Haberler

Gazi Üniversitesi Bologna Süreci

Herkese selamlar,

Öğrencilerini mağdur etmeyi  alışkanlık haline getiren İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Senatosu, Bologna süreci ile ilgili henüz içeriğini kimsenin idrak edemediği yeni bir içerik yayınladı. Yayınlanan içerik daha sonra kaldırıldı ve yarın (10 Eylül) ayrıntılı bir açıklama ile birlikte yeniden yayınlanacağı duyurusu yapıldı.

Ders seçimlerine 3 gün kala 77 sayfalık bir sistemin açıklanması öğrencileri mağdur etmektedir. Oluşan bu mağduriyet ilerleyen günlerde öğrencilere büyük sıkıntılar yaşatacaktır.

Anladığım kadarıyla Bologna sürecindeki yeni düzenlemeyi sizlere aktarmaya çalışacağım.

* Öncelikle “Kamu Yönetimi, İşletme, Uluslararası İlişkiler bölümlerini %30 okuyan öğrenciler 12 ingilizce dersin tamamını vermeden mezun olamayacak.“ maddesine dikkat edelim.

* Sistemde karışıklığa yol açan en önemli konulardan biri kredi sisteminin değişmesi oldu.

Eski sisteme göre YÖK dersleri (Türk Dili, Enformatik) 2 kredi; diğer dersler de 3 krediydi. 

Yeni kredi sisteminin adı: AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) Bu sisteme göre derslerin yeni kredileri ders saatleriyle orantılı olarak 1-10 arasında değişmektedir.

Örneğin siyaset bilimi dersinin eski kredisi 3 iken yeni sistemde dersin kredi sayısı 4’e yükselmiştir.

Peki bu ne anlama gelmektedir?

AKTS’ye göre toplamda 240 krediyi toplayamayan öğrenciler mezun olamayacak.Yani 8 dönemin tamamında yeni sisteme göre en az 30’ar kredi yapmak zorundasınız. Bu krediler zorunlu ve seçmeli olarak ayrılmıştır.

1. Sınıfta 17 tane;
2. sınıfta 6 tane;
3. sınıfta 6 tane;
4. sınıfta 6 tane olmak üzere toplam 35 tane zorunlu ders tamamlamamız gerekmektedir.
Önemli: 35 zorunlu derse 7 YÖK dersi de dahildir. 28+7 YÖK dersi.

Bununla birlikte 2, 3. ve 4. sınıfta her dönem ikişer tane olmak üzere toplamda 12 adet seçmeli dersi tamamlamamız gerekmektedir. Görsel olarak durumu anlatacak olursak;

İşe ilk önce eski ve yeni programın karşılaştırması ile başlayalım;

Eski ve yeni programa göre uygulanacak program aşağıdaki gibidir.

Bu programa göre 1.sınıftaki 5 zorunlu 4 YÖK dersinin tamamını geçmek zorundayız. Burda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta çoğu dersin sınıf ve döneminin değişmesidir. Örneğin 1.sınıf 2.dönemdeki Bilimsel Araştırma Teknikleri dersi daha önceki sistemde 2.sınıf dersi olarak gözükmektedir.

30 krediyi tamamlamak adına (kamu yönetimi öğrencileri) bu derslerin tamamını vermekle yükümlüdür.



2.sınıf ilk dönemindeki derslerse aşağıdaki gibidir. Yeni programa göre 2.sınıf ilk döneminde 3 Zorunlu, 2 seçmeli dersi vermek zorundayız. Yani yazılı Siyasal Düşünceler Tarihi 1, Kamu Yönetimi 1 ve İdare Hukuku derslerini vermeliyiz. Bu derslerin kredi sayıları 7+8+5 toplamda 20’dir. Listede görülen seçmeli derslerden de 2 dersi vermek zorundayız. Örneğin kamu maliyesi ve medeni hukuk derslerini vermek yeterlidir. Diğer dersler sizin için önemli değildir. Seçmeli derslerden “Halkla İlişkiler” dersinden kalıp listedeki seçmeli 2 dersten geçmeniz yeterlidir.

3.sınıfa (5.dönem) ait bir başka örnek verecek olursak. Bu dönem toplamda 50 kredilik ders gözükmektedir. Tabloya göre 3 Zorunlu, 2 Seçmeli ders vermekle yükümlüsünüz. Toplamda verdiğiniz derslerin kredisi 30 yapmalıdır. Mahalli İdareler 1, Kentleşme, Siyaset Sosyolojisi derslerini zorunlu olarak verip 7 seçmeli dersten de 2 tanesini vermek zorundasınız. 3 zorunlu dersin kredileri 8 + 7 + 5 = 20, 2 seçmeli ders 5+5=10 toplamda 30 krediyi bulmalıyız.

Yeni sistemin en can alıcı noktasıysa bana göre derslere verilen denkliklerdir. Örneğin 2.sınıfta aldığımız “Borçlar Hukuku” dersi “Nüfus ve Göç” dersine denk sayılmıştır. Buna göre 4.sınıf ilk dönem almak zorunda olduğumuz 2 seçmeli dersten birini vermiş sayılıyoruz. 

Denklik tablosuna buradan ulaşabilirsiniz.

*** Sistemde eksik açıklamalar bulunmaktadır. Bunlardan ilki 1.80, 2.00 ya da 3.00 ortalama üstündeki öğrenciler alttan kaç AKTS ya da kaç ders alacaktır. 

*** Bir başka sorun ise derslerin sınıf ve dönemlerinin değişmesi. Örneğin Türkiye Ekonomisi dersi 2.sınıf dersiyken şuan 4.sınıf zorunlu dersi gözükmekte. Bu bizim için avantaj fakat bu sistemin dezavantajları da var. Örneğin Ceza Hukuku dersi 3.sınıf 1.dönem dersiyken şuan 3.sınıf 2.dönem dersi olarak gözükmekte. Bu dersten kalan kişi dersi güz döneminde değil de bahar döneminde alacak. 

Facebook ve Twitter’dan çoğu arkadaş yeni sisteme dair hiçbir şey anlamadığını belirttiği için böyle bir açıklama yazma ihtiyacı duydum. Ben de öğrenciyim, elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. 

Umarım yeni sistem herkes için hayırlı olur. 

Esenle. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu