Haberler

Kursa Gitmeden KPSS’den Yüksek Puan Alabilir miyim?

Ortaöğretim, Önlisans ve Lisans KPSS’ye hazırlanan adayların kafasında her zaman “dershaneye gitmeden KPSS’yi kazanabilir miyim?” sorusu geçmektedir. Soru göreceli olsa da cevabı çok net: Kurs veya dershaneye gitmeden KPSS’den yüksek puan alabilirsiniz. Nasıl mı?

Öncelikle bunun için 3 şey gerekli: Kendinize inanmak, sistemli olmak ve hangi kaynaktan ders çalışacağınızı bilmek. KPSS kurslarının size katacağı tek şey nasıl çalışacağınızı öğretmektir. Onun dışındaki tüm bilgileri kitaptan da öğrenebilirsiniz. Hatta internet üzerinden ücretsiz online dersleri izleyerek de zayıf olduğunuz konuları tekrar tekrar izleyebilirsiniz.

KPSS kursları zaman kaybı. Şöyle ki uykunuzdan feragat edip erken kalkacaksınız, ardından hazırlanıp yarım saatiniz yolda geçecek. Ayrıca tüm gün dışarda olacağınız için yol, kahvaltı, öğle yemeği ve çay-kahve gibi ekstra masrafınız olacak. Bir de bunun üstüne kurs ücretini de ekleyince yıl içinde kurs için 4-5 bin TL kadar harcama yapacaksınız.

Beş binden fazla üyesi olan ücretsiz online KPSS dershanesi olan http://video.unibilgi.net sitesinden ücretsiz olarak coğrafya, tarih, vatandaşlık, Türkçe, matematik ve güncel bilgiler derslerini izleyebilirsiniz. KPSS adayı olarak bu süreçte ben de video derslerden faydalandım. Sitede her ders için alternatif hocalar bulunmakta. Örneğin tarih dersinde Ramazan Yetgin, Hamza Tatar ve Hakan Dede gibi farklı isimler var. Hangi hocanın anlatış biçimi size uygunsa o dersleri takip edebilirsiniz. Bu süreçte sizlere tavsiye edebileceğim hocalar şu şekilde;
Tarih; Ramazan Yetgin
Coğrafya; Engin Eraydın
Vatandaşlık; Özgür Özkınık
Matematik; Şenol Güneş
Geometri; Ekol Hoca

Bu hocaların derslerini izledikten sonra yapmanız gereken konu anlatımlı kitap almak ve bol bol soru çözmek. KPSS için konu anlatımlı kitap tavsiyelerimse şu şekilde;
Tarih; Tarihin Pusulası (27 soruda en az 20 yaptırır)
Coğrafya; Herhangi bir kursun kaynağı olabilir.
Vatandaşlık; Herhangi bir kursun kaynağı olabilir.
Vatandaşlık; Herhangi bir kursun kaynağı olabilir.
Matematik, Türkçe ve Geometri için PEGEM’in kaynaklarını önerebilirim.

Online dersleri izlemenizin amacı KPSS’nin sistemini öğrenmek olacaktır. Hocaların vurgu yaptığı ve önemle üzerinde durduğu noktalara dikkat ediniz. Zira üzerinde durdukları konular KPSS için çok önemlidir. Konu anlatımlı kitaplardan çalışmanız ise konuları daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. Bir sonraki süreç ise düzenli olarak soru çözmektir. KPSS’de inanın piyasadaki örnek sorulara benzer sorular çıkmaktadır.

KPSS’ye ne zaman çalışmaya başlamalıyım? sorusu da adaylar tarafından sıkça soruluyor. Yazın güzel bir tatil yapıp dinlendikten sonra zihninizi boşaltın ve eylül-ekim ayından itibaren günlük en az 3 saat ders çalışın. Her ay bu süreyi yarım saat arttırarak temponuzu yükseltin. KPSS sürecinin nankör olduğunu unutmayın. Vereceğiniz birkaç günlük ara dersten kopmanıza neden olur. Bu yüzden hastalık haricinden 1 günden fazla ara vermeyin.

Adayların yaptığı en büyük yanlışlardan biri de yapamadıkları konuların üzerinde durmamalarıdır. Örneğin tarih dersinde “İslamiyet öncesi Türk tarihi” konusunu çok iyi anladınız ancak “Cumhuriyet sonrası dönem” konusunda çok fazla olay olduğu için konuyu kavramakta güçlük çektiniz. Genelde adaylar soru çözerken “İslamiyet öncesi Türk tarihi” ile ilgili soruları çözüp “Cumhuriyet sonrası dönem” ile ilgili çok fazla soru çözmez. Ancak bu bana göre KPSS sürecinde yapılan en büyük hatadır. Bu noktada altın tavsiyem şudur: Bilmediğiniz, yapamadığınız konulara yoğunlaşın!

Son olarak sınava 1 ay kala farklı kurslara ait 60 adet deneme satın alın. Sabah ve akşam olmak üzere günlük 2 deneme çözün ve zaman tutun. Çünkü KPSS’de en büyük sorun kesinlikle zaman. Deneme çözerek hem farklı soru kalıbı görecek hem de zamanı iyi değerlendirmeyi öğreneceksiniz.

Özetle yukarda anlattığım noktalara dikkat ederek KPSS’ye gitmeden çok rahat 80+ net yapabilirsiniz.
Emek veren tüm arkadaşlara başarılar diliyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu