Haberler

Çalışmayan Anneye Doğum Yardımı Parası Verilmesi

Çalışmayan anneye doğum yardımı parası sosyal devlet ilkesi doğrultusunda, devlet tarafından sağlanan yardımların bir türüdür. Farklı isimler kullanılarak da adlandırılan bu yardımın miktarı doğacak çocuk başına değişmektedir. Anneye yapılan doğum yardımı parası, karşılıksız yani geri ödemesiz olup herhangi bir vergi kesintisine de tabi değildir. Aynı şekilde herhangi bir borca karşılık olarak kesilmesi de mümkün değildir.

2018 Yılı Çalışmayan Anneye Doğum ve Süt Yardımı

Doğum yapan annelere verilen doğum yardımı birçok farklı şekilde adlandırılabilir. Halk arasında doğum parası, doğum yardımı, süt parası, süt bedeli olarak da adlandırılan bu yardım aslında annenin doğum yaptığı her çocuğu için bir kereye mahsus kendi hesabına yatan nakit tutardır. Süt parası ise yine aynı şekilde her doğan çocuk için sadece bir kere verilen doğum yardımından farklı bir ödenektir. Doğum parası ne kadar 2018 diye sorulacak olursa kişinin;

  • Canlı doğan ilk çocuğu için 300 TL
  • Canlı doğan ikinci çocuğu için 400 TL
  • Canlı doğan üçüncü çocuğu için de 600 TL’dir. Kişinin üçüncü çocuğundan sonraki her doğumu için aynı şekilde 600 TL. ödeme yapılmaktadır. Bunun yanında 2018 yılı için belirlenen süt parası tutarı da 149 TL’dir.
  • İkiz çocuklar için 2018 yılında belirlenen tutar 1000 TL’dir.

Doğum Parası Alma Şartları:

Uygulama Mayıs 2015 tarihinde başlamış olup, belirtilen tarihten bu yana kesintisiz devam etmektedir. Doğum parası başvuru için;

  • Annenin doğumdan sonraki 6 ay (180 gün) içerisinde bulunduğu il ya da ilçedeki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma derneklerine bizzat başvuru yapması gerekmektedir. Bu başvuru, 2017’den itibaren Bakanlığın internet sitesi üzerinden de ilgili evrakların sisteme girilmesi vasıtasıyla yapılabilmektedir.
  • Yardım parası almanın ilk şartı annenin dünyaya gelen bebeğinin canlı doğmuş olması ve başvuru esnasında da canlı olması, annenin ve bebeğin üzerinde T.C. kimlik numarası olan nüfus cüzdanına sahip olmalarıdır. Ölü doğumlarda bu yardım verilmemektedir.
  • Yardımdan faydalanmak için annenin ya da babanın birisinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması yeterlidir.
  • Mavi kartı olanlar da başvuru şartlarını yerine getirmek koşuluyla yardımdan faydalanabilirler.
  • Yardımdan yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da faydalanabilir. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları büyükelçilik ve konsolosluklar vasıtasıyla ilgili yardım için gerekli başvuruyu yapabilirler. Yardım ödemesiyle alakalı ayrıntılı bilgi başvurulan kurum tarafından kendilerine verilecektir.
  • Bu yardım asıl itibariyle sadece çalışmayan anneye doğum yardımı değildir. Doğum itibariyle herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tâbi olmayan ve sosyal güvencesi olmayan bir annenin bu yardımdan faydalanacağı gibi, herhangi bir kurumda çalışan ve doğum izninde olan anneler de çalışan anneye yardım parası başlığında bu yardımdan faydalanabilmektedirler.
  • Sadece çalışan anneler için doğumdan önceki yıl içerisinde 12 aylık sürede en az 90 gün sigorta priminin yatırılmış olması, çalışmayan anneler için de, annenin kendisinin ya da eşinin son 5 yılda en az 120 gün sigorta primi ödemiş olması yeterlidir.
  • Ayrıca çalışan anneler için 2018 yılında 5050 TL. iş görmezlik ödeneği de verilmektedir.

Ödemeler Hangi Yolla Yapılmaktadır?

Çalışmayan anneye doğum yardımı parası başvuru şartlarının tam yerine getirilmesinin ardından, başvuruyu takip eden ilk ay annenin T.C. kimlik numarası üzerinden PTT şubelerine yatırılır. Doğum parası sorgulama 2018 kapsamında ilgili tutarlar, Türkiye genelindeki tüm PTT şubelerinden annenin kimlik ibrazıyla kolaylıkla çekilebilmektedir. Konuyla alakalı ayrıntılı bilgi 183 veya 144 numaralı telefonlardan da alınabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu