Haberler

Ertuğrul 1890 Filmi Japonya’da Oscar Adayı Oldu

Türk-Japon ortak yapımı tarihi film Ertuğrul 1890 Japonya’da oscar adayı oldu. Mitsutoshi Tanaka’nın yönetmenliğini yaptığı film Japon Akademi Ödülleri’nde, “En İyi Film” dalında 5 aday arasına girmeyi başaran “Ertuğrul 1890”, “En iyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yönetmen, En İyi Görsel Çekim, En İyi Müzik, En İyi Işık, En İyi Ses Kaydı, En İyi Montaj, En İyi Sanat Yönetmeni” olmak üzere toplam 10 dalda aday gösterildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın da öğrencilere izlemesi için öneride bulunduğu filmin konusu şu şekilde;
1887 yılında Japonya’nın üst düzey yetkilileri İstanbul’u ziyaret eder. Bunun üzerine Ertuğrul Fırkateyni de Japonya’ya gider. Ertuğrul, geri dönüşte kayalıklara çarpar ve fırkateynde bulunan 681 kişi boğularak can verir. Fırkateynde yalnızca 69 kişi sağ kalır. İlerleyen yıllarda Türk-Japon dostluğuna atfen kazanın gerçekleştiği bölgeye anıt dikilir.

Yine Türk-Japon dostluğunu pekiştiren bir diğer olay da şu şekildedir; İran-Irak savaşı sırasında Saddam Hüseyin’in emriyle Tahran havaalanı 1 gün içinde kapatılacağı duyurulur. Japonya dışında tüm ülkeler uçaklarını göndererek vatandaşlarını Tahran’dan çıkarır. Bu durumu öğrenen Turgut Özal’ın emriyle 215 Japon yolcuyu ülkelerine götürmek üzere Tahran’a uçak gönderilir.

Bu tarihi olayları anlatan Ertuğrul 1890 filmi gerek oyuncuları gerek yönetmeni gerek de yaşandığı bölgeyle ilgili olarak KPSS’de soru olarak gelebilir. Güncel sorular kısmında bu tarz olaylar ÖSYM’nin dikkatini çekmektedir. Bu sebeple KPSS’ye girecek adayların film hakkında detaylı bilgi edinmelerini öneririm.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu