Haberler

Çift anadal ve yandal nedir?

Görmekte olduğunuz lisans eğitiminiz yanı sıra kayıtlı olduğunuz üniversitedeki başka bölüm ya da programın derslerini aynı süreçte alarak, her iki programdan da başarılı olmanız durumunda mevcut diplomanızın yanı sıra ikinci bir diploma verilir ve bu diploma çift anadal yaptığınız anlamı taşır. Bunun yanı sıra, kayıtlı olduğunuz bölümde öğreniminize devam etmekte iken, aranan koşulları karşılamanız halinde, aynı yükseköğretim kurumu çatısında bulunan başka bir programdan belirli bir konuya ilişkin sınırlı dersin alınması sonrasında diploma olmayan ancak o konuda eğitim aldığınızı belgeleyen bir evrakı almaya hak kazanmaya yandal denilir.

Çift anadal ve yandal şartları nelerdir?

Yandal için, başvuru zamanınıza kadar almış olduğunuz derslerin tamamını başarı ile tamamlamış olmanız gerekmektedir. Ayrıca ortalamanızın 100 üzerinden en az 65 olması zorunludur. Ancak üniversitelerin farklı uygulamaları söz konusu olabilmektedir. Bu noktada bazıları 4.00 üzerinden 2.50 ortalama istemekte iken, bazılarında 2.70 ya da 3.00 ortalama aranabilmektedir. Hatta kimi üniversitelerin, sınıf başarı sıralamasında % 20 lik dilimde olmayı şart koştukları görülmektedir. Çift anadal nasıl yapılır sorunuza karşılık gereken 2. Koşul:  Süresinde başvurunun yapılmış olmasıdır. Öğrencilerin anadal ve yan dal sertifikasını alabilmeleri, belirli bir süre ile sınırlandırılmıştır. Bu süre en erken 3. Yarıyılınız ve en geç 5. Yarıyılınızın başı olarak belirlenmiştir.

Çift anadal yapılması, yandala göre çok daha sıkı şartlara bağlanmıştır. Bunun sebebi, aynı anda 2. Bir diploma almanızdan ve dolayısı ile 2. Bir üniversite bitirmiş sayılmanızdan kaynaklanmaktadır. Çift anadaldan mezun olabilmeniz için daha çok dersi başarı ile tamamlamanız gerekmektedir. Bu derslerin kredisi üniversitenin iç düzenlemelerine göre değişmekle birlikte, genellikle, anadal programında 40 yandal programında 18 kredi veya anadal 36 yandal 15 kredi şeklindedir.  Bu saydıklarımız çift anadal ve yandalın pozitif yükümlülük getiren şartlarıdır. Bunların yanı sıra bir de negatif yükümlülüğünüz bulunmaktadır.  Bu yükümlülük; yapmamanız gereken bir kuralı kapsamaktadır. Birinci lisans eğitimini aldığınız alanda,  belirli bir ortalamanın altına düşer iseniz anadal ve yandal eğitimi ile ilişiğiniz kesilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu