Haberler

Gazi Üniversitesi Kayıt Kılavuzu

Gazi Üniversitesi Kayıt Kılavuzu – Kayıt İçin İstenen Belgeler

E-DEVLET ÜZERİNDEN (Elektronik) KAYIT

(e-devlet) Kayıt Tarihleri: 28 Temmuz – 5 Ağustos 

Kayıt sürecinde sizleri bilgilendirme amacı ile hazırlanan bu kılavuzu, son bölümüne kadar dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz.

Üniversitemize kayıt işlemleri iki şekilde gerçekleştirilecektir. Yerleşen öğrencilerimiz aşağıda açıklamaları yapılan iki yöntemden, sadece birini tercih ederek kayıt işlemlerini tamamlayacaklardır.

Üniversitemize yeni yerleşen öğrenciler http://turkiye.gov.tr web sitesi üzerinden elektronik kayıt (E-Kayıt) yaptırabileceklerdir.

( E-Kayıt yaptıracak programların listesi için TIKLAYINIZ)

E-Devlet üzerinden elektronik kayıtlar kilavuz.gazi.edu.tr sitesinde yer alan tarihleri göz önünde bulundurarak http://turkiye.gov.tr web adresinde “e-hizmetler” bölümü altında yer alan “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı” başlığı altında “Üniversite E-Kayıt” seçeneğinden e-devlet şifresiyle kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra gerçekleştirilecektir.

(Üniversiteye E-Kayıt Kılavuzu için Tıklayınız)

E-Devlet şifresi almamış olan adaylar şifrelerini nüfus cüzdanlarının aslı ile şahsen PTT şubelerine başvurarak 2 TL karşılığında temin edebileceklerdir.

E-Devlet kaydını tamamlayan öğrenciler kayıt olduklarını gösterir barkotlu çıktı alarak Kayıtlarını tamamlayacaklardır.

E-Devlet üzerinde elektronik kayıt yaptıran öğrencilere e-Kayıt yaptırmalarından bir tam gün sonra ayrıca Üniversitemiz tarafından, kayıt yaptırdıklarına dair, ÖSYM sisteminde kayıtlı bulunan cep telefonlarına SMS gönderilecektir.

ÖNEMLİ NOT: Yeni kayıt yaptıracak öğrencilerimize; zaman ve maddi tasarruf sağlaması yönünden http://turkiye.gov.tr web sitesi üzerinden elektronik kayıt (E-Kayıt) yaptırmaları tavsiye edilmektedir.

Üniversiteye E-Kayıt üzerinden elektronik kayıt Yaptıran Öğrencilerin; Üniversiteye gelerek kayıt yaptırmalarına ve belge getirmelerine gerek yoktur.

ÜNİVERSİTEDE KAYIT

  • Elektronik kaydı tercih etmeyen,
  • Üniversitemizce, elektronik kayıt kapsamı dışında tutulan Tıp Fakültesi, Tıp Fakültesi (İnglizce), Besyo: (Rekreasyon ,Spor Yöneticiliği), Mühendislik Fakültesi: (Elektrik- Elektronik Mühendisliği (İngilizce) UOLP – Michigan State Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği (İngilizce) (UOLP-Montana State Üniversitesi), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu : İlk ve Acil Yardım Programlara kayıt yaptıracaklar,
  • Zorunlu nedenlerle ( Liseden mezun olduğu halde E-Kayıt sisteminde mezun görünmeyenler, Askerlikle ilgili sorunu olanlar, TC kimlik numarasına sahip olmayanlar, Başka bir Yükseköğretim kurumuna kayıtlı olanlar) elektronik kaydı yapılamayan öğrenciler,

kesin kayıt için gerekli belgeleri (Tıklayınız) hazırlayarak; 6- 7 Ağustos tarihlerinde, şahsen veya noterden vekaletname verecekleri kişiler aracılığı kayıtlarını yaptıracaklardır. (Kayıt yerleri için TIKLAYINIZ)

ÜNİVERSİTEMİZE KESİN KAYIT YAPTIRACAK ADAYLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Erkek adayların askerlik durumları MSB aracılığıyla sorgulanacaktır. İhtiyaç duyulduğu takdirde kayıt esnasında askerlik belgesi talep edilebilecektir. Bu nedenle kayıt öncesinde www.turkiye.gov.tr sayfasından veya Askerlik Şubenize başvurarak askerlik durumunuzun kayıt işlemleri için bir engel taşıyıp taşımadığı bilgisini öğrenmeniz sizin için yararlı olacaktır.

Lise mezuniyetleri MEB aracılığıyla sorgulanacaktır. MEB sorgusu yapılamayan adaylardan kayıtta lise diplomasının aslı istenecektir.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Genel Kurul Kararlarına göre bir öğrenci aynı anda iki lisans veya iki ön lisans programına devam edememektedir. (Açık öğretim ve uzaktan öğretim programları hariç) Söz konusu durum YÖKSİS sistemi üzerinden sorgulanacaktır. Böyle bir durumun oluşması halinde öğrenciden bir programı tercih etmesi istenecektir.

Eksik kayıt belgesiyle yapılan başvurular kabul edilmeyecek ve kayıt yapılmayacaktır.

İlan edilen kayıt tarihleri dışında kayıt yapılmayacak ve kayıtlanmayan adayların yerleri boş kontenjan olarak ÖSYM’ye bildirilecektir.

KATKI PAYI  VE ÖĞRENİM ÜCRETLERİ

Örgün öğretim (birinci öğretim) Öğrencileri: Katkı payı (Harç) ödemeden kayıtlarını yapabileceklerdir.

Mühendislik Fakültesi:

  • Elektrik- Elektronik Mühendisliği (İngilizce) UOLP – Michigan State Üniversitesine kayıt yaptıracak öğrenciler 7500 TL 1. Dönem ücretini,
  • İnşaat Mühendisliği (İngilizce) (UOLP-Montana State Üniversitesi, programlarına kayıt yaptıracak öğrenciler 9000 TL 1. Dönem ücretini,

kayit.gazi.edu.tr ‘de belirlenen tarihlerde  HALKBANK şubelerine öğrenci numaralarını belirterek yatıracak ve kayıt işlemlerini tamamlayacaktır.

ÖĞRENCİ NUMARASI ÖĞRENME ve GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİNE GİRİŞ

E-KAYIT veya ÜNİVERSİTEDE KAYIT, işlemlerinden birini seçerek kayıt işlemlerinizi tamamladıktan bir tam gün sonra; Üniversitemizdeki öğrenimiz süresince öğrenci bilgi sistemine giriş için gerekli olan öğrenci no: (öğrenci numarası) ve şifre: (TC Kimlik numaranızın son 6 rakamı) bilgilerini kullanarak, http://ogrenci.gazi.edu.tr/ogrenci/ linkinden sisteme giriş yaparak ilgili alanları doldurunuz ve şifrenizi değiştiriniz. Kendi güvenliğiniz için şifrenizi paylaşmayınız

Numaranızı Öğrenmek İçin Tıklayınız.! (ÖSYM’den Veriler Aktarıldıktan Sonra Aktif Olacaktır)

ZORUNLU HAZIRLIK SINIFI

E-Kayıt üzerinden elektronik kayıtlanan veya Üniversitede Kayıt Yaptıran, öğrencilerden programlarında zorunlu hazırlık sınıfı bulunanların ( Hazırlık sınıf bulunan programlar TIKLAYINIZ), 7 ve 9 Eylül düzenlenecek olan yabancı dil muafiyet sınavına katılmaları gerekmektedir. 

Ayrıntılı bilgiyi Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu sayfasına girerek Ulaşabilirsiniz.
Yabancı Diller Yüksekokulu Sayfası => ydyo.gazi.edu.tr

AŞAĞIDA BELİRTİLEN BÖLÜMLER İÇİN KAYIT ESNASINDA SAĞLIK RAPORU İSTENECEKTİR

Tıp Fakültesi ve Tıp Fakültesi (İngilizce ) programlarına kayıtlanacak adayların tam teşekküllü resmi bir hastaneden (Devlet Hastanesi veya Tıp Fakültesi hastaneleri) eğitim süresince ve daha sonrasında bu mesleği yürütmeyi engelleyecek fiziki ve ruhsal engeli olmadığını belgeleyen heyet raporu almaları gerekmektedir.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunun, Rekreasyon ve Spor Yöneticiliği programlarına kayıtlanacak adayların tam teşekküllü resmi bir hastaneden (Devlet Hastanesi veya Tıp Fakültesi hastaneleri) eğitimini yürütmeyi engelleyecek fiziki engeli olmadığını belgeleyen heyet raporu almaları gerekmektedir.

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programına kayıtlanacak adayların, Üniversitelerin Tıp Fakültelerinden sürücü belgesi almaya engel olmayan bir beden yapısı ve ruh sağlığına sahip olduklarını belgeyen rapor almaları; program gereği 2.sınıfta araç kullanmalarının zorunlu olması sebebiyle kayıt tarihinde 17 yaşını tamamlamış olmaları;erkek öğrencilerde 1,65 m’den; kız öğrencilerde 1,60 m’den kısa olmamak, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 fazla veya 15 noksan kilo ağırlığında olmak; kurtarma ve taşıma işlerinde iki kişilik bir ekipte çalışırken sedyedeki bir hastayı ekip arkadaşıyla birlikte taşıyabilecek beden ve fizik yeterliliğine sahip olmaları gerekmektedir.

 Üniversitemize yerleşen ve kesin kayıt işlemini tamamlayan tüm öğrencilerin eğitim öğretim yılı akademik takviminde ilgili Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulunun güz yarıyılı için kayıt yenileme tarihlerinde öğrenci bilgi sistemi üzerinden ders seçimini yaparak ders kayıtlarını tamamlamaları gerekmektedir. Kayıt yenileme tarihlerinden önce ders kaydının ne şekilde yapılacağına ilişkin www.ogris.gazi.edu.tr veya www.gazi.edu.tr  sayfasında duyuru yapılacaktır. Öğrenciler, Öğrenimleri süresince Ders kayıt işlemlerini akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde Kendileri yapmak zorundadır. Ancak yeni kayıt yaptıran öğrencilerimizin akademik Danışmanları kontrolünde ders kayıt işlemlerini yapmaları olası hataları önleyecektir.

ÖĞRENCİ KİMLİK KARTLARI

Yukarıda belirtilen işlemleri tamamlayan öğrencilerimize kimlik kartları ders başlangıç tarihine yakın bir tarihte kayıtlı oldukları birimlerden alacaklardır. Öğrenci kimliğinizi, şahsen başvuru ile üzerinde T.C. Kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimlik (nüfus cüzdanı, pasaport veya ehliyet) ibraz ederek alabilirsiniz.

MUAFİYET

Daha önce bir başka yükseköğretim programında öğrenim gören öğrenciler, isterlerse burada başarılı olduğu derslerden muaf olmak isteyebilirler. Bunun için 7-11 Eylül tarihleri arasında Dekanlığına  /Müdürlüğüne transkript ve ders içerikleri ile birlikte başvurması gerekmektedir. Bu süre içerisinde başvuruda bulunmayanların daha sonraki başvuruları değerlendirmeye alınmaz. (Dersler harfli not olarak muaf edilerek not ortalamasına katılır.

İNGİLİZCE SEVİYE TESPİT SINAVI

Üniversitemizin Hazırlık sınıfı olamayan diğer lisans bölümlerine kayıt yaptıran öğrenciler; isterlerse ydyo.gazi.edu.tr’de belirlenen tarihler arasında yapılacak “ İngilizce Seviye Tespit Sınavı”na girebilirler. Bu sınavda yeterli not ortalaması alanlar öğrenimleri süresince okutulan yabancı dil derslerinden (İNG-101 İNG-102) muaf sayılırlar. Aldıkları notlar yarıyıl ve genel akademik not ortalamalarına katılır. 

(Hazırlık Sınıfı olan ve burada  öğrenim gören öğrenciler bu sınava katılamaz)

İZİN/KAYIT DONDURMA

Kesin kayıttan sonra, öğrenimine sağlık, askerlik, maddi ve ailevi nedenler ile devam etmek istemeyen öğrencilerden, bir veya iki yarıyıl izin isteyenler, gerekçelerini belgeleyerek 7-15 Eylül tarihleri arasında bir dilekçe ile Kayıtlı olduğu birime veya Rektörlük  Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına başvuracaklardır.

KAYIT TARİHİNDE MEZUN OLAMAYAN ÖĞRENCİLER (12.sınıf Öğrencileri)

Kayıt tarihi itibariyle ortaöğretim kurumlarından mezun olamayan ancak tek ders veya ek sınavlar sonucunda mezun olacak olan öğrenciler, mezun olduklarını belirten resmi yazı ile mezun oldukları tarihte (6 Ekim tarihine kadar) Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gelerek kontenjan sınırlamasına bakılmaksızın kayıtlarını yaptırabileceklerdir

EĞİTİM ÖĞRETİME İLİŞKİN BİLGİLER

Akademik Takvim (TIKLAYINIZ)

Üniversitemizde eğitim ve öğretime ilişkin yönetmelik ve yönergelere Üniversitemiz Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nın www.ogris.gazi.edu.tr sayfasından,

Üniversitemizde yabancı hazırlık sınıfı uygulamasına ilişkin bilgiye http://ydyo.gazi.edu.tr/ sayfasından,

Burs, öğrenci toplulukları, danışma merkezi,sağlık ve spor hizmetleri vb. bilgiye http://mediko.gazi.edu.tr/ sayfasından ulaşılabilir.

KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER

1- Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi (Başarı Belgesi Mezuniyet Belgesi yerine geçmez.)

2- Aday ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet

belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)

3- 6 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf

4- Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından http://kamu.turkiye.gov.tr İnternet adresinde görülebilecektir.

Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir.

5- Adayların ÖSYS sonuç belgesinin internet çıktısı.

6- Sağlık Kurulu Raporu: Tıp Fakültesi,Tıp Fakültesi (İngilizce), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (İlk ve Acil Yardım Programı), Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (Rekreasyon ve Spor Yöneticiliği Programları) için Devlet Hastanelerinden veya Üniversite Hastanelerinden alınmış “Sağlık Kurulu Raporu” gereklidir. (Diğer Fakülte ve Meslek Yüksekokullarımız için Sağlık Kurulu Raporu istenmeyecektir.)

İlgili Makaleler


Başa dön tuşu