Haberler

İş Başvuru Mektubu Nasıl Yazılır?

Günümüzde insanların birçoğu hayatlarına devam edebilmek ve geçinebilmek adına iş aramaktadırlar. Bu arayış teknolojinin de gelişimiyle birlikte genellikle internet üzerinden yapılmaktadır. Kişiler yetenekleri ile doğru orantılı olarak mevcut iş seçeneklerini gözlemler ve uygun iş ilanlarına başvurularını yaparlar. Bu noktada kişilerin karşısına başvuru mektupları çıkmaktadır. Başvuru mektupları kısaca, kişi ile başvuru yapılacak iş arasındaki bağlantıyı ifade etmek için tercih edilmektedir.

İş görüşmelerinde ya da henüz daha başvuru aşamasında birçok şirket sizden özgeçmişinize ek olarak bir de başvuru mektubu göndermenizi ister. Bu kısımda hazırlayacak olduğunuz başvuru mektubu işe alınmanız açısından oldukça belirleyici bir husustur. Özellikle kritik noktaları biliyorsanız ve başvuru mektubunuzu bu noktalar üzerine oluşturursanız oldukça avantajlı bir duruma sahip olursunuz. Eğer iş arayışındaysanız ve henüz bir başvuru mektubunuz yoksa kısa süre içerisinde, özen göstererek başvuru mektubunuzu oluşturmanızda yarar vardır.

Hayatınızın birçok alanında mektup yazmış olabilirsiniz. Fakat mektupların yazım amaçları, yazıldıkları kişi ve resmiyet dereceleri oldukça önemlidir. Arkadaşınıza yazmış olduğunuz bir mektup ya da göndereceğiniz e-posta, bir kuruma yazmanız gerekenden çok farklıdır. Dolayısıyla bir iş başvuru mektubu yazacak olduğunuzda kullanacak olduğunuz dil önem arz etmektedir. İş başvuru mektuplarının yazımı sırasında dikkat etmeniz gereken ilk ve en temel nokta az kelime ile çok şey ifade etmektir. Bu durum yazınızın sadelik ve anlaşılabilirlik derecesini artırmaktadır. Öte yandan yazacak olduğunuz başvuru mektubunda kullanacak olduğunuz kelimelerin de yalın ve kolay anlaşılır olması çok önemlidir. Son olarak başvuru mektubunuzu hazırladıktan sonra tekrar tekrar okumanız yapmış olduğunuz yanlışların ortaya çıkmasına olanak sağlayacaktır. Karşı tarafa gönderilen başvuru mektubunda yapılan hataların kişiye negatif puan olarak etki edebileceği düşüncesi bu noktanın önemini gözler önüne sermektedir. Oluşturduğunuz başvuru mektubunun diğer adaylar arasından sıyrılması için aşağıdaki kritik noktalara dikkat etmenizde fayda vardır.

  • Kişisel Veriler

Başvuru mektubunuzu yazarken kişisel verilerinizi eklemelisiniz. Posta adresinizi, e-posta adresinizi, cep telefon numaranızı ve kimlik numaranızı eklemeniz size olan güvenin ve başvurunuzun ciddiyetinin artmasına neden olacaktır. Eğer başvuru yapacağınız şirketi tam olarak bilmiyorsanız ve daha önce duyulmaması nedeniyle güven problemi yaşıyorsanız asgari bilgi vererek kendinizi de riske atmamış olursunuz.

  • İş Deneyimleri

Başvurularda ön plana çıkmanızı sağlayan diğer bir husus ise daha önceki tecrübelerinizdir. İlk çalıştığınız işten en son çalıştığınız işe kadar, işlerinizde çalıştığınız pozisyonlarınızı da ekleyerek, geçmiş tecrübelerinize başvuru mektubunuzda yer vermelisiniz.

  • Eğitim Bilgileriniz

İş başvurularında en çok dikkat edilen bilgilerden birisi de almış olduğunuz eğitimdir. Hangi bölüm üzerine yeteneğiniz olduğu, okuduğunuz bölümle başvuru yapmış olduğunuz iş arasında uyum olup olmadığı bu kısımda belirlenmektedir. Aldığınız eğitimin hangi dilde olduğu da oldukça önemli bir husustur.

  • Kişisel Referanslarınız

Başvuru mektubunuzun bu kısmında sizin hakkınızda bilgi sahibi olan kişilere yer vermeniz gerekmektedir. İş başvuru yapacağınız sektörde söz sahibi konumda olan tanıdıklarınızı ya da eğitiminizi tamamladığınız kurumda sizi tanıyan eğitmenlerinizi bu kısma yazabilirsiniz. Referanslarınızın ad soyad bilgilerinin yanında iletişim bilgilerinin de bulunması gerekmektedir. Son olarak referans kısmına anne, baba, dayı, amca gibi aile bireylerini yazmamanız gerekmektedir. İş başvuru mektuplarında en sık karşılaşılan sorunlardan birisi de anne veya baba gibi aranızda akrabalık bağının mevcut olduğu bireylerin referans olarak belirtilmesidir.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu