Haberler

Milli Kütüphanede Ders Çalışmak

Milli Kütüphanede Ders Çalışmak

Çalışma ortamı öğrenciler için önemli bir nedendir. Bu sebeple kimi öğrenci sadece ev ortamında ders çalışabilirken kimi de kütüphane ortamında ders çalışmaktan zevk alır. Bu noktada sizlere Ankara’da bulunan Milli Kütüphanenin ders çalışma ortamını anlatacağım.

ÜYELİK

Milli kütüphanede ders çalışabilmek için üyelik kartı çıkartmanız gerekmektedir. Üye kayıt bölümü 9.00-16.30 arasında açıktır. Bu süre içinde üyelik kartı çıkartarak milli kütüphaneye giriş yapabilirsiniz. Üyelik için ufak miktarda ücret alınmaktadır. Kütüphaneye girebilmek için kesinlikle kartınızın yanında olması gerekmektedir. Kayıtla ilgili detaylı bilgiye http://www.mkutup.gov.tr/tr/Sayfalar/Kutuphane-Kullanimi/uyelik.aspx bu linkten ulaşabilirsiniz.

ULAŞIM

Milli kütüphaneye ulaşım oldukça basittir. Kızılay’dan ister Bahçeli, Balgat dolmuş ve otobüslerine binerek isterse de yine Kızılay’dan metroya binerek 2 durak sonrasında bulunan Milli Kütüphane durağında inebilirsiniz.

YEMEKHANE

Milli Kütüphanede 09.00-23.00’a kadar alt katta bulunan kantinden yemek yiyebilirsiniz. Yemek ücretleri normal seviyede ancak doyurucu olduğu söylenemez. Tavuk, köfte, snitzel, tost, kahvaltı tabağı, patates, tavuklu ve mantarlı salata, gözleme vb. yiyecekler bulunmakta. Dilerseniz de 1 saatlik mola alarak Bahçeli 7. Caddede bulunan mekanlarda yemek yiyebilirsiniz. Ayrıca 12.00-13.30 arası kütüphaneye yürüme mesafesinde bulunan bakanlığın yemekhanesinde 6 TL ücretle tabldot yemek yiyebilirsiniz.

DOLULUK ORANI

Milli kütüphanede Müjgan Cumbur, Adnan Ötüken, Halide Edip Adıvar, Piri Reis, İbn-i Sina salonu olmak üzere 5 ayrı salon bulunmaktadır. Yalnızca 88 masası bulunan Piri Reis salonuna yalnızca liseliler girebilmekte ve lise öğrencileri diğer salonlara girememektedir. Milli kütüphanenin internet sitesinden anlık olarak doluluk oranlarını görebilmeniz mümkün. Yalnız vize ve final dönemlerinde 09.00’da açılan Milli kütüphane 10.00’da dolmaktadır. Diğer günlerde de 10.30-11.00 arası tüm salonlar dolmaktadır. Bu yüzden kütüphaneye erken gelmenizi tavsiye ederim.
milli kütüphane ankara
Bu sene yeni yapılan sistemle birlikte sıra numaraları kiosklardan alınmaktadır. Giriş yaptıktan sonra 45 dakika dışarı çıkamıyorsunuz. Her çıkıştan sonra yine 45 dakika içerde kalmak zorundasınız. Bununla birlikte öğle yemeği için 1 saatlik ayrı mola alabilirsiniz. Mola almak için kütüphane içinde bulunan kiosklardan mola almalısınız. Aksi takdirde çıkış yapmış olacaksınız ve yerinize o süre zarfında farklı kişiler oturabilmektedir. Yine mola aldıktan sonra belirtilen süre içinde kütüphaneye giriş yapmazsanız sistem otomatik olarak sizi masanızdan atacaktır. Cuma günü namaz sebebiyle 2 saatlik mola verilmektedir. Ayrıca Milli kütüphanede mescit de bulunmakta.

ÇALIŞMA ORTAMI 

Milli kütüphanede muhteşem bir ders çalışma ortamı bulunmakta. Özellikle evde ders çalışamayan öğrenciler için güzel bir çalışma ortamı var. Prizli ve prizsiz iki farklı masalar bulunmakta. Telefon ve bilgisayarınızın şarjı için prizli masa seçebilirsiniz. En iyi salonsa Halide Edip Adıvar salonudur. Diğer salonlara göre hem daha küçük hem de daha rahat bir çalışma ortamı bulunmakta. Müjgan Cumbur salonunun ise kışın soğuk olma sorunu var. Diğer salonlara oranla daha soğuk oluyor. Diğer bir sorunsa tuvaletlerin yeterli olmayışı. Tuvaletlerin küçük ve yetersiz sayıda olması kütüphanenin en büyük sorunu.

Müjgan Cumbur salonu karşısında 50 bilgisayar bulunmakta. Kartınızı giriş kioskundan okutarak günde 1 saat bilgisayarlardan ücretsiz yararlanabilirsiniz.

Milli kütüphane hafta içi 09.00-24.00 saatleri arasında, hafta sonu ise 09.00-22.00 saatleri arasında açık bulunmaktadır. 1 mayıs, 23 nisan, 29 ekim resmi tatillerde kütüphane kapalıdır.

Alternatif olarak yedi gün 24 saat açık olan Gazi Üniversitesi kütüphanesinde, Cebeci’de bulunan Hukuk Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesinde de ders çalışabilirsiniz.

İlgili Makaleler


Başa dön tuşu