Haberler

Goji Berry Faydaları Nelerdir?

Goji Berry Nedir?

Tibet, Nepal gibi bölgelerde yetişmektedir. Diğer adıyla kurt üzümü olarak da bilinmektedir. Eski medeniyetlerce ve Tibet bölgesinde adı mutluluk meyvesi olarak bilinmektedir.

Kullanım Alanları Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?

Goji berry her alanda kullanılabilir bir bitkidir. Uzakdoğu ülkelerinde bu meyve yemeklere dahi eklenebiliyor. Batı ülkelerinde ise taze meyve olarak yeniyor ya da meyve suyu olarak hazırlanıp kullanıma sunuluyor. Ülkemizde ise bu meyvenin az bilinmesinden dolayı yalnızca kurutulmuş şekilde tüketiliyor.

Goji Berry’nin Faydaları

  1. Yaşlanmayı ÖnlerGoji berry meyvesi öncelikle antioksidan görevi ile dikkatleri üzerine çekiyor. Yabancıların terimi ile “anti aging” özelliği sayesinde vücudumuzu gençleştiriyor. Cildimizi sıkılaştırıyor. Düzenli ve gerektiği kadar tüketiminden sonra yüzünüzde ki gençleşmenin gerçek etkisini göreceksiniz.
  2. Anksiyete ve Depresyonu HafifletirGoji berry bitkisi uzun zamandır her medeniyette mutluluk hormonu olarak bilinmektedir. Bu özelliği sayesinde çağımızın hastalığı olan anksiyete ve depresyonu önler. Bu zor dönemlerinizi atlatmanızda hormonsal olarak yardımcı olur. Bununla birlikte içerisinde ki enerji veren besinler sayesinde sizi zinde tutar ve güne pozitif başlamanızı sağlar
  3. C Vitamini DeposuBağışıklığı arttırıcı etkisiyle C vitamini soğuk algınlıklarına karşı bulunmaz bir maden gibidir.Goji berryde C vitamini bakımından öyle zengindir ki, portakaldan 3 kat daha fazla C vitamini içerir. Havaların bir sıcak bir soğuk seyrettiği bahar günleri için eşsiz bir önlemdir.

    4. Yağ yakmak için bire bir

    Goji berry 19 farklı aminoasit içerir. Proteinin yapı taşı olan aminoasitler de kasların yenilenmesi ve büyümesini sağladığı gibi, yağ yakımını hızlandırır. Yani yağ biriktirmeden güç ve kilo kazanmak isterseniz aminoasit bakımından zengin gıdaları tercih etmelisiniz. Fakat beraberinde bolca su içmeyi unutmayın. 

  1. Sindirimi kolaylaştırırUzakdoğu’nun bu gizemli meyvesi, sindirim sorunlarını gidermeyi de sağlıyor. Gastrit gibi mide sorunlarının düzelmesi için oldukça yardımcı oluyor. Bunun içingoji berry suyunun daha etkili olduğuna dikkat çekiliyor.
  2. Doğurganlığı Arttırır

Goji berry meyvesi, özellikle kadınlarımızın dikkat çeken bir sorununa parmak basıyor. İçinde bulunduğu ginseng ve türevi maddeleri sayesinde kadınlarda doğurganlığı arttırıyor, erkeklerde ise spermin sağlığını olumlu yönde etkiliyor.

7. Şeker ve insülin seviyesini düzenler

Çin’de oldukça eski zamanlardan beri özellikle Tip 2 diyabette tedavi amaçlı goji berry kullanılmaktadır. Tip 2 diyabet de bilindiği gibi dünyada en sıklıkla görülen diyabet tipidir. Tip 2 diyabetli kişilerde, insülin üretimi azdır veya onu yeterince kullanamazlar. Goji berry de bu noktada devreye girer, şeker ve insülin seviyesini düzenler. Ancak ilaç kullanan diyabet hastaları goji berry yemeden önce mutlaka hekime danışmalıdır.

  1. Kolesterol seviyesini düzenlerZayıf olmak kolesterol etkilerinden uzak olmak anlamına gelmez, çok ince insanlarda bile kolesterole rastlanabilir. Kolesterolün en büyük nedeni ise diyet ve yaşam tarzımızdır.Goji berryde, kötü kolestrole karşı savaş açar.

    9. Görme bozukluklarına iyi gelir

    A vitamini, zeaksantin, beta karoten gibi göz sağlığı açısından hayati önem taşıyan mineral ve vitamin içeren goji berry göz sağlığına da faydalıdır. Goji berry içerdiği bu besin ve minerallerin yardımıyla katarakt oluşmasını önlediği gibi, yaşlanmadan kaynaklanan görme sorunlarına yakalanma riskini azaltabilir.

    10. Enerji verir

    Dinlenmiş bir beden ve berrak bir zihinle güne başlamak gibisi yoktur. Ağrılara ve halsizliğe olan etkisi nedeniyle geleneksel Çin tıbbında baş ağrısı ve sersemlik hissinin giderilmesi için en çok başvurulan doğal kaynak da goji berry’dir. Yalnız goji berry’i uykudan önce almamaya dikkat etmelisiniz.

SON SÖZ

Bilimsel araştırmalar goji berry’nin sağlığınızı iyileştirmede ve kendinizi iyi hissetmenize destek olduğunu belirtiyor.

Goji berry nin faydaları özellikle yaşlı bireylere hitap etmekte fakat kansere karşı ve artrit ağrısı için yararları hakkında daha fazla bilimsel kaynağa ihtiyaç bulunmaktadır.

Kurt üzümü de diye bilinen goji diğer meyvelere göre daha pahalıdır. Bütçeniz buna izin vermiyorsa buğday çimi ve yeşil çayı deneyebilirsiniz.

Son olarak, bu tür ek besinler almadan önce her zaman doktorunuza ya da diyetisyeninize danışın. Bunun için ise en ideal platformlardan biri olan Appvice Online Diyetisyen Hizmetinden faydalanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. adını yeni yeni duymamıza rağmen özellikle zayıflamak isteyen bayanların bolca kullandıkları yemişlerden biri.
    c vitamini deposu olması ile kış aylarında bol bol kullanılmalı bence.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu