Haberler

Kurum Sınavlarına Nasıl Hazırlanmalı?

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İşletme Fakültesi, İktisat Fakültesinin herhangi bir bölümünden mezun olan öğrenciler kariyer meslek olarak bilinen müfettişlik, denetmenlik, uzman yardımcılığı gibi mesleklere adım atmak için uzun bir süreç sizleri bekliyor.

Önce KPSS A Grubu sınavına girilmeli. A Grubu sınavı Genel Kültür, Genel Yetenek, Maliye, Muhasebe, Hukuk, İktisat gibi ağır dersleri içeriyor. Ardından kurumlar ilana çıkıyor ve alım yapılacak puan türlerini belirliyor. Kurum sınavı yapıldıktan sonra sözlü mülakat var. KPSS ile mülakat sonucunun açıklanması arasında geçen süre ortalama 9 aydır. Adayların atanması 1 yılı da bulmakta. Bu yazımızda sizlere kurum sınavlarına hazırlanırken dikkat etmeniz gerekenlerle ilgili bilgilendirme yapacağız.

KURUM SINAVLARINA NASIL HAZIRLANMALI?

1- Önceki yıllarda çıkmış kurum sınavlarının sorularına göz atın.
Gelir Uzman Yardımcılığı, Vergi Müfettiş Yardımcılığı, SGK Denetmen Yardımcılığı, Bakanlık kadrolarında denetçi, denetmen ve uzman yardımcılığı kadroları hemen her yıl memur alımı için ilana çıkmaktadır. Gireceğiniz sınavların önceki yıllarda çıkmış sorularına göz atın. Bunları derleyip sınava kadar 3-4 kez çözün.

2- İlanda yazan ders konularına çalışın.
A Grubu sınavı GK-GY, hukuk, maliye, muhasebe, iktisat ve mezun olduğunuz bölümle ilgili derslerden çıkmaktadır. Ancak kurum sınavlarında konular daha dardır. Bu yüzden ilanda yazılan konulara yoğunlaşarak sınava hazırlanmalısınız.

3- Süreci iyi yönetin.
Kurum sınavları 1-2 ay öncesinden ilan edilmektedir. Bu süreçte yapmanız gereken sınava kadar düzenli olarak çalışmalısınız. KPSS sonrası işe girmede en önemli aşama olan kurum sınavına sistemli bir şekilde ilandaki konulara ağırlık vererek çalışmalısınız.

4- Tüm sınav konularına bakın.
Kurum sınavları KPSS’den daha kolay olmakta. Bu yüzden çok fazla detaya inmeden genel hatlarını iyi irdeleyerek çalışın.

5- Süreçten kopmayın.
KPSS’ye çalışma, ilan bekleme ve kurum sınavı süreci yaklaşık 1.5 yıl sürmektedir. Haliyle sürekli aynı konulara çalışmak size bıkkınlık verebilir. Özellikle kurum sınavına hazırlık sürecinde süreçten kopmamalısınız.

Çetin, zorlu bir süreçte olduğunuzu KPSS, kurum sınavı, mülakat aşamalarını gören biri olarak yazmaktayım. Ümitsizliğe kapılmadan, süreçten kopmadan, kariyer mesleğinize adım atabilmek adına sistemli bir şekilde çalışmalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu