Haberler

Mevlana Değişim Programı

Yurt içinde ve yurt dışında, Üniversiteler arası öğrenci değişimine imkan tanıyan öğrenci programlarına Mevlana değişim programı denilmektedir. Başlarda sadece yurt içindeki Üniversiteler arasında böyle bir imkan söz konusu iken 23.08.2011 tarihinde yapılan değişiklik ile birlikte, aynı zamanda yurt dışı üniversiteler ile de değişimin önü açılmıştır. Ancak Erasmus programında bulunan ülkeler kapsam dışında bırakılmıştır. Diğerlerinden farkı, coğrafi bölge kısıtlaması olmaksızın değişim yapılabilmesi imkanıdır.

Programdan yararlanmak isteyen öğrencilere, öğrenim süresi boyunca, burslu olarak en az 1 en fazla 2 yarıyıl olmak üzere hak tanınmıştır. Öğretim elemanları için ise farklı bir uygulama yapılmaktadır. Bu kapsamda, her akademik yılda bir defa olmak şartı ile en az   1 hafta en fazla 3 olmak üzere ve sadece ders vermek amaçlı, programa dahil olabilirler. Ülkemize de benzer koşullarda yurt dışından öğrenci gelebilir.

Başvuru şartları

Birçok ülke ile aynı anda değişim yapılabilen, öğrencilerin sosyalleşmesi ve dil öğrenmesi adına tercih edilen Mevlana değişim programı bir kısım şartları başvuru koşulu olarak istemektedir. Buna göre not ortalamanızın 4.00 üzerinden en 2.50 olması, master ve doktora öğrencileri açısından 4.00 üzerinden en az 3.00 ortalama yanı sıra yabancı dil puanı ve not ortalamanız üzerinden, her birinin % 50sini almak üzere oluşturulacak not ile diğer başvuruculardan ön sırada yer alma şartlarını taşımak gerekmektedir.

Ön lisans ile lisans programlarında hazırlık sınıfları ve 1. Sınıfta öğrenim gören öğrenciler yanı sıra hazırlık ve bilimsel hazırlık kategorisinde olan yüksek lisans ve doktora öğrencileri, esas eğitime geçtikleri ilk yarıyılda Mevlana değişiminden yararlanmaları mümkün değildir. Ödenecek burslar ülke şartları ve gidilen ülkede gereken minimum geçinme tutarına göre değişiklik göstermektedir. “Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun” uyarınca lisans öğrencilerine verilen aylık bursun 3 katını geçmemesi gerekmektedir. Mevlana değişim programı bursu almanız diğer aldığınız bursların kesilmesine sebep olmaz. Bursun % 70 i aylık geri kalan %30 ise başarılı olunan derslere oranlanarak ödenir. Değişim kapsamında giden öğretim elemanlarına ayrıca harcırah ödenir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu