Haberler

Kurum Sınavlarında YDS’nin Önemi

Kurum sınavlarında YDS’nin önemi

YDS ( yabancı dil sınavı ) yılda iki kez ÖSYM tarafından yapılan bir sınav olup, sınavda isteğe bağlı olarak İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca dillerinden sınav olunmaktadır. Ancak genel itibariyle adayların % 88’ i İngilizce dilinden sınava girmektedir. Zira ülkemizde en yaygın olarak kullanılan dünya dili İngilizce olup, Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerinden YDS istenmektedir. Ayrıca kamu kurumlarında müfettiş, uzman, uzman yardımcısı ve çok özel personel alımlarında YDS İngilizce puanı istenmektedir.

Peki, Kurum sınavlarında YDS’nin önemi nedir?

       Üniversitelerde Yüksek Lisans, Doktora ve Öğretim görevlisi alımlarında ALES, Lisans veya Yüksek Lisans Puanı yanında YDS puanı şart koşulmakta ve belli bir yüzdesi alımda etkili olmaktadır.

       Bir kamu kurumuna girişte uzman, uzman yardımcılığı müfettiş, müfettiş yardımcılığı veya hukuk mezunlarının istihdam edileceği bir kadroda YDS puanı şart koşulabilir. Bu şart kurumdan kuruma değişiklik gösterdiği gibi genellikle 55 – 80 arası bir puan şartı vardır.

       Kurumlar sınavında YDS puanı ilk başvuru koşulu olduğu durumlarda YDS puanı olmayan aday elenecektir. İkinci koşulda ise YDS puanının belli bir yüzdesi etki edeceği için YDS puanının ne kadar yüksek olduğu oldukça önem arz emektedir.

       Bazı kamu kurumları ve özel kurum sınavlarında sözlü veya yazılı sınav öncesi İngilizce bilgi seviyesinin test edilmeli gerekmektedir. Her kurumun ayrı bir sınav yapması yerine ortak bir sınav ile ülkemizdeki İngilizce bilenlerin seviyesinin ölçülmesi daha adil, etik ve uygun olacaktır.

Bugün Ülkemizde bir kuruma girmek için kurum sınavları öncesi ve sonrasında İngilizce bilen adaylar İngilizce bilmeyen adaylara göre çok daha avantajlı ve önde olacağı için YDS puanı bu farkın doğmasında en etkili sınavdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu