Haberler

Denklik Alırken Sorun Yaşamamak İçin Bilmeniz Gerekenler

Yurt dışında okudunuz okulunuz bitti artık diplomanıza ülkemizde denklik alma aşamasına geldiniz tam bu noktada bilmeniz gereken birkaç anekdot mevcuttur. Aslında bu konuda en iyi bilgiyi http://www.yok.gov.tr/web/denklikbirimi/denklik-basvurulari ilgili siteden alabileceğinizi belirterek yine de birkaç noktaya değinmekte fayda görmekteyim. Denklik ilk olarak;

  • Önlisans
  • Lisans
  • Yüksek lisans diplomaları için YÖK tarafından verilmektedir. Denklik alırken bilmeniz gereken ilk kural diploma tercümesi yaptırmanız gerçeğidir. Diplomanızın okuduğunuz ülke dilinden Türkçeye tercümesi ardından noter onayı yapılması şarttır. Fakat Bulgaristan için durum iraz daha farklıdır. Bulgaristan’da eğitim görenler diplomalarını tercüme ettirip okudukları ülkede apostilli olarak Türkiye’ye getirmek zorundadırlar. Daha sonra ülkemizde tercüme ve noter aşaması ile YÖK’e gerekli başvuru yapılabilmektedir.

Denklik Başvuru Aşamaları

Denklik için izlenmesi gereken yol ilk olarak okuduğunuz okuldan diplomanızı alacaksınız. Ardından okulda gördüğünüz dersleri gösteren belge olan transkripti alacaksınız. Transkriptiniz de aynen diploma gibi tercümeli olmak zorundadır. Ayrıca kimlik belgeleri gibi ve YÖK başvuru formalarını eksiksiz doldurmanız gereklidir. Diploma tercümesi ve transkript tercümesi tamamlandıktan sonra evraklara noter onayı alınarak artık kuruma sunulmak üzere hazır demektir. Evraklarda dikkat edilmesi gereken konu eksiksiz bir başvuru yapmaktır. Zira en ufak eksiklikte dosyalar işleme alınmayıp süreç yeniden işletilmekte ve sizlerden evrakların tamamlanması beklenmektedir. Bu sorunu yaşamamak için YÖK’ün sitesi iyi incelenmeli ve süreç harfiyen yerine getirilmelidir.

Denklik Başvurusu Maliyetleri

Denklik başvuruları öncelikli olarak evrakları tamamladıktan sonra elinizdeki tercüme edilmesi gereken tüm evrakların öncelikle tercümesi yapılır. Noter onaylı diploma tercümesi ve noter tasdikli transkript tercümesi zorunlu olmakla birlikte ek evrak istenmesi durumunda bu evraklarında tercüme ve noter aşamaları tamamlanır. Bunların yanında yine Evraklar noter aşamaları bittikten sonra YÖK kurumuna bireysel olarak başvuru yapmanız gerekmektedir. Eğer bireysel başvuru yapamıyorsanız vekaletle işlemlerinizi sürdürmeniz gerekir. Posta yolu ile evrak kabul etmeyen kurum sizlerden bizzat gelmenizi talep eder. Tüm bu durumlar ek masraflara dahil olur. Biraz yorucu ama sonunda okuduğunuz emeğin karşılığını onaylayan pozisyonunda olan YÖK süreci bu şekilde işlemektedir. Denklik başvurularında İmge Tercüme Bürosu olarak tüm işlemler sizler için tarafımızca yapılmaktadır. Ayrıca ofisimiz tercüme ve noter aşamalarında takıldığınız yerlerde sizlere danışmanlık desteği vererek bu süreci hızlı bir şekilde aşmanıza yardımcı olmaktadır. Evrakların YÖK’ün istediği formatta hazırlanması ve teslimi gibi durumlar sizlere ayrıntılı olarak bilgi olarak verilmektedir.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu