Haberler

GSS Sorgulama

Genel Sağlık Sigortası sorgusu nasıl yapılır, nasıl ödenir, nereden yapılır gibi soruları cevaplandıracağız. GSS borcu nedir? Maaş kesintisi yaşanır mı? Prim borcu ne demektir? Merak edilen bu soruları açıklamaya başlayalım.

Genel Sağlık Sigortası Borcu Nedir?
Genel Sağlık Sigortası kapsamında oluşan prim borçlarına GSS borcu denmektedir. Bireylerin sağlıklarını hedef alan bir sigorta türüdür. Hastalık durumu halinde gerçekleşecek olan harcamalar ile ilgilenir.
Aksi belirtilmemiş ise, GSS kapsamında olan sağlık harcamalarını finanse etmektedir. 2012 yılı itibariyle yürürlüğe girmiştir. GSS öncesinde bireyler bağlı oldukları kuruluşun hizmetlerinden yararlanabilmekteydiler.
BAĞ-KUR, SSK ve Emekli Sandığı gibi. Genel Sağlık Sigortasının 2012 yılında yürürlüğe girmesi ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları eşit olarak sağlık hizmetlerinden faydalanmaya başlamışlardır. GSS primleri, bireylerin çalıştığı kurumlar tarafından ödenmektedir. Çalışmayan bireyler ise prim borçlarını kendileri ödemekle yükümlüdür.

Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Kimlere Aittir?

Çalışanların GSS primlerini kuruluşlarının ödediğinden bahsetmiştik.

  • Çalışmayanlar,
  • Devletten herhangi bir aylık almayanlar,
  • SGK kapsamında herhangi bir geliri bulunmayan vatandaşların GSS borcu oluşmaktadır.
  • Yaş sınırını tamamlayıp ailesinin bakmak zorunda olmadığı kişiler, SGK kapsamında çalışmadıkları süre zarfında GSS prim borçları oluşmaktadır.
    Bu kapsamda olan biri iseniz, gelir testi yaptırmanız gerekmektedir.

Gelir Testi Nedir?

GSS primlerinin kim tarafından ödeneceği ve ne kadar borç olduğunu / olacağını hesaplayan bir sistemdir. Gelir testi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılmaktadır. Gelir testi yaptırmak isteyen vatandaşlar, bağlı bulundukları ilçe kaymakamlığına giderek başvuru yapmaları gerekmektedir.
Bu sisteme göre hanede kişi başı aylık gelir hesaplanır. Hesaplanan aylık gelire bağlı olarak prim ödemesi yapılır. Sağlık hizmetinden ücretsiz bir şekilde yararlanmak isteyen vatandaşların gelir testi yaptırması zorunludur.
Gelir testi sonucuna bağlı olarak, sigortaya kayıt yaptırmak gerekmektedir. Kayıt yaptırma işleminden sonra sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.
GSS borcunu taksitlendirme imkânınız da bulunmaktadır. Fakat taksitlendirme seçeneğini kullanıp kullanamayacağınıza Sosyal Güvenlik Kurumu karar vermektedir.

GSS Borcu Olanlar Hakkında Merak Edilenler

GSS Borcu olanlar yurt dışına çıkabilir mi? Sorusu en sık sorulan sorular arasında yer almaktadır. Genel Sağlık Sigortası borcu bulunanlar yurt dışına çıkabilirler. GSS borcu yurt dışına çıkışlarda bir engel teşkil etmemektedir.
Çalıştığı kurum tarafından düzenli bir şekilde sigortası yatırılan bireyler GSS borcu ödememektedir. Eğer GSS borcunuz var olarak görünüyor ise en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüğüne giderek durumu sorgulamanız gerekmektedir. Eğer üzerinizde bir borç görünüyorsa, sigortalı olarak çalıştığınız için GSS borcu silinecektir.

Genel Sağlık Sigortası Borcu Olanlar

Aylık geliriniz belirli bir ücretin aşağısında ise prim ödemeden ve prim borcu yaşamadan sağlık yardımlarından faydalanabilirsiniz. Fakat gelir testi yaptırdıktan sonra borcunuz oluşursa ödemekle yükümlüsünüz.

  • Ayrıca prim borcu bulunan kişiler, borçlarını kapatmadan emekli olamıyorlar. Ücretsiz sağlık sigortasından faydalanmak için 60 günlük bir priminizin bulunması gerekmektedir. Fakat borcunuz varsa yine ücretsiz bir şekilde faydalanamazsınız.
  • GSS borçlarınız varken yeni bir sigortalı işe girmeniz durumunda, kurumunuz o andan itibaren GSS primlerinizi ödemekle yükümlüdür. Fakat eski borçlarınızı sizin ödemeniz gerekmektedir.
  • Maaş kesintisi yaşanıp yaşanmayacağını merak eden vatandaşlar ise, siz özel olarak ödeme yapmalısınız. Otomatik bir şekilde GSS borçlarınız maaşınızdan kesilmemektedir.

Genel Sağlık Sigortası Borcunu Ödemek Zorunlu Mu?

GSS borcunuzu ödemek zorunludur. Ödememeniz halinde prim durumundan emekli olamazsınız. Güncel bir işte sigortalı olarak çalışmıyorsanız da sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanamazsınız. Ayrıca Genel Sağlık Sigortası borcunuz ödemedikçe artmaktadır. Bu sebeplerle GSS borcunu zorunluluk olarak değil, emekliliğe giden bir yol olarak görmeniz sizin için daha yararlı olacaktır.

 

Genel Sağlık Sigortası Borcu Nereden ve Nasıl Kontrol Edilir?

Genel Sağlık Sigortası borcu sorgulamak için 2 seçenek vardır. Sosyal Güvenlik Kurumunun resmî sitesi üzerinden ya da E-Devlet Kapısı sistemi üzerinden giriş yapılarak borç sorgulanabilir.

SGK Sitesi Üzerinden Borç Kontrolü Yapmak
Kimlik doğrulaması yapmak için size E-Devlet’e yönlendirecekler ve daha sonra tekrar Sosyal Güvenlik Kurumuna giriş yapacaksınız. Sosyal Güvenlik Kurumunun sayfasına yönlendirildikten sonra sırasıyla Sorgu Türü, Diğer Ödemeler, Sorgu Tipi başlıklarını seçmeniz gerekmektedir. Son olarak ise GSS Primi yazısına tıklayarak GSS borç sorgulama T.C. kimlik numaranız ile yapabilirsiniz. Borç sorgulama işlemini başlattıktan sonra GSS prim borçlarınızı görebileceksiniz.

E-Devlet Kapısı Üzerinden Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Sorgulama Yöntemi

E-Devlet şifreniz işe sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. Sisteme giriş yaptıktan sonra arama motorundan SGK – GSS Borç Dökümü yazmalısınız. Çıkan sonuçtan sorgulama yaptığınız zaman Genel Sağlık Sigortası prim borcunuzu görüntüleyebilirsiniz.

GSS Borcu ile İlgili Güncel Haberler

1 Nisan 2017 öncesinde Genel Sağlık Sigortası borcu olanlara geçtiğimiz yıllarda duyuru yapılmıştı. 2 Nisan 2018’de vatandaşların GSS başvurusu yapmak için gelir testine girmelerini isteyen kişi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı idi. 2 Nisan tarihinde gelir testine girerek asgari ücretin çok altında geliri olanların (yaklaşık olarak 3/1) borçları silinecekti. Belirtilen bu sınırın üstünde çıkanların ise borçları silinmeyecek fakat borç miktarları düşürülecekti. 2 Nisan itibariyle verilen tarihin yani 1 Nisan 2017’nin öncesine ait borçlar ve gecikme zamları silindi. Borçlar üzerinden yeniden yapılandırmaya giden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu, GSS borçları ile ilgili çalışmalarına devam etmektedir.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu