Haberler

Erasmus Nedir?

Erasmus Nedir?

Erasmus, Avrupa ülkeleri tarafından yapılan, başarılı öğrencilerin 6 ay veya 12 aylık bir süre ile değiştirilmesini sağlayan, oldukça popüler bir öğrenci değişim programıdır. Türkiye’deki birçok üniversitede uygulanan bu program, Avrupa’nın 31 ülkesinde uygulanmakta, her üniversite anlaştığı belirli Avrupa üniversiteleri ile kendi arasında öğrenci değişimi yapmaktadır.

Erasmus’un Uygulanma Amacı Nedir?

Erasmus programının uygulanmasındaki en büyük amaç, Avrupa ülkeleri arasındaki iletişimi güçlendirmek ve bilgi paylaşımını sağlamaktır. Erasmus programı öğrencilerin ufkunu geliştirerek, öğrenciyi üretkenliğe ve yeni bilgiler öğrenmeye teşvik etmek, farklı imkanlara ulaşmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

Erasmus programının amacı öğrenciye dil öğrenmesinde veya yabancı dilini geliştirmesi için imkan sağlamak değildir. Her ne kadar ülkemizde birçok öğrenci bunu bir amaç olarak görse de bu durum sadece erasmus programının sağladığı bir ayrıcalıktır.

Erasmus Şartları

1.     Erasmus programına başvurabilmek için öğrencinin 100’lük puan sisteminden minimum 75 puan ortalamasına sahip yıl sonu diploma puanı olması gerekir. 4’lük sisteme göre bu şart 2.5’tir.

2.     Hazırlık senesi dahil olmamak şartıyla kişinin en az bir öğretim yılını tamamlamış olması gerekir.

3.     Öğrencinin üniversite tarafından yapılan dil sınavında istenilen puana ulaşması gerekir.

4.     Erasmus programından her öğrenci bir kez yararlanabilir. Bu yüzden de daha önce erasmus yapmamış olmalıdır.

5.     Vize problemi olmamalı, verilen süre içinde gerekli şartları sağlayabilmelidir.

Erasmus Nasıl Yapılır?

Erasmus yapmak için öğrencinin öncelikle gerekli şartları sağlaması gerekir. Gerekli şartların tamamını sağlayan öğrenciler üniversitenin öğrenci işleri üzerinden erasmus başvurusu yapabilirler. Başvuruları kabul edilen öğrenciler için üniversite bir dil sınavı hazırlar. Bu dil sınavında yapılan puan ve yıl sonu diploma puanının belirli oranda yüzdeleri alınarak kişilerin erasmus derecesi belirlenir.

Her üniversitenin anlaştığı birden fazla ülke ve üniversite vardır. Bu üniversitelerin seçimini ise öğrencilere bırakırlar. Öğrenciler erasmus derecesine göre öncelikli tercih sıralamasını yapar ve bunu üniversitesini bildirir. Erasmus başvurusu yapan kişiler arasından yapılan tercihlerin sıralamasına göre kişinin kazandığı okul ve ülke belirlenir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu