Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Her iki metro istasyonuna da 5 dakika yürüme mesafesinde yer almaktadır. Ayrıca Kızılay’a yürüyerek 15 dakika mesafededir.

DTCF ise Sıhhiye’de yer almaktadır. Sık sık öğrenci olaylarıyla gündeme gelen DTCF 1935 yılında Atatürk’ün emriyle kurulmuştur. Tarihi binası ön ve arka bahçesi ve 3 binadan oluşan fakülte Ankara’nın göbeğinde yer almaktadır. Kızılay’a yalnızca 5 dakika yürüme mesafesinde, Sıhhiye parkına 2 dakika yürüme mesafesindedir. Otobüs, dolmuş ve metro güzergahında olduğu için fakültenin ulaşım sorunu yoktur.

Tandoğan Kampüsü Ankara Üniversitesinin en kapsamlı ve en büyük kampüsüdür. Bünyesinde rektörlük binası, Fen-Edebiyat Fakültesi, Mühendislik ve Eczacılık Fakültelerini barındırmaktadır. Kampüs adını bir dönem Ankara valisi olan Nevzat Tandoğan’dan almıştır. “Ülkeye komünizm gerekirse onu da biz getiririz.” sözüyle nam salan vali, Aşık Veysel’i Ulus’a sokmaması nedeniyle de çok eleştirilmiştir. 2016 yılında Tandoğan meydanı ve metro istasyonu ismi Anadolu olarak değiştirilmiştir. Kampüs metronun karşısında, öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu ünlü 7.caddeye yürüme mesafesinde, Kızılay’a yakın konumda yer almaktadır. Kampüsün bitişiğinde Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi yer almaktadır.

Tıp Fakültesi Cebeci’de yer almaktadır. Cebeci kampüsüne 10 dakika yürüme mesafesindedir. Metronun son durağı olan Dikimevi metrosuna da 5 dakika yürüme mesafesinde yer almaktadır.

Veterinerlik Fakültesi ve Ziraat Fakültesi Altındağ ilçesinin Dışkapı semtinde yer almaktadır. Merkeze nispeten daha uzak bir yerleşkededir. Ancak her iki fakültenin de ulaşım problemi bulunmamakta.

Hazırlık Yerleşkesi maalesef Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde yer almaktadır. Gazi ve Ankara Üniversitesinin 1 yıllık hazırlık sınıfı Gölbaşı’da. Aslında yadsınacak bir ilçe değil. Ankara şehir merkezine 20 km uzaklıkta, Ankara’nın en güzel gölüne sahip, havası nispeten daha temiz bir ilçe. Ancak öğrenciler açısından tabi ki sıkıntılı bir yer. Öğrenciler düzen kurduktan 1 yıl sonra Ankara’da yeni bir düzen kurmak zorunda kalıyor. Toparlamak gerekirse Ankara Üniversitesinde hazırlık sınıfı bulunan bölümlerde okuyan öğrenciler ilk senesini Yabancı Diller Yüksek Okulunun bulunduğu Gölbaşı ilçesinde geçirmektedir.

2-) Ankara Üniversitesinde yemek?
Hafta içi 11.30-13.00 saatleri arasında öğle yemeği çıkmaktadır. 4 çeşit sağlıklı, ev yemekleri tadında, bazı yerleşkede tabldot bazı yerleşkelerde ise porselen tabakta sunuluyor. 2017 yılı yemek ücreti 2.5 TL’dir. Bu süreçte size tavsiyem kesinlikle üniversitede yemek yemeye alışın. Hem fiyatı çok uygun hem de sağlıklı.

Tabi ki öğrenciler tek öğün yemekten şikayetçi. İkinci öğretim öğrencileri için örneğin yemek saatleri esnek değil. Hacettepe Üniversitesinde kahvaltı, öğle yemeği ve öğle yemeğini kaçıranlar için ara öğün bulunuyor. İlerleyen süreçte umarım yemek noktasında Hacettepe Üniversitesi örnek alınır.

3-) Ankara Üniversitesine Ulaşım nasıl?
Ankara’da şuan devlet ve vakıf olmak üzere 20 üniversite bulunuyor. Ankara Üniversitesinin birçok fakültesi Cebeci, Sıhhiye ve Tandoğan kampüsünde olduğu için bu 3 yerleşke de otobüs, metro ve dolmuş güzergahındadır. Bu yüzden kesinlikle ulaşım sıkıntısı çekmezsiniz. 2017 yılı itibariyle otobüs ve metro öğrenci bileti 1.75 TL. Tabi ki ilerleyen süreçte ulaşıma cüzi miktarda zam gelebilir.

Ulaşım konusunda eleştirilebilecek tek nokta gece 12’den sonra metro, otobüs, dolmuş gibi ulaşım araçlarının olmaması. 12’den sonra ulaşımın olmaması Başkente yakışmıyor.

4-) Ankara Üniversitesinde kendimi nasıl geliştirebilirim?
Aslında bu soruyu üniversite değil de şehir bazında sormak daha mantıklı olur. Ankara’nın başkent olması münasebetiyle şehirde kendinizi geliştirebileceğiniz çok fazla seçenek bulunmakta. Üniversitenin sürekli düzenlediği seminerler, hocaların konuşmacı olduğu paneller, üniversite içinde tenis, futbol, basketbol sahaları ve her fakültede aylık 30-40 TL civarı ücreti olan spor salonları, aktif üniversite kulüpleri…

6-) Ankara nasıl bir şehir?
Başkent, gri şehir olarak bilinir. 5 milyonu aşkın nüfusuyla Türkiye’nin 2.büyük kenti. Vakit geçirilebilecek Mogan Gölü, Eymir Gölü dışında nefes alabileceğiniz çok fazla yer maalesef yok. Bu yüzden Ankamall, Forum Ankara, CEPA, Armada, A City, Antares, Optimum, Kentpark, Kızılay AVM gibi onlarca AVM bulunuyor. Soğuk bir iklime sahip. Sonbaharda başlayan soğuklar mart ayı sonuna kadar devam ediyor. Hatta nisan ve mayıs aylarında kar yağdığı bile oluyor. Soğuk memleketten gelmeyen öğrenciler şehrin havasına alışmakta zorlanıyor. Sıkça hasta olmamak adına giyiminize dikkat edin. Bot, kaban, atkı gibi eşyalarınızı yanınızda getirmeyi unutmayın.

Siyaset ve bürokrasinin merkezi olduğu için takım elbiseli adamlara sıkça rastlamak mümkün. Denizi yok bu yüzden sahil kesiminden gelen arkadaşlar Ankara’ya alışmakta zorlanabilir. Eksikliklerine rağmen ankara muhteşem bir şehir. İnsanı kendine çeken, vazgeçilmez bir özelliği var.

7-) Ankara Üniversitesi öğrencilerinin barınma tercihleri nelerdir?
Üniversiteliler için 3 farklı barınma tercihi bulunuyor.
a) Öğrenci evi: Ankara Üniversitesinde okuyan öğrenciler genellikle Kolej, Kurtuluş, Cebeci, Sıhhiye semtlerinde kalmaktadır. Tabi ki dağınık bir yerleşime sahip olduğu için üniversite kampüsünüze yakın yerlerde kalmanızı tavsiye ediyoruz. Üniversite kampüslerine yakın 3+1 evlerin kiraları ortalama 800-1200 TL civarındadır.

İlk yıldan evde kalmanızı önermiyorum. Zira tek başına eve çıkmanız çok masraflı olabilir. Arkadaşlarınızla çıkmak içinse zamana ve arkadaşlarınızı tanımaya ihtiyacınız var. Öğrenci evi giriş-çıkış sorunu olmaması, kendinize ait odanızın olması, istediğiniz zaman yemeğinizi yapabilme imkanına sahip olunması bakımından rahat olsa da maddi açıdan külfeti ağırdır. Öğrenci evinin aylık kira, depozito, emlakçıya komisyon, ev eşyası alma, ısınma-elektrik-su-internet gideri, yemek yapma, bulaşık ve temizlik sorunu, ev arkadaşlarınızla anlaşamama gibi sorunları vardır.

b) KYK (Devlet) Yurtları: Maddi açıdan en uygun barınma tercihidir. Yurt tipine göre aylık 200-300 TL arası bir ücreti bulunuyor. Bunun yanında devlet her öğrenciye günlük 10 TL yemek yardımı yapıyor. Yani günlük size verilen 10 TL ile kahvaltı ve akşam yemeğinizi yiyebilirsiniz. Tabi her yemeğin fiyatı farklı, bu yüzden 10 TL üstü yemek yerseniz üstünü nakit olarak ödersiniz. Yemek ücretleri porsiyon başı çok uygundur. Kısacası yemek yardımıyla birlikte yurtta ücretsiz kalıyormuş gibi barınacaksınız.

Bu güzelliğin yanında yurt odalarında fazla kimse olması, oda arkadaşlarınızı seçememeniz, üniversitenize uzak bir yurt çıkma ihtimali, banyo-tuvalet-temizlik sorunu, internetin az çekmesi, giriş-çıkış saatlerinin bulunması gibi dezavantajları da var. Tabi en önemli dezavantaj KYK başvurusu yapmanıza rağmen asıl listede bulunmamanız. 300 bine yakın öğrencinin bulunduğu şehirde KYK yurt kontenjanı çok sınırlıdır. Bu yüzden yurda yerleşmeniz zor oluyor. Yedek sırada olan adaylar da aylarca beklediği için kalacak yer sorunu oluyor.

c) Özel yurtlar: Ankara Üniversitesi çevresinde onlarca özel kız & erkek yurdu bulunuyor. Yurt fiyatları yemekli/yemeksiz, üniversiteye yakınlığı, imkanları, odalarda kalan öğrenci sayısına göre farklılık göstermekle birlikte 2017 yılında aylık ortalama 700-1200 TL arası değişiyor.

Artık üniversitelere kayıtlar internet üzerinden yapıldığı için kayıt için Ankara’ya gelmenize gerek yok. Yine de veli ve öğrenciler kalacak yer sorununu halletmek için sokak sokak özel yurt arıyor. Unibilgi’ye ait Yurt Rehberi sitesinde Ankara Üniversitesine yakın tüm yurtları, Google Street-yurt fotoğrafları-imkanlar-iletişim bilgileri özellikleriyle liste halinde görebilirsiniz.

Ankara Üniversitesine yakın kız yurtları ve Ankara Üniversitesine yakın erkek yurtları bağlantılarını kullanarak özel yurt listelerine ulaşabilirsiniz.

Ankara Üniversitesine dair kafanıza takılan her şeyi bana sorabilirsiniz. Mutlu ve başarılı bir üniversite yaşantısı geçirmeniz dileğiyle.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Ankara üniversitesi ve gölbaşı kyk kız öğrenci yurdu arası mesafeyi nasıl gidebiliriz

  2. Merhaba. Ankara Üniversitesinin hazırlık bölümü Gölbaşı ilçesinde. Gölbaşı-Ankara arası araçla yaklaşık 20-25 dakika. http://yurt.unibilgi.net/tags/golbasi-erkek-yurtlari/ buradan Gölbaşı erkek yurtlarına ulaşabilirsiniz. Emek’te özel yurtta kalırsanız Gölbaşı yaklaşık 20 dakika sürer dolmuşla. Gidip gelebilirsiniz. Ancak zor olabilir. Bahçelievler ve Beşevler ters kalabilir. Konya yoluna yürümeniz lazım Gölbaşı dolmuşlarına binmeniz için. Bu yüzden AŞTİ’nin bulunduğu yola yakın bir özel yurt seçimi yaparsanız ulaşım sorununu halledebilirsiniz.

  3. ankara ünüversitesi siyasal bölümünde okuyacağım haliyle hazırlığı gölbaşında devam edeceğim gölbaşında kyk erkek yurdu varmı veya tavsiye edeceğiniz özel yurt varmı,Bahçeli evler veya emek te oturursam ulaşımı nasıldır sıkıntı çekermiyim, şimdiden teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu