Haberler

Ders Çalışırken Nasıl Motive Olunabilir ?

Derslerde başarılı olmayı neredeyse tüm öğrenciler ister. Kimisi odağını elinde olmadan veya elinde olarak başka taraflara çevirir kimisi motive olamadığından şikayetçi olur. Motive olamayan öğrenciler kendilerini motive etmek durumundadırlar. Ders çalışırken motive olamamak veya ders çalışmaya başlayamamak konusunda sıkıntısı olan öğrenciler için ipuçları hazırladık.

Her şey Beyninizde Gizli

İnsan biyolojisinin kuşkusuz en garip organı olan beyin, uzmanlar tarafından hala tam olarak çözülememiş durumda. Ama insan tecrübesi şunu iyi ifade etmekte. Her şey akılda başlar. Eğer bir konuda başarılı olmak istiyorsanız, motive olmak istiyorsanız öncelikle beyninizle yapacağınız işi başarabileceğinize inanın. Eğer siz ders çalışmaya tam olarak karar verirseniz, hiçbir güç sizin önünüzde engel oluşturamaz. Aklınıza takılan şeyler olacaktır. Acaba arkadaşlarım neler yapıyor? Acaba en son bitirdiğim oyunun yeni bir serisi çıktı mı? Bu düşüncelerle aklınızı doldurmayın. Bu düşünceleri boş vakitlerinizde değerlendirebilirsiniz. Fakat ders çalışma masanıza oturduğunuzda sadece çalıştığınız ders konusuna odaklanın.

DERS ÇALIŞMA ORTAMI

Ders çalışırken bir anda dikkatim dağılıyor. Garip düşüncelere dalıyorum. Gözüm televizyona, bilgisayara kayıyor ve neredeyse iki saat orada takılı kalıyorum. Öğrencilerin genel olarak kurduğu cümleler bu şekilde. Bunu önlemenin yolu ise çalışma alanınızı düzenlemekten geçiyor. Eğer ders çalışma alanınız ders çalışmaya uygun değilse sıkılmamak, motive olamamak mümkün değildir. Nasıl bir alanda ders çalışabilirsiniz? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişse de genel olarak çalışacağınız alan sessiz, uygun olarak ışık alan ve mümkünse telefon, bilgisayar, televizyon gibi aletlerin yakınınızda olmadığı yerler olmalıdır.

YARDIM AL!

Arkadaşlarından, hocalarından ve en önemlisi ailenden yardım almayı ihmal etme. Özellikle ailenle bu yolculuğu beraber yapman hem senin iyi hissetmen hem de kendin iyi hissetmen için çok iyi olacaktır. Unutma onlar her zaman senin yanında ve iyiliğini istiyorlar. Ayrıca neredeyse tüm motivasyonsuzluk sorunları bir konuyu anlamadıktan sonra diğer konuya başlayamamaktan kaynaklanıyor. Bunun için anlamadığınız konuları, soruları utanmadan ve sıkılmadan hocalarınıza, arkadaşlarınıza sormaya çalışın. Eğer o konuyu anlayabilirseniz bir konuyu daha halletmiş olmanın verdiği özgüvenle diğer konuya ve derse motive başlamış olursunuz.

DERS KAYNAKLARI

Ders kaynaklarınızı seçerken çok dikkatli olun. Her zaman iyi yayınların iyi kitaplarını satın alın. Okulda veya dershanelerde verilen kitaplarla yetinmeyin. Eğer maddi durumunuz da yeterliyse daha fazla kaynaktan yararlanmanız her zaman iyi olacaktır. Akıcı anlatımları olan ve kaliteli sorular içeren kaynakları almaya çalışın. Kitaplarınız için internette araştırmalar yapın. Diğer öğrencilerin o kitaplar hakkında yaptığı yorumları okuyun ve kendinize en iyi kaynakları seçin. 

ASLA PES ETME

Bu söz size klasik gelebilir. Hakkında onlarca film çekilen bir söz sonuçta. Ama başarı her zaman pes etmeyenlerin yanında yer alır. Bunu unutmadan hiçbir zaman, sonuçlar ve denemeler ne kadar istediğiniz gibi olmasa da asla ders çalışmaktan vazgeçmeyin. Çünkü sadece pes etmeyenler emeğinin karşılığını alır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu