Haberler

1 milyona yakın öğrenci icralık oldu

Öğrenim kredisi, Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesinde üniversite öğrencilerine verilen karşılıklı parasal yardımdır. İsteyen her öğrenci başvuru süresinde öğrenim kredisi alabilmektedir. Öğrenim kredisi de burs ücretiyle aynıdır. 2015 yılında bu ücret 330 TL’dir. Üniversiteyi zamanında bitiremeyen öğrencilerin öğrenim kredileri sona ermektedir. Örneğin 4 senede bitirmesi gereken okulu bir öğrenci 6 senede bitiriyorsa 2 yıllık dönemde kredi alamayacaktır. Öğrenim kredisiyle ilgili öğrencileri asıl uyarmak istediğim konu geri ödemenin zor olmasıdır.

4 yıl boyunca ortalama 360 TL aldığımızı varsayarsak mezuniyet sonrasında öğrenim kredisi alan bir öğrenci 17.280 TL + faiz ödeyecektir.

*Erkek öğrenciler üniversite bittikten 2 yıl sonra borçlarını ödemeye başlarlar.
* Kız öğrenciler ise işe başladıktan sonra borçlarını ödemeye başlarlar.
* 2 yıl sonunda iş bulamayanlar KYK’ya başvuru yapıp borcu 1 sene daha erteleyebilmektedir.

1 milyona yakın öğrenci icralık oldu

Bugün Gazetesinin yaptığı habere göre “Üniversite hayatı boyunca maddi güçlükler nedeniyle devletten öğrenim ve katkı kredisi alan 947 bin 173 yeni mezun öğrenciye icra yolu göründü.”

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK)’nın faaliyet raporuna göre borçlarını zamanında ödemeyen 947.173 kişinin evrakları vergi dairelerine gönderildi. Ayrıca 2014 yılı içerisinde 23 bin 226 öğrencinin öğrenim, 12 bin 781’inin ise katkı kredi borçlarını ertelettiği belirtildi.

Bu verileri dikkate alarak eğer ihtiyacınız yoksa lütfen öğrenim kredisi almayın. Üniversite bittikten sonra nasıl ödeyeceğim korkusunu yaşamak yerine üniversite yaşantınızda bazı harcamalarınızı kısın.

İlgili Makaleler


Başa dön tuşu