Haberler

Baştan Sona Yüksek Lisans Süreci

Lisans eğitimi tamamlandıktan sonra devam edilen eğitime Yüksek Lisans denir. Tezli Yüksek Lisans ve Tezsiz Yüksek Lisans olmak üzere ikiye ayrılır. Hangi amaçla yüksek lisans yapacağımız Tezli veya Tezsiz Yüksek Lisans yapma tercihimizi belirler.

Akademisyen olmak, bir alanda uzmanlaşmak, bilimsel araştırma yapmak istiyorsak bu durumda tezli yüksek lisans yapmamız gerekecektir. Çalıştığımız işle ilgili veya merak ettiğimiz bir alanla ilgili bilgilerin uygulamada nasıl kullanıldığını merak edip uygulamak istiyorsak tezsiz yüksek lisans yapmamız gerekecektir. Tezli yüksek lisans başvurularında ALES puanına sahip olma zorunluluğu vardır. Tezsiz yüksek lisansta ALES şartı yoktur.

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) adayların sayısal, sözel ve mantıksal düşünme yeteneklerini ölçmeyi amaçlayan bir sınavdır. ALES puanı başvurulan bölüm ve üniversitelerde değişiklik göstermekle beraber YÖK (Yüksek Öğretim Kurumu) tarafından en az 55 puan olarak belirlenmiştir.

Yüksek lisans yaparken başvuru sırasında aranan diğer bir şart ise yabancı dil puanıdır. Yabancı dil sınavları çeşitlilik göstermekle beraber en yaygın olanı ÖSYM’nin yapmış olduğu YDS (Yabancı Dil Sınavı)’dır. YDS sınavına alternatif olarak Anadolu Üniversitesi’nin düzenlemiş olduğu YÖKDİL sınavına da girilebilir. YÖKDİL sınavı YDS sınavına göre öğrenciler açısından daha basit görülmektedir. Yüksek lisansa kabul edilmek için YÖKDİL sınavı tercih edilebilir fakat tezli yüksek lisans yapıldığında daha derinlemesine bilimsel araştırmalar yapılacağı için yabancı dile ihtiyaç duyulmaktadır. Yüksek lisans yaparken karşılaşılan en büyük problemlerden biri yabancı dildir. Çalışmaların büyük bir çoğunluğu İngilizce yazılmaktadır. Bu da İngilizceyi sadece yüksek lisansa kabul edilmek için bir sınav puanı olarak görmememiz araştırmalarımızı daha derinlemesine yapabilmek için bir araç olarak görmemiz gerekmektedir.

Tezli yüksek lisans eğitim süresi 2 yıldır (4 dönem). Öğrenci eğitim veya tez döneminde başarısız olursa 2 dönem daha ek süre verilir. Tezsiz yüksek lisans eğitim süresi ise 1 yıl (2 dönem)’dir. Burada da aynı şekilde eğitim döneminde öğrenci başarısız olursa (1 dönem) daha ek süre verilir. Öğrenci verilen ek sürede başarısız olursa yükseköğretim ile ilişiği kesilir. Yüksek lisans yaparken amacımıza göre farklı bölümlerde yapabiliriz.

Elektrik – Elektronik Mühendisliği lisans mezunuyken bu bölüme yakın olan Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği gibi bölümlerde de yüksek lisans  yapabilirken Ekonomi, İstatistik gibi farklı bölümlerde de yapabiliriz. Yüksek lisansın amacı öğrenciye ilgili alanda bilimsel anlamda yetkinlik kazandırmak olduğu için öğrenci yüksek lisans yaparken lisansta eğitim aldığı bölümde veya yukarda belirtildiği gibi birbiriyle ilişkili olan bir bölümde yaparsa eğitimini tamamlaması ve bu alanda uzmanlaşması daha kolay olacaktır. Farklı bir bölümde yapmak istediği takdirde yeni terimlerle karşılaşacağı için literatür taraması yaparken ekstra çeşitli zorluklarla karşılaşacağından eğitimini tamamlaması güçleşecektir.

Yüksek lisans yaparken diğer bir önemli husus ise yurt dışında eğitim görmektir. Kişi yurt dışında yüksek lisans yapma imkanına sahipse hiç düşünmeden bu fırsatı değerlendirmelidir. Yurt dışında yüksek lisans yapabilmek için bilindiği üzere iyi düzeyde yabancı dil bilgisi gerekmektedir. Adaylar TOEFL sınavıyla bu bilgisini belgelendirip diğer belgelerini de tamamlayarak yapabilirler. Yurt dışında yüksek lisans yaparak iyi bir eğitim kalitesi, ileri teknoloji ve yenilikçi yaklaşımla öğrenci kendine çok şey kazandıracaktır. İster özelde çalışan ister akademisyen olmak isteyen aday yurt dışında yüksek lisans yapması halinde rakiplerinden ayrıcalıklı olacaktır. Genellikle yurt dışında yüksek lisans veya doktora yapmak için giden öğrenciler gerek eğitim açısından gerek iş imkanlarından dolayı ülkemize geri dönmemektedirler.

Yurt dışında hem yüksek lisans yapıp hem de çalışarak iyi bir kariyere kısa bir sürede ulaşabilmektedirler. İyi bir lisans eğitimi almak ve alanımızda uzman olmak istiyorsak bilimle iç içe olmamız bilime aç olmamız gerekmektedir. Bu bakış açısıyla eğitim aldığımız takdirde karşılaşacağımız bir problem bize engel değil de hedefimize ulaştıracak bir araç olarak görünecektir.

Yüksek lisans yapmaya lisans 3 veya 4. sınıftayken karar verilmelidir. Vakit kaybetmek istemiyorsak ve alanımızda iyi bir bilim insanı olmak istiyorsak kararlarımızda bu sürece dikkat etmemiz gerekmektedir. Ülkemizin kalkınması ve gelişmiş bir ülke olabilmek için daha fazla bilim insanına ihtiyaç duymaktayız. Bu da yüksek lisans yapmaktan geçmektedir. Bilimle yaşamak istiyorsanız ve bende literatüre bilime bir şey katmak istiyorum diyorsanız yüksek lisans yapın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu